Plusy i minusy zimnych przysmaków.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wegetarianizm.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Zdrowo się odżywiam, Dobrze wypoczywam !.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Wiem co jem.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
NABIAŁ.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
WODA.
Zdrowe odżywianie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Plusy i minusy zimnych przysmaków

Ze względu na nieustanny brak śniegu tej zimy, a zatem brak substancji do zaplanowanego eksperymentu „Ile wody jest w śniegu?” –pomysł doświadczenia który powstał w grupie zamkniętej CHEMII Z KLASĄ na Facebooku spalony. Jednak nie ma nic gorszego niż bezczynność, której wtóruje nuda. Burza mózgów i… Rys.1

…….??? „Do dzieła tropiciele lodów!” –sprawdźmy ile lodów jest w lodach, które można, mimo zimy, kupić wszędzie, o każdej porze roku: w szkolnym sklepiku, w Biedronce, Tesco, Żabce …….???

1.Najpierw sprawdziliśmy, które składniki żywności powinny zawierać lody? Rys.2

WITAMINY I MINERAŁY rys.3 rys.4

BIAŁKO Podstawowym surowcem do produkcji lodów jest mleko - uważane za jeden z najzdrowszych produktów w naszej diecie. Tak więc lodowe przysmaki, podobnie jak i ten produkt, dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych jak pełnowartościowe białko Rys.5 Rys.6

Lodowe przysmaki, podobnie jak inne produkty pochodzenia mlecznego obfitują w wapń. Szklanka lodów zawiera ok 400mg wapnia co stanowi prawie połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy w przypadku osób dorosłych. Wapń jest podstawowym nieorganicznym składnikiem kości. Odpowiednia podaż tego składnika jest konieczna dla zapewnienia prawidłowego rozwoju kośćca, osiągnięcia jego szczytowej masy, a także zmniejszenia tempa ubytku masy kostnej związanego z wiekiem. Rys.7 Co więcej, wzbogacone wsadem owocowym i bakaliami mogą niekiedy podwoić swoją wartość odżywczą i stanowić idealną formę przekąski w ciągu dnia. Rys.8

W porównaniu do mleka dostarczają więcej potasu, magnezu, fosforu oraz witamin grupy B. K, Mg, P, witamina B2 Rys.9

Rys.10 Lody, oprócz wielu cennych składników odżywczych zawierają także sporo cukru, z czego ponad 70% stanowi sacharoza - węglowodan najintensywniej potęgujący proces tycia. Spożywane rozważnie, działają korzystnie.

Ze względu na zwiększoną zawartość cukru, wzmagają wydzielanie w mózgu serotoniny – jednego z najważniejszych neuroprzekaźników kontrolujących nasz nastrój. Zwiększony poziom tej substancji wywołuje uczucie odprężenia i spokoju, działa relaksująco i nasennie. Zmniejszony - wywołuje depresje, bezsenność, drażliwość, łakomstwo. Schłodzona, rozpływająca się w ustach słodka masa także intensywnie rozbudza zmysły smaku. W wyniku podrażnienia kubków smakowych, w podwzgórzu zwiększa się wydzielanie specjalnych substancji narkotycznych zwanych endorfinami wywołujących, uczucie szczęścia i zadowolenia. Z tego tytułu dla wielu osób lody stają się pokusą nie do przezwyciężenia. Rys.11

Nie lubisz mleka? Idź na lody! Rys.12 Rys.13

Lody zabliźniają rany. Paradoksalnie, lody mogą być także ulgą dla bolącego gardła. Dzięki obniżaniu temperatury w gardle powodują zmniejszenie opuchlizny, ponadto przyczyniają się do zwiększonego wydzielania śliny, co łagodzi uczucie suchości w gardle   Rys.15   Jak się uważa, mrożone przysmaki mogą zapobiegać osteoporozie, regulować ciśnienie krwi, łagodzi stany napięcia przedmiesiączkowego, poprawiać odporność, zapobiegać powstawianiu kamieni nerkowych oraz niektórych typów nowotworów. Rys.14

Wszystko wskazuje na to, że lody mogą być jednym z bardziej wartościowych elementów naszej diety, pod warunkiem że spożywamy je rozsądnie i z umiarem. Rys.16

Tymczasem, coraz częściej zamiast prawdziwych lodów, takich z mleka, jajek, masła i owoców, których smak pamiętamy sprzed lat, dostajemy zamrożony chemiczny śmietnik.

Jeśli lody są pełnowartościowe to najesz się trzema kulkami Jeśli lody są pełnowartościowe to najesz się trzema kulkami. To zasada na sprawdzenie loda, ale niestety dopiero po jego zjedzeniu. Bo dobre lody można poznać po tym, że po zjedzeniu trzech kulek czujemy się najedzeni! Ale to zbyt ogólna hipoteza. Branża spożywcza daje nam lodową ofertę przywracającą o zawrót głowy. Szczególnie te kolorowe lody, wyglądające jak z bajki, najbardziej przyciągają nasze oczy. Tyle że ten ładny kolor i zapach to często czysta chemia, a nie prawdziwe owoce. „Zakręcić lodów zrobionych z owoców po prostu się nie da. Resztki owoców zapchałyby dysze, więc stosuje się proszek i wodę” – wyjaśnia pracownica lodziarni w Olsztynie. „To tanie i proste rozwiązanie.” – dodaje.

Przeanalizujmy etykiety na opakowaniach wybranych losowo lodów w celu ustalenia nietypowych składników pokarmowych: - mączka chleba świętojańskiego? -emulgatory mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych? -guma guar? -barwniki? -aromaty? Rys.17 Rys.18

Rys.19 -emulgatory mono-i diglicerydy wasów tłuszczowych? mączka chleba świętojańskiego? guma guar?karagen?barwnik? aromaty?

-czerwień koszelinowa. -cukier inwertowany -czerwień koszelinowa?  -cukier inwertowany? - mączka chleba świętojańskiego? -emulgatory mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych? -guma guar? -karagen? -barwnik? -aromaty? Rys.20

-emulgatory mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych -emulgatory mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych? - mączka chleba świętojańskiego? -guma guar? -karagen? -barwnik? -aromaty? Rys.21

Jedyne LODY HAAGEN DAZS –WANILIOWE-BEZ ZASTRZEŻEŃ Jedyne LODY HAAGEN DAZS –WANILIOWE-BEZ ZASTRZEŻEŃ! Barwniki, szkodliwe tłuszcze, zagęstniki-emulgatory, aromaty! Dietetycy przestrzegają przed jedzeniem chemicznych lodów!

Ustalenie szkodliwych substancji w artykułach żywnościowych-lodach BARWNIKI: Symbol kodu DZIAŁANIE E 100 NIESZKODLIWY (kurkumina) -lody Carte’dor –waniliowe E 124 NIEBEZPIECZNY (czerwień koszenilowa)-to syntetyczny odpowiednik naturalnej koszenili (E120) -lody Belcanto – wiśniowe Może powodować katar sienny, ale także w tabelach dodatków i składników chemicznych występuje jako substancja kancerogenna, doprowadzając w jakiejś mierze do guzów wątroby, nie jest wskazany dla astmatyków może również powodować nadpobudliwość u dzieci.  

ZAGĘSTNIKI–EMULGATORY (we wszystkich w/w lodach) - mączka chleba świętojańskiego (karob) -karagen, - mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych -guma –guar

Symbol kodu DZIAŁANIE E 410 - mączka chleba świętojańskiego (karob) - produkowana z drzewa świętojańskiego, stosowana jako substancja zagęszczająca, używana w wielu produktach spożywczych, ogólnie nieszkodliwa, jednak spożyta w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit, może obniżać poziom cholesterolu we krwi.

E 407 -karagen niebezpieczny: -lody Manhatan –waniliowe Symbol kodu DZIAŁANIE E 407 -karagen niebezpieczny: -lody Manhatan –waniliowe Włókna karagenu pozyskane z czerwonych wodorostów uprawianych w wodach morskich o dużym nieraz zanieczyszczeniu wymagają zastosowania pestycydów, aby mogły być dopuszczone do produkcji żywności, kosmetyków Spożyty w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. U ludzi może on wywoływać owrzodzenia jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego), łącznie ze zmianami złośliwymi.

Symbol kodu DZIAŁANIE E 471 mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych-nieszkodliwe Związki syntetyczne. Wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, również zwierzęcego. E412 guma –guar- bezpieczna Spożycie małych dawek nie powoduje żadnych dolegliwości, jednak nadmiar może być przyczyną wzdęć, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit.

To jeszcze nie wszystko! Pamiętajmy o tym, że przemysłowe lody z fabryki mają często ponad roczny termin przydatności do spożycia. Tradycyjne lody z rzemieślniczej lodziarni, zaledwie kilkutygodniowy. Rys.22

CZAS NA PODSUMOWANIE: Większość LODÓW ma w swoim składzie substancje oznaczone kodem, które po rozszyfrowaniu okazują się mniej lub bardziej szkodliwe dla człowieka. W celu przechowania żywności przez dłuższy okres czasu stosuje się różne metody konserwacji. Należą do nich: pasteryzacja, zamrażanie, kiszenie np. ogórków, suszenie, hermetyczne opakowania a także dodawane do żywności środki chemiczne tzw. konserwanty i substancje poprawiające barwę, smak i zapach produktu. Nie wszystkie jednak substancje dodawane do środków spożywczych są bezpieczne dla zdrowia człowieka. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na to, czym dany produkt był konserwowany. Najlepiej jednak spożywać produkty świeże lub pasteryzowane, z krótkim okresem gwarancji.

Wykonana przez nas prezentacja zasiała w nas ziarno niepokoju- „Czy my wiemy co na co dzień jemy?”. Dlatego spontanicznie przeprowadziliśmy ankietę wśród społeczności szkolnej, a okazja była przednia okres około bożonarodzeniowy – czyli jedzonka co niemiara!

A oto wyniki ankiety……. Rys.23

Wyniki ankiety wykazały, iż losowo wybrana spośród społeczności szkoły grupa osób W WIĘKSZOŚCI NIE SUGERUJE SIĘ NA ZAKUPACH REKLAMAMI, CZYTA ETYKIETY PRODUKTÓW SPOZYWCZYCH ALE NIE WIE CO ZAWIERAJA , PRZY WYBORZE PRODUKTÓW DO JEDZENIA SUGERUJE SIĘ W 78% CENĄ.   Uznaliśmy, iż zaistniała potrzeba przeprowadzenia w szkole na szeroka skalę kampanii po hasłem „Plastik –fantastik-czy wiesz co jesz?” cdn…..

Bibliografia: rys.1 http://niekupuje.redblog.to.com.pl/2012/08/08/ostroleka-potrzebuje-wlodarzy-z-pomyslami/kopia-jt_th_bed743d08114c54bf92e6fd6ac1cf82e_1291105822 rys.2 http://office.microsoft.com/pl-pl/images/results.aspx?qu=lupa&ex=1&origin=EC010141330#ai:MP900399580 - lupa rys.3 http://zdrowieznatury.blox.pl/2011/08/Witaminy-niezbedne-do-prawidlowego-funkcjonowania.html rys.4 http://pl.depositphotos.com/27776719/stock-illustration-Table-mineral-substances-in-the-set-of-food.html rys.5 http://fitness.sport.pl/fitness/1,111333,11218424,Bialko___wszystko__co_warto_o_nim_wiedziec.html rys.6 fotografia ucznia rys.7,8 http://www.cukierniastarowicz.pl/uploads/3/7/8/1/3781916/5166096_orig.jpg rys.9 http://kolorowanki.joe.pl/malowanki-lody-w-pucharze,jedzenie-pucharek rys.10 http://tylkonaprobe.blox.pl/2012/07/zimne-lody-dla-ochlody.html rys.11 http://www.mydeal.pl/caly_kraj-klips_zapobiegajacy_chrapaniu-12214.html rys. 12 http://wiska-wiskaa.blogspot.com/2012/06/rzeczy-ktorych-o-mnie-nie-wiecie.html rys.13 http://www.familie.pl/artykul/Sezon-lodowy-zachowajmy-go-na-dluzej,5964,1.html rys.14 http://gadzetomania.pl/2010/10/25/pierwsza-pomoc-zlamania-konczyn rys.15 http://www.ekokoziolek.pl/porady/porady-sezonowe/48-wakacyjna-apteczka.htm rys.16 http://www.se.pl/lody,5421/ rys.17,18,19,20, 21 http://www.wykop.pl/ramka/1540063/sklad-lodow-infografika rys.22 23 Clip Art –pakiet OFFICE http://vitalia.pl/ch_add,23,0_Czerwien-koszenilowa-a.html http://vitalia.pl/ch_add,287,0_Maczka-chleba-swietojanskiego.html http://vitalia.pl/index.php/mid/90/fid/1047/odchudzanie/diety/product_id/287/ http://adamzarzycki.pl/index.php?mact=News,m3,default,1&m3category=E%20i%20choroby&m3number=1&m3sortasc=true&m3summarytemplate=Strona%20z%20rozwijaniem&m3pagenumber=2&m3returnid=38&page=38 http://vitalia.pl/index.php/mid/90/fid/1047/diety/dieta/product_id/70/ http://vitalia.pl/index.php/mid/90/fid/1047/kalorie/diety/product_id/288