Kraje anglojęzyczne Kuchnia
Spis treści Strona tytułowa Kraje anglojęzyczne Wielka Brytania Cornish pasty Anglia Sherry trifle Szkocja Haggis Bara Brith Irlandia Colcannon Kanada Poutine USA Jambalaya Australia Lamingtons Nowa Zelandia Kumara Wykonała
Kraje anglojęzyczne Wielka Brytania Anglia Szkocja Walia Kanada USA Australia Irlandia Nowa Zelandia
Wielka Brytania Wielka Brytania wniosła do kuchni światowej przede wszystkim śniadania na gorąco, popołudniowe herbaty i tradycyjne puddingi. Jako pierwsza wprowadziła „fast food” i dania na wynos w postaci słynnej ryby z frytkami, kanapek oraz Cornish pasty (mięso i warzywa w cieście).
Cornish pasty Cornish pasty to mięso i warzywa zapiekane w cieście.
Anglia Sztuka kulinarna Anglii nie jest niestety uważana za szczególnie wyszukaną. Tradycyjnie Anglicy jadali stosunkowo dużo mięs i prostych, sycących potraw. Dania angielskie miały być łatwe do przyrządzenia i zaspokajające głód na długi czas.
Sherry trifle Sherry trifle to biszkoptowe ciasto nasączone słodkim sherry i podawane z kremem
Szkocja Szkockie produkty żywnościowe - wspaniałe mięso, ryby i dziczyzna, duży wybór wyrobów mleczarskich, najlepsze owoce w całej Europie oraz przyprawiające o zawrót głowy tradycyjne wypieki.
Haggis Przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Haggis jest zwykle podawany z ziemniakami i brukwią.
Walia Ten dość ubogi kraj żył zawsze z rybołówstwa, farmerstwa, ogrodnictwa oraz kopalni węgla. Stąd tradycyjne menu to pożywienie prostego, ciężko pracującego człowieka, którego jedynym luksusem jest popołudniowa herbata z kawałkiem pożywnego ciasta. Narodowy symbol i ulubione warzywo to jednak bez wątpienia por. Z porów przyrządza się wspaniałe dania z owocami morza, a także wegetariańskie przysmaki, takie jak poniższa tarta z dwoma serami.
Bara Brith Bara Brith, czyli chleb z owocami.
Irlandia W kuchni irlandzkiej ze względu na surowość klimatu używa się dużych ilości mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Dania mięsne spożywane na co dzień są niezbyt wyszukane i podobnie jak w Polsce, podawane najczęściej z ziemniakami. W kuchniach tego wyspiarskiego państwa używa się też dużo chleba.
Colcannon To potrawa irlandzka z tłuczonych ziemniaków i kapusty.
Kanada Tradycyjna kuchnia kanadyjska pozostaje w cieniu kuchni narodów Europy i innych zakątków świata. Jej podstawa to dziczyzna i ryby, jarzyny i sałatki są mniej ważne.
Poutine Frytki z roztopionym serem i sosem mięsnym lub cebulowym.
USA Z uwagi na ogromny rozmiar kraju nie jest zaskoczeniem, że można wyróżnić wiele różnych odmian regionalnych kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina.
Jambalaya Potrawa, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów.
Australia Kuchnia w Australii bazuje nie tylko na tradycjach brytyjskich, ale również amerykańskich i azjatyckich. W każdym większym mieście można bez trudu dostać takie dania jak typowe dla USA: rybę z frytkami, hot - dogi, grilowane steki czy hamburgery. Bez większego kłopotu kupimy też potrawy rodem z całego świata. Australijczycy jedzą zarówno tureckie kebaby, jak i japońskie sushi, typowo chiński ryż z dodatkami lub włoską pizze i spagetti.
Lamingtons Ciasto biszkoptowe w formie kostki, oblane warstwą czekolady, dżemu i gęsto obsypane wiórkami kokosowymi.
Nowa Zelandia Nowa Zelandia od początków kolonizacji produkowała wspaniałą żywność – mięso, drób, owoce morza, jarzyny i owoce. Europejskie dziedzictwo w Nowej Zelandii jest głównie brytyjskie, oparte na pożywieniu farmerów, czyli pieczonym mięsie, pieczywie i obfitych śniadaniach.
Kumara Ziemniaki na słodko.
Wykonała Dorota Zysiak