Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
dr Dominika Walczak Instytut Badań Edukacyjnych
Advertisements

Sucha destylacja węgla i jego produkty
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
Sprawozdanie z doświadczenia
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
MAŁA SZKOŁA WIELKA SZANSA PRIORYTET IX, PODDZIAŁANIE PO KL, WYRÓWNYWANIE SZANS EDUKACYJNYCH UCZNIÓW Z GRUP O UTRUDNIONYM DOSTĘPIE DO EDUKACJI ORAZ.
WODA I ROZTWORY WODNE.
Agnieszka Chłoń-Domińczak Instytut Badań Edukacyjnych
Projekt Z kulturą na plus Nr POKL /11 Projekt Z kulturą na plus Nr POKL /11 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mieszaniny substancji
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Wyniki Badania 6- i 7-latków na starcie szkolnym
Nauka przez obserwacje
Kwalifikacje po europejsku Zmiana dla Twojej przyszłości.
Temat: Reakcje strąceniowe
Blok WWER-440. Matematyczny model procesów cieplno-przepływowych w obudowie bezpieczeństwa reaktora jądrowego.
Średniowieczna pracownia alchemiczna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Lichnowach ID grupy: 96/70_MP_G1 Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Budowa cząsteczkowa materii Semestr/rok.
Woda i roztwory wodne.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Dane Informacyjne Nazwa szkoły:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wyniki Badania 6- i 7-latków na starcie szkolnym
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
Otrzymywanie wodoru.
Z MANGANIANU (VII) POTASU (KMnO4)
Repetytorium z chemii.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Nowe technologie w edukacji
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PREZENTACJA OPRACOWANA PRZEZ ZESPÓŁ z 7c. Z jednej strony niezbędny do życia, z drugiej – zabójcza trucizna. Obdarzony mocą bezwzględnej destrukcji objawiającej.
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
Alkeny – węglowodory nienasycone
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Substancje i ich przemiany
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Scenariusz lekcji chemii: „Krzemionka – składnik skorupy ziemskiej.” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
Czy substancje można przetwarzać?
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Stwierdzono, że gęstość wody w temperaturze 80oC wynosi 971,8 kg/m3
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
POWTÓRZENIE CHEMIA.
Zapis prezentacji:

Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?

Plan badania naukowego Etap I Jakie efekty towarzyszą procesowi, który zachodzi po wsypaniu soli kuchennej do wody? Etap II Czy uzyskaną mieszaninę da się rozdzielić za pomocą odparowania/krystalizacji? Etap III Czy osad otrzymany po odparowaniu/krystalizacji ma te same właściwości, co sól kuchenna?

Porównanie masy układu przed procesem z masą układu po procesie wniosek obserwacja Porównanie masy układu przed procesem z masą układu po przeprowadzonym procesie. Wskazanie wagi nie zmieniło się. Nie powstały produkty gazowe. Mogły powstać produkty gazowe ale dokładność wagi jest zbyt mała. Wskazanie wagi się zmniejszyło. Powstały produkty gazowe. Wskazanie wagi się zwiększyło Zaszła reakcja ze składnikami powietrza.

Sprawdzenie, czy podczas procesu powstały produkty gazowe? wniosek obserwacja Sposób I Zamknięcie naczynia z substancjami balonikiem. Balonik nie zmienił swojej objętości lub zwiększył ja nieznacznie. Nie powstały produkty gazowe, powietrze wypełniające probówkę zwiększyło objętość. Mogły powstać produkty gazowe ale ich ilość jest bardzo mała. Powstały produkty gazowe ale układ nie jest szczelny. Balonik zwiększył znacząco swoją objętość. Powstały produkty gazowe.

Sprawdzenie, czy podczas procesu powstały produkty gazowe? wniosek obserwacja Sposób II Zebranie gazu powstającego w wyniku procesu w naczyniu pod wodą. Naczynie z wodą nie napełniło się gazem. Nie powstały produkty gazowe. Powstały produkty gazowe, które są rozpuszczalne w wodzie. Naczynie z wodą napełniło się gazem. Powstały produkty gazowe. Gaz nie rozpuszcza się lub słabo rozpuszcza się w wodzie.