Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Plan badania naukowego Etap I Jakie efekty towarzyszą procesowi, który zachodzi po wsypaniu soli kuchennej do wody? Etap II Czy uzyskaną mieszaninę da się rozdzielić za pomocą odparowania/krystalizacji? Etap III Czy osad otrzymany po odparowaniu/krystalizacji ma te same właściwości, co sól kuchenna?
Porównanie masy układu przed procesem z masą układu po procesie wniosek obserwacja Porównanie masy układu przed procesem z masą układu po przeprowadzonym procesie. Wskazanie wagi nie zmieniło się. Nie powstały produkty gazowe. Mogły powstać produkty gazowe ale dokładność wagi jest zbyt mała. Wskazanie wagi się zmniejszyło. Powstały produkty gazowe. Wskazanie wagi się zwiększyło Zaszła reakcja ze składnikami powietrza.
Sprawdzenie, czy podczas procesu powstały produkty gazowe? wniosek obserwacja Sposób I Zamknięcie naczynia z substancjami balonikiem. Balonik nie zmienił swojej objętości lub zwiększył ja nieznacznie. Nie powstały produkty gazowe, powietrze wypełniające probówkę zwiększyło objętość. Mogły powstać produkty gazowe ale ich ilość jest bardzo mała. Powstały produkty gazowe ale układ nie jest szczelny. Balonik zwiększył znacząco swoją objętość. Powstały produkty gazowe.
Sprawdzenie, czy podczas procesu powstały produkty gazowe? wniosek obserwacja Sposób II Zebranie gazu powstającego w wyniku procesu w naczyniu pod wodą. Naczynie z wodą nie napełniło się gazem. Nie powstały produkty gazowe. Powstały produkty gazowe, które są rozpuszczalne w wodzie. Naczynie z wodą napełniło się gazem. Powstały produkty gazowe. Gaz nie rozpuszcza się lub słabo rozpuszcza się w wodzie.