EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

Odżywiamy się zdrowo!.
Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
[Aleksander Dziedzic]
Chcę żyć ekologicznie.
Zwierzęta pola i goście na polu.
Rośliny uprawne i chwasty
Nieświadoma selekcja pradawnych roślin uprawnych
Ekosystem Dominik Borkowski 3c Damian Kopała 3c.
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Łańcuchy pokarmowe w lesie i na łące
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Bez białka nie ma ciałka!.
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Rolnictwo ekologiczne
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
Do prezentacji wykorzystano zdjęcia i teksty ze stron internetowych:
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
„Rolnictwo w oczach młodych ludzi”.
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Problemy ze ślimakami, słomą…
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
Jedz żółte owoce i warzywa
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Nasz ogród. Owoce i warzywa
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU?
W zdrowym ciele zdrowy duch!
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Poznajemy składniki żywności.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
PRZYJACIELE LASU AUTOR: JAKUB ZIĘBA
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Za i przeciw biopaliwom
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Gdzie się kryją witaminki?
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Biotechnologia w ochronie środowiska
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Opracowano na podstawie:
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
Ekologia ekosystemu Składniki ekosystemu, sieci pokarmowe i oddziaływania troficzne.
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
IV DNI ENERGII ODNAWIALNEJ
Dni energii odnawialnej
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
EKOSYSTEM – WSPÓŁZALEŻNOŚĆ ŚRODOWISKA I ORGANIZMÓW EWELINA POCZOPKA KLASA IVG.
Zapis prezentacji:

EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO

Środowisko nieożywione i żyjące w nim organizmy tworzą EKOSYSTEM. Organizmy są powiązane ze sobą zależnościami pokarmowymi. Między przyrodą ożywioną i nieożywioną krążą substancje. Przykładem ekosystemu jest pole uprawne.

PODSTAWOWE ROŚLINY UPRAWNE zboża warzywa rośliny pastewne rośliny oleiste rośliny włókniste drzewa i krzewy owocowe

pszenica jęczmień żyto owies

pietruszka brokuł marchew pomidor kalarepa kapusta burak ćwikłowy sałata

kukurydza ziemniaki koniczyna lucerna burak pastewny

rzepak oliwki soja słonecznik

len konopie bawełna

agrest jabłoń wiśnia porzeczka grusza

SKŁADNIKI POKARMOWE W ROŚLINACH skrobia – ziemniaki, zboża białko – fasola, groch, soja tłuszcze – rzepak, słonecznik witaminy – owoce, warzywa

ZALEŻNOŚCI POKARMOWE ziemniak  stonka  bażant  lis marchew  mszyca  biedronka  skowronek pszenica  nornik  myszołów

PRZYSTOSOWANIA DO ŚRODOWISKA ochronne ubarwienie obrona bierna – muszle, kolce nocny tryb życia dobry wzrok, węch, słuch, pazury, ostre zęby u drapieżników kolce i jad u roślin

jaja skowronka ropucha zając

lis dzik

jeż ślimak

bocian łasica myszołów

PRZYCZYNY SKAŻENIA PLONÓW chemiczne środki ochrony roślin nawozy sztuczne spaliny samochodowe skażenia przemysłowe – ścieki, dymy, odpady stałe

PRODUKCJA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI wykorzystanie nieskażonych terenów biologiczna walka ze szkodnikami czysta gleba czysta woda czyste powietrze kuropatwy i bażanty zjadające owady i ich larwy kruszynki – owady niszczące larwy motyli wywary z pokrzyw zamiast środków chemicznych nawozy naturalne obornik kompost

pokrzywa oset dzika róża

EKOSYSTEMEM SZTUCZNYM. Rosnące na polu rośliny są pielęgnowane przez człowieka. Zmienia on warunki środowiska nawożeniem, podlewaniem, usuwaniem niepotrzebnych roślin, walką ze szkodnikami. Krążenie substancji na polu jest tylko częściowe, ponieważ rolnicy zbierają i wywożą z pola plony. Pole jest więc EKOSYSTEMEM SZTUCZNYM.

autor: Grażyna Sztefka zdjęcia: WIKIPEDIA