Kraje anglojęzyczne Kuchnia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Kuchnia francuska.
Szkoła promująca zdrowie
Kuchnia Turecka.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zdrowe odżywianie.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
Jedz smacznie i zdrowo.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Kuchnia śródziemnomorska
Quiz o krajach anglojęzycznych
Jedzenie w Hiszpanii.
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Czego unikać by zdrowo się odżywiać?
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Projekt PONAD PODZIAŁAMI ( BEyond diSTances )
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Kuchnia angielska – co warto spróbować ?
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kuchnia polska.
WIELKA BRYTANIA.
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
LODÓWKI.
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Wielka Brytania Magda Kaczyńska kl. 6c 2015/16. W skład Wielkiej Brytanii wchodzą: Anglia, Walia i Szkocja położone na wyspie Wielka Brytania i Irlandia.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Kultura i sztuka Japonii
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
AUSTRALIA Australia.
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
 Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kraje anglojęzyczne Kuchnia

Spis treści Strona tytułowa Kraje anglojęzyczne Wielka Brytania Cornish pasty Anglia Sherry trifle Szkocja Haggis Bara Brith Irlandia Colcannon Kanada Poutine USA Jambalaya Australia Lamingtons Nowa Zelandia Kumara Wykonała

Kraje anglojęzyczne Wielka Brytania Anglia Szkocja Walia Kanada USA Australia Irlandia Nowa Zelandia

Wielka Brytania Wielka Brytania wniosła do kuchni światowej przede wszystkim śniadania na gorąco, popołudniowe herbaty i tradycyjne puddingi. Jako pierwsza wprowadziła „fast food” i dania na wynos w postaci słynnej ryby z frytkami, kanapek oraz Cornish pasty (mięso i warzywa w cieście).

Cornish pasty Cornish pasty to mięso i warzywa zapiekane w cieście.

Anglia Sztuka kulinarna Anglii nie jest niestety uważana za szczególnie wyszukaną. Tradycyjnie Anglicy jadali stosunkowo dużo mięs i prostych, sycących potraw. Dania angielskie miały być łatwe do przyrządzenia i zaspokajające głód na długi czas.

Sherry trifle Sherry trifle to biszkoptowe ciasto nasączone słodkim sherry i podawane z kremem

Szkocja Szkockie produkty żywnościowe - wspaniałe mięso, ryby i dziczyzna, duży wybór wyrobów mleczarskich, najlepsze owoce w całej Europie oraz przyprawiające o zawrót głowy tradycyjne wypieki.

Haggis Przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Haggis jest zwykle podawany z ziemniakami i brukwią.

Walia Ten dość ubogi kraj żył zawsze z rybołówstwa, farmerstwa, ogrodnictwa oraz kopalni węgla. Stąd tradycyjne menu to pożywienie prostego, ciężko pracującego człowieka, którego jedynym luksusem jest popołudniowa herbata z kawałkiem pożywnego ciasta. Narodowy symbol i ulubione warzywo to jednak bez wątpienia por. Z porów przyrządza się wspaniałe dania z owocami morza, a także wegetariańskie przysmaki, takie jak poniższa tarta z dwoma serami.

Bara Brith Bara Brith, czyli chleb z owocami.

Irlandia W kuchni irlandzkiej ze względu na surowość klimatu używa się dużych ilości mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Dania mięsne spożywane na co dzień są niezbyt wyszukane i podobnie jak w Polsce, podawane najczęściej z ziemniakami. W kuchniach tego wyspiarskiego państwa używa się też dużo chleba.

Colcannon To potrawa irlandzka z tłuczonych ziemniaków i kapusty.

Kanada Tradycyjna kuchnia kanadyjska pozostaje w cieniu kuchni narodów Europy i innych zakątków świata. Jej podstawa to dziczyzna i ryby, jarzyny i sałatki są mniej ważne.

Poutine Frytki z roztopionym serem i sosem mięsnym lub cebulowym.

USA Z uwagi na ogromny rozmiar kraju nie jest zaskoczeniem, że można wyróżnić wiele różnych odmian regionalnych kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina.

Jambalaya Potrawa, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów.

Australia Kuchnia w Australii bazuje nie tylko na tradycjach brytyjskich, ale również amerykańskich i azjatyckich. W każdym większym mieście można bez trudu dostać takie dania jak typowe dla USA: rybę z frytkami, hot - dogi, grilowane steki czy hamburgery. Bez większego kłopotu kupimy też potrawy rodem z całego świata. Australijczycy jedzą zarówno tureckie kebaby, jak i japońskie sushi, typowo chiński ryż z dodatkami lub włoską pizze i spagetti.

Lamingtons Ciasto biszkoptowe w formie kostki, oblane warstwą czekolady, dżemu i gęsto obsypane wiórkami kokosowymi.

Nowa Zelandia Nowa Zelandia od początków kolonizacji produkowała wspaniałą żywność – mięso, drób, owoce morza, jarzyny i owoce. Europejskie dziedzictwo w Nowej Zelandii jest głównie brytyjskie, oparte na pożywieniu farmerów, czyli pieczonym mięsie, pieczywie i obfitych śniadaniach.

Kumara Ziemniaki na słodko.

Wykonała Dorota Zysiak