Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Obowiązek badania w kierunku włośni świń i dzików przy produkcji mięsa na użytek własny WIW z/s w Krośnie Trichinella spiralis.
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Identyfikacja i zdrowie zwierząt
" Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013 OŚ priorytetowa IV Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa.
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
1 Zmiany dotyczące raportów z IRZ. 2 Nowe rozporządzenia: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1033/2010 z dnia 15 listopada 2010 r. zmieniające rozporządzenie.
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo wodne 1)
PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 52/41.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Podstawowe warunki ochrony zdrowia i dobrostanu zwierząt
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Nadzór weterynaryjny nad zdrowiem zwierząt akwakultury
POWIATOWY INSPEKTORAT WETERYNARII W ZWOLENIU
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
Słubice, dnia 08 sierpnia 2014 r.
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Świadczenia zdrowotne realizowane dla osób ubezpieczonych w innym niż Polska państwie Unii Europejskiej, państwie EOG lub Szwajcarii na podstawie przepisów.
SZKOLENIE DLA WOJEWÓDZKICH I POWIATOWYCH INSPEKTORÓW DS
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Konferencja Programowa ZPPU
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Przewożenie osób w pojazdach Lublin, dnia 19 października 2015 roku.
Kontrole produktów pochodzenia zwierzęcego podlegających wywozowi na rynek Państw Członkowskich UC Główny Inspektorat Weterynarii.
Działania administracyjne Główny Inspektorat Weterynarii
Twinning PL/06/IB/AG/02/TL Arnaldo Cabello Navarro Choroba Aujeszkyego: Podstawa prawna Aktualna sytuacja w Unii Europejskiej Skutki ekonomiczne.
Działania samorządu województwa podlaskiego w zakresie ograniczania populacji dzika. Białystok, 18 czerwca 2015 r.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Główny Inspektorat Weterynarii Afrykański pomór świń Działania administracyjne.
Prowadzenie dokumentacji obrotu detalicznego w zakładach leczniczych dla zwierząt. Adrianna Müller-Zawistowska Łódź, dnia 29 października 2015 r.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
TOWARY CITES GRUPA: Daria Chmielewska Sylwia Byczkowska Agata Bewicz Katarzyna Chamik Tomasz Butkowski.
Główny Inspektorat Weterynarii Afrykański pomór świń Podstawy prawne zwalczania choroby.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
Afrykański pomór świń (ASF) Informacje dla posiadaczy zwierząt AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA.
Rolniczy handel detaliczny
Afrykański pomór świń Zasady przemieszczania zwierząt , ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref objętych.
Lekarska ambulatoryjna opieka rehabilitacyjna
Podstawy prawne zwalczania choroby Główny Inspektorat Weterynarii
Rolniczy Handel Detaliczny
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Polski Związek Łowiecki
W dniu 22 stycznia 2018 roku weszła również w życie PROCEDURA PRZESZUKIWANIA OBSZARÓW I ZBIERANIA ZWŁOK DZIKÓW LUB ICH SZCZĄTKÓW, opracowana przez Główny.
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
Zachowanie zasad bioasekuracji podczas polowań
AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ Administracyjne Metody Zwalczania
Operacje typu „Inwestycje w targowiska lub obiekty budowlane przeznaczone na cele promocji lokalnych produktów” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji.
Afrykański Pomór Świń (ASF) Zagrożenie Epizootyczne
Zapis prezentacji:

Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia 2016

PODSTAWA PRAWNA Przepisy krajowe Dz.U. Przepisy UE Dz.U.UE Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt Dz.U.2014.1539 j.t. Decyzja wykonawcza Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylająca decyzję wykonawczą 2014/178/UE Dz. U. UE L Nr 295 z 11.10.2014r. , str. 63—78 Rozporządzenie MRiRW z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń Dz.U.2015.711 Rozporządzenie MRiRW z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń Dz.U.2015.754 Dyrektywa Rady 2002/60/WE z dnia 27 czerwca 2002 r. ustanawiająca przepisy szczególne w celu zwalczania afrykańskiego pomoru świń oraz zmieniająca dyrektywę 92/119/EWG w zakresie choroby cieszyńskiej i afrykańskiego pomoru świń Dz. U. UE L Nr 192 z 20.7.2002 r., str. 27-46 Rozporządzenie MRiRW z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt Dz.U.2016.1762 Dyrektywa Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiająca przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi z 23.1.2003 r., str. 11—20 Dz. U. UE L Nr 18

PODSTAWA PRAWNA „SPECUSTAWA” Przepisy krajowe Dz.U. Ustawa z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej Dz. U. z 2016 r. poz. 1444 Przepisy wykonawcze do ww. ustawy Do art. 1 ust. 2 Rozporządzenie MRiRW z dnia 19 września 2016 r. w sprawie określenia obszarów objętych nakazami, zakazami lub ograniczeniami oraz innymi środkami kontroli lub ochronnymi ustanowionymi w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, na których są położone gospodarstwa rolne, w których są utrzymywane świnie Dz. U. z 2016 r. poz. 1520 Do art. 4 Rozporządzenie MRiRW z dnia 19 września 2016 r. w sprawie wymagań dotyczących produktów mięsnych oraz określenia sposobu postępowania z surowcami, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych Dz. U. z 2016 r. poz. 1521

Występowanie ASF na terenie Polski Obszary występowania środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt zostały określone w załączniku do Decyzji Wykonawczej Komisji 2014/709/UE: Obszar ochronny – część I załącznika ww. (kolor żółty), Obszar objęty ograniczeniami – część II załącznika ww. (kolor czerwony), Obszar zagrożony – część III załącznika ww. (kolor niebieski). Dodatkowo w przypadku wystąpienia ogniska ASF wyznacza się rozporządzeniem PLW, Wojewody lub Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Obszar zapowietrzony – 3 km wokół ogniska, Obszar zagrożony – dodatkowe 7 km wokół ogniska (łącznie 10 km).

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 1 – świnie przemieszczane z obszaru ochronnego Zwierzęta, które znajdują się w gospodarstwie na obszarze ochronnym mogą być przemieszczone do rzeźni pod warunkiem, że: maksymalnie 24 h przed przemieszczeniem zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii w związku z możliwością wystąpienia ASF, DODATKOWO: Przeprowadzono badanie przedubojowe w gospodarstwie: kliniczne, formalne (rejestry, dokumentacja, oznakowanie). Poświadczeniem wykonanych czynności jest świadectwo zdrowia wystawione dla partii świń. Wzór opracowany przez Głównego Lekarza Weterynarii. UWAGA!!! Dokument ważny 48 godzin.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 1 – świnie przemieszczane z obszaru ochronnego Mięso wieprzowe, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, MOM i produkty mięsne są znakowane znakiem jakości zdrowotnej (na tuszach, półtuszach, ćwierćtuszach) lub weterynaryjnym znakiem identyfikacyjnym (na etykietach), w kształcie: PL 12345678 WE min. 6,5 cm min. 4,5 cm Produkt taki może być dystrybuowany bez ograniczeń.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 2 – świnie przemieszczane z obszaru objętego ograniczeniami zakazuje się wywozu świń poza obszar objęty ograniczeniami. Świnie takie mogą być jednak przemieszczone w ramach obszaru bezpośrednio do uboju do rzeźni, pod warunkiem, że: właściwy powiatowy lekarz weterynarii wydał pozwolenie na przemieszczenie maksymalnie 24 h przed przemieszczeniem zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii w związku z możliwością wystąpienia ASF, dodatkowo w ramach badania przedubojowego w gospodarstwie formalna kontrola (dokumentacja, oznakowanie) nie budzi zastrzeżeń. Poświadczeniem wykonanych czynności jest świadectwo zdrowia wystawione dla partii świń. Wzór opracowany przez Głównego Lekarza Weterynarii. UWAGA!!! Dokument ważny 48 godzin.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 2 – świnie przemieszczane z obszaru objętego ograniczeniami ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU Od zakazu obowiązują odstępstwa przemieszczania, o których mowa w §4.2 rozporządzenia MRiRW z 6 maja 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 711). Świnie takie mogą być przemieszczone do uboju do wyznaczonej rzeźni, pod warunkiem, że: 30 dni przed przemieszczeniem świń do rzeźni, nowe świnie nie zostały wprowadzona do gospodarstwa, przemieszczane do rzeźni świnie przebywały w gospodarstwie przez min. 30 dni, badanie laboratoryjne na obecność materiału gen. wirusa ASF – 15 dni przed przemieszczeniem, maksymalnie 24 h przed przemieszczeniem zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii, dodatkowo w ramach badania przedubojowego w gospodarstwie formalna kontrola (dokumentacja, oznakowanie) nie budzi zastrzeżeń.

Dokument ważny 48 godziny. MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 2 – świnie przemieszczane z obszaru objętego ograniczeniami LUB świnie pochodzą z gospodarstw spełniających wszystkie wymagane standardy bioasekuracji, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń; świnie pochodzą z gospodarstw, które co najmniej 2 razy w roku bezpośrednio poprzedzającym przemieszczenie świń były poddane kontroli, w odstępie co najmniej 4 miesięcy, przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii, obejmującej: badanie kliniczne, weryfikację spełniania wymogów bioasekuracji, ew. pobranie próbek. stosowanie tej możliwości nie jest zalecane przez Głównego Lekarza Weterynarii Poświadczeniem wykonanych czynności jest świadectwo zdrowia wystawione dla partii świń. Wzór opracowany przez Głównego Lekarza Weterynarii. UWAGA!!! Dokument ważny 48 godziny.

Dystrybucja ograniczona wyłącznie na terenie Polski. MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 2 – świnie przemieszczane z obszaru objętego ograniczeniami W takim przypadku mięso wieprzowe, surowe wyroby mięsne, MOM, mięso mielone i produkty mięsne* są znakowane znakiem jakości zdrowotnej (na tuszach, półtuszach, ćwierćtuszach) lub weterynaryjnym znakiem identyfikacyjnym (na etykietach), w kształcie: ??? PL 12345678 WE UWAGA!!! Dystrybucja ograniczona wyłącznie na terenie Polski. * - Mięso wieprzowe, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, mogą zostać poddane obróbce, zgodnie z parametrami gwarantującymi zniszczenie wirusa ASF, o których mowa w rozporządzeniu MRiRW z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (Dz. U. z 2016r. Poz. 1762). Tak uzyskane produkty mięsne mogą być oznakowane weterynaryjnym znakiem identyfikacyjnym w kształcie owalu. Dystrybucja bez ograniczeń.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 2 – świnie przemieszczane z obszaru objętego ograniczeniami Oznakowanie świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, które mogą być w drodze odstępstwa przedmiotem wysyłki do innych państw: znak jakości zdrowotnej dla świeżego mięsa, przewidziany w rozdziale III sekcja I załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 (znak owalny), znak identyfikacyjny dla mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, przewidziany w sekcji I załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 (znak owalny). PL 12345678 WE min. 6,5 cm min. 4,5 cm

UWAGA!!! Dokument ważny 48 godzin. MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia Zgodnie z §5.1 rozporządzenia MRiRW z 6 maja 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 711) zakazuje się wywozu świń poza obszar zagrożenia. Świnie takie mogą być przemieszczone bezpośrednio do uboju do wyznaczonej rzeźni, pod warunkiem, że: właściwy powiatowy lekarz weterynarii wydał pozwolenie na przemieszczenie, maksymalnie 24 h przed przemieszczeniem zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii w związku z możliwością wystąpienia ASF, dodatkowo w ramach badania przedubojowego w gospodarstwie formalna kontrola (dokumentacja, oznakowanie) nie budzi zastrzeżeń. Poświadczeniem wykonanych czynności jest świadectwo zdrowia wystawione dla partii świń. Wzór opracowany przez Głównego Lekarza Weterynarii. UWAGA!!! Dokument ważny 48 godzin.

Dystrybucja ograniczona wyłącznie na obszarze zagrożenia. MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia W takim przypadku mięso wieprzowe, surowe wyroby mięsne, MOM, mięso mielone i produkty mięsne* są znakowane znakiem jakości zdrowotnej (na tuszach, półtuszach, ćwierćtuszach) lub weterynaryjnym znakiem identyfikacyjnym (na etykietach), w kształcie: PL 12345678 WE UWAGA!!! Dystrybucja ograniczona wyłącznie na obszarze zagrożenia. * - Mięso wieprzowe, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, mogą zostać poddane obróbce, zgodnie z parametrami gwarantującymi zniszczenie wirusa ASF, o których mowa w rozporządzeniu MRiRW z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (Dz. U. z 2016r. Poz. 1762). Tak uzyskane produkty mięsne mogą być oznakowane weterynaryjnym znakiem identyfikacyjnym w kształcie owalu. Dystrybucja bez ograniczeń.

UWAGA!!! Dokument ważny 48 godzin. MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU Od zakazu obowiązują odstępstwa przemieszczania, o których mowa w §5.1a-1b rozporządzenia MRiRW z 6 maja 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 711). Przemieszczanie świń z gospodarstwa położonego w obszarze zagrożenia do miejsca położonego w obszarze objętym ograniczeniami, gdy: świnie pochodzą z gospodarstwa spełniającego wymagania dotyczące bioasekuracji określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 kwietnia 2015 r. w sprawie wprowadzenia „Programu bioasekuracji mającego na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń” na lata 2015–2018 (Dz. U. poz. 517 oraz z 2016 r. poz. 679 i 1153) oraz świnie przebywały w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni bezpośrednio poprzedzających ich przemieszczenie lub od dnia urodzenia oraz w okresie co najmniej 30 dni bezpośrednio poprzedzających przemieszczenie żadna świnia nie została wprowadzona do tego gospodarstwa z obszarów objętych ograniczeniami lub zagrożenia w okresie 15 dni przed przemieszczeniem zostały poddane badaniu laboratoryjnemu z wynikiem negatywnym; próbki do badań pobierane są przez urzędowego lekarza weterynarii; nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem, zostały zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii; Poświadczeniem wykonanych czynności jest świadectwo zdrowia wystawione dla partii świń. Wzór opracowany przez Głównego Lekarza Weterynarii. UWAGA!!! Dokument ważny 48 godzin.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU LUB świnie pochodzą z gospodarstw spełniających wszystkie wymagane standardy bioasekuracji, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń; świnie pochodzą z gospodarstw, które co najmniej 2 razy w roku bezpośrednio poprzedzającym przemieszczenie świń były poddane kontroli, w odstępie co najmniej 4 miesięcy, przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii, obejmującej: badanie kliniczne, weryfikację spełniania wymogów bioasekuracji, ew. pobranie próbek. stosowanie tej możliwości nie jest zalecane przez Głównego Lekarza Weterynarii

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU DODATKOWO: Powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce: pochodzenia świń, informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeznaczenia świń o zamiarze ich przemieszczenia, przeznaczenia świń, informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce pochodzenia świń o ich przemieszczeniu, zaś świnie przemieszcza się po trasie wyznaczonej przez powiatowego lekarza weterynarii, a środki transportu do przemieszczania świń oczyszcza się i w razie potrzeby dezynfekuje oraz poddaje dezynsekcji niezwłocznie po rozładunku. Poświadczeniem wykonanych czynności jest świadectwo zdrowia wystawione dla partii świń. Wzór opracowany przez Głównego Lekarza Weterynarii.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU Odstępstwo, o których mowa w §5.2 rozporządzenia MRiRW z 6 maja 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 711). Świnie takie mogą być przemieszczone bezpośrednio do uboju do wyznaczonej rzeźni, pod warunkiem, że: właściwy PLW wydał pozwolenie na przemieszczenie i poinformował PLW właściwego dla rzeźni, 30 dni przed przemieszczeniem świń do rzeźni, nowe świnie nie były wprowadzane do gospodarstwa, przemieszczane do rzeźni świnie przebywały w gospodarstwie przez min. 30 dni, badanie laboratoryjne na obecność materiału gen. wirusa ASF – 15 dni przed przemieszczeniem, maksymalnie 24 h przed przemieszczeniem zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii, dodatkowo w ramach badania przedubojowego w gospodarstwie formalna kontrola (dokumentacja, oznakowanie) nie budzi zastrzeżeń. Poświadczeniem wykonanych czynności jest świadectwo zdrowia wystawione dla partii świń. Wzór opracowany przez Głównego Lekarza Weterynarii. UWAGA!!! Dokument ważny 48 godzin.

ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU – DODATKOWE WYMAGANIA MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU – DODATKOWE WYMAGANIA Transport: świnie są przewożone do uboju bezpośrednio, bez zatrzymywania się i rozładunku do wyznaczonej rzeźni wyznaczonymi i zaplombowanymi środkami transportu; jeżeli transport odbywa się poza obszar zagrożenia – wówczas wyłącznie określonymi trasami przewozu; pojazdy muszą być czyszczone i dezynfekowane jak najszybciej po rozładunku; Rzeźnia: wyznaczona przez PLW do uboju świń z obszaru zagrożenia, pełny rozdział uboju i produkcji (rozdział dni uboju), produkty uboczne pochodzące z ubitych świń muszą być przechowywane oddzielnie, a następnie niezwłocznie poddane obróbce w zakładzie przetwórczym, która zapewni, ze otrzymane z nich produkty pochodne nie stwarzają zagrożenia rozprzestrzeniania się ASF

ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU – DODATKOWE WYMAGANIA MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia ODSTĘPSTWA OD ZAKAZU – DODATKOWE WYMAGANIA Zakłady inne niż rzeźnia: zakłady produkujące, przechowujące i przetwarzające świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne uzyskane ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia, muszą być również wyznaczone specjalnie do tego celu przez PLW; ??? PL 12345678 WE W takim przypadku mięso wieprzowe, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, MOM i produkty mięsne* są znakowane znakiem jakości zdrowotnej (na tuszach, półtuszach, ćwierćtuszach) lub weterynaryjnym znakiem identyfikacyjnym (na etykietach), w kształcie: Dystrybucja ograniczona do terenu Polski.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz 3 – świnie przemieszczane z obszaru zagrożenia * - Mięso wieprzowe, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, mogą zostać poddane obróbce, zgodnie z parametrami gwarantującymi zniszczenie wirusa ASF, o których mowa w rozporządzeniu MRiRW z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (Dz. U. z 2016r. Poz. 1762). Tak uzyskane produkty mięsne mogą być oznakowane weterynaryjnym znakiem identyfikacyjnym w kształcie owalu. Dystrybucja bez ograniczeń.

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz A i B – świnie przemieszczane z obszaru zapowietrzonego i zagrożonego Gdy świnie pochodzą z gospodarstw LUB trafiają do rzeźni, zlokalizowanych na obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym, wyznaczonych w związku z wystąpieniem ogniska ASF u świń, świeże mięso znakuje się specjalnym znakiem jakości zdrowotnej: PL 12345678 WE min. 6,5 cm min. 4,5 cm PL 12345678 WE min. 6,5 cm min. 4,5 cm

MIĘSO WIEPRZOWE Scenariusz A i B – świnie przemieszczane z obszaru zapowietrzonego i zagrożonego Obszar zapowietrzony i zagrożony jest określony w rozporządzeniu powiatowego lekarza weterynarii. Może być również na tą okoliczność wydane rozporządzenie wojewody (jeśli ww. obszary obejmują więcej niż 1 powiat) lub Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (jeśli obszary obejmują więcej niż 1 województwo). Świeże mięso oznakowane specjalnym znakiem jakości zdrowotnej może być wyłącznie poddane obróbce, o której mowa w rozporządzeniu MRiRW z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (Dz. U. z 2016r. Poz. 1762)

MIĘSO WIEPRZOWE SPECUSTAWA W ramach ograniczenia skutków wystąpienia choroby afrykańskiego pomoru świń, została opracowana i wdrożona tzw. „specustawa” oraz rozporządzenia wykonawcze MRiRW określające obszary objęte „specustawą” dla gospodarstw oraz wymogi dotyczące produktów mięsnych. Specyficzne wymagania: świnie utrzymywane co najmniej 2 miesiące bezpośrednio przed ubojem w gospodarstwach rolnych położonych na obszarach objętych nakazami, zakazami lub ograniczeniami oraz innymi środkami kontroli lub ochronnymi ustanowionymi, w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, świadectwo zdrowia wystawione przez ULW, określony sposób ustalania cen skupu żywca, zamówienie podmiotu sektora publicznego na produkty mięsne poza przepisami ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych, specyficzne wymagania dla produktów.

MIĘSO WIEPRZOWE SPECUSTAWA Wymagania dla sterylizowanych konserw wieprzowych mięsnych: mięso wieprzowe, w ilości nie mniejszej niż 65% masy wszystkich składników w chwili ich użycia; inne składniki pochodzenia zwierzęcego, pozyskane wyłącznie ze świń, z wyłączeniem mięsa oddzielonego mechanicznie; sól spożywczą w ilości nieprzekraczającej łącznie 2,5% masy wszystkich składników w chwili ich użycia; dozwolone dodatki do żywności i aromaty; przyprawy; składniki pochodzenia roślinnego, z wyłączeniem skrobi. galareta lub sok mięsny stanowią nie więcej niż 25% masy produktu gotowego do spożycia, z tym że w sterylizowanych konserwach wieprzowych mięsnych typu wieprzowina w sosie własnym galareta lub sok mięsny stanowią nie więcej niż 35% masy produktu gotowego do spożycia.

MIĘSO WIEPRZOWE SPECUSTAWA Wymagania dla sterylizowanych konserw typu pasztet: mięso wieprzowe, w ilości nie mniejszej niż 30% masy wszystkich składników w chwili ich użycia; inne składniki pochodzenia zwierzęcego pozyskane wyłącznie ze świń; sól spożywczą w ilości nieprzekraczającej łącznie 2,5% masy wszystkich składników w chwili ich użycia; dozwolone dodatki do żywności i aromaty; przyprawy; składniki pochodzenia roślinnego. UPPZ muszą zostać przetworzone metodą sterylizacji ciśnieniowej: rozdrobnienie (cząstki nie większe niż 50mm), poddane obróbce temperaturowej w 133 °C nieprzerwanie przez co najmniej 20 minut pod ciśnieniem (bezwzględnym) co najmniej 3 barów „nasyconą parą wodną”, przetwarzanie metodą wsadową lub ciągłą.

Dziękuję Państwu za uwagę! ??PYTANIA?? Dziękuję Państwu za uwagę!