Kuchnia bez tajemnic i granic

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Książka kucharska klasy 0
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Nasz mini-przewodnik kulinarny
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Kuchnia bez tajemnic i granic Przygotował: Rafał Dulko, uczeń klasy 7 Szkoły Podstawowej w Rakańcach

Tabbouleh (kuchnia turecka)

Składniki: szklanka kuskusu; szklanka bulionu warzywnego; 2 pomidory; 1 papryka czerwona; 1 mały ogórek zielony; garstka czarnych oliwek; 3 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; sól, pieprz; świeża mięta i natka pietruszki.

Przygotowanie: Kaszę zalewamy bulionem, doprawiamy i czekamy kilka minut aż wchłonie płyn. Pomidory, paprykę i obranego ogórka kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do gotowej kaszy. Do tego dodajemy oliwki. Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy sos, którym zalewamy całość. Dodajemy posiekane zioła i chłodzimy w lodówce.

Kuru fasulye w wersji light (kuchnia turecka)

Składniki: 1 szklanka fasoli białej; 1/3 papryki czerwonej (opcjonalnie); 1/2 papryki zielonej; sól, pieprz, curry; 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego; natka pietruszki (opcjonalnie); 1-2 łyżki oleju rzepakowego; 1 mała cebula.

Sposób przygotowania: Fasolę moczymy na noc i następnego dnia gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojona w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy fasolkę i mieszamy. Następnie zalewamy fasolkę gorącą wodą, tak aby woda przykryła fasolę. Dodajemy koncentrat i mieszamy.

Hiszpańska tortilla z ziemniakami i szynką

Składniki: 3 ziemniaki, 4 pieczarki, 1/2 czerwonej papryki, 2 cebule, 150 g żółtego sera, 2 łyżki natki pietruszki, 6 plastrów szynki, 3 białka, 3 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki. Mieszamy i gdy się podsmażą przekładamy do miski. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również przesmażamy je na patelni do momentu aż zmiękną. Dokładamy do miski. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na średnich oczach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy białka oraz całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy duże tortille. Gdy z jednej strony się usmażą, obracamy je za pomocą pokrywki od patelni (tak żeby się nie rozpadły).

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku

Składniki: udka kurczaka – 2 szt., pomarańcza – 1 szt., cebula – 1 szt., papryka czerwona – 1 szt., czosnek – 3 ząbki, pomidory krojone w puszce – 1 puszka, świeży rozmaryn – kilka igiełek, świeże oregano – kilka gałązek, papryczka chili – 1/2 szt., olej rzepakowy – 2 łyżki, słodka papryka - 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony – 1/4 łyżeczki, sól morska – 1/2 łyżeczki.

Przygotowanie: Udka opłukać, dokładnie osuszyć, posolić, popieprzyć i odstawić na 3 godziny do zamarynowania. Warzywa obrać, opłukać i pokroić. Następnie mięso ponownie osuszyć, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni grillowej. Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wlać pozostały olej, włożyć cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać podsmażone mięso, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną na cząstki pomarańczę. Całość dusić bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Mięso podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Chorwacka Maneštra

Składniki: 4 duże ziemniaki, 1/3 opakowania mrożonej wloszczyzny Hortex, 1 szklanka cieciereszcy, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka białej fasoli, 30 kg wędzonego, 3 laurowe listki, 3 ziela angielskie pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 ząbki czosnku kilka listków selera naciowego, opcjonalnie 1 kostka drobiowa chorwackiej podravki (vegety).

Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie,liście selera oraz liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Połowę boczku kroimy na ok 3mm plasterki i wytapiamy na patelni tworząc chipsy. Resztę kroimy w kostkę i również smażymy. Do wytopionego boczku dodajemy posiekany czosnek oraz pietruszkę, mieszamy i przekładamy do naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą bagietką.  

Cevapcici z indyka (kuchnia chorwacka)

500 g mielonego mięsa z indyka, Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka, 1 jajko, 3 ząbki czosnoku, 1 cebula, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, słodka papryka, ostra papryka, sol smaku, pieprz biały do smaku, oliwa do smażenia.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać ze skórki,drobniutko posiekać-czosnek można przecisnąć przez praskę,wymieszać z mielonym mięsem z indyka,wbić jajko,doprawić do smaku solą,pierzem, szczyptą papryki ostrej oraz ziołami dalmatyńskimi,wymieszać masę dokładnie. Podzielić na około 8 części,w zwilżonych dłoniach formować wałeczki, obtoczyć lekko w słodkiej papryce,kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć na wolnym ogniu z każdej strony. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem paprykowym lub czosnkowym. Mielone mięso z indyka łączymy z czosnkiem oraz cebulą. Wyrabiamy z jajkiem oraz przyprawami do smaku. Robimy wałeczki, obtaczamy w papryce słodkiej. Smażymy na oliwie z każdej strony na złocisto.

Cannelloni z AJVAREM (kuchnia chorwacka)

Składniki: 1/3 opakowania makaronu canelloni (w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego), 1 cebula, 250 gram pieczarek, 250 gram fileta z kurczaka, 1/3 puszki kukurydzy, pół brokuła, ajvar.

Przygotowanie: Na patelni posmażyć filet z kurczaka, dodać cebulę, pokrojone pieczarki, broku i kukurydzę. Przestudzić - jest to o tyle ważne, że w przypadku gorącego farszu makaron będzie pękał! Schłodzony farsz upchać w rurki canelloni. Resztą uzupełnić luki w naczyniu żaroodpornym. Wszystko polać ajvarem. Zapiekać w piekarniku przez 30 min.

Ajvar

Składniki: 2 kg papryki czerwonej, 3 średnie bakłażany, 6-7 pomidorów, 2-3 cebule, główka czosnku, 3 ostre papryki lub 2 łyżeczki płatków ostrej papryki, 3 łyżki octu, 6 łyżek słodkiej papryki, 2 łyżki soli, 60 ml oleju lub oliwy, opcjonalnie 2-3 łyżki cukru, jeśli papryka nie jest dostatecznie słodka.

Przygotowanie: Papryki myję, osuszam ręcznikiem papierowym i układam na suchej blasze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i opalam. Po 20-30 minutach odwracam na druga stronę. Gdy skórka jest czarna, w niektórych miejscach wkładam do dużej metalowej miski i przykrywam talerzem, żeby się zaparzyła, wtedy łatwiej schodzi. Po 20 minutach obieram skórkę a paprykę odkładam na bok. Na suchą blachę układam bakłażany ponakłuwane widelcem, aby nie eksplodowały w nagrzanym piekarniku. Obok kładę przekrojone na pół cebule i główkę czosnku. Piekę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczonego bakłażana przekrawam na pół i zdejmuję skórkę. Odkładam. Pomidory przekrawam na pół, układam na blasze i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. W maszynce do mięsa mielę obrane ze skóry: papryki, bakłażana, cebule, czosnek i pomidory. Wkładam na patelnię, solę, dodaje rozdrobniona paprykę, ocet, oliwę i smażę około 30 minut do czasu aż masa nabierze pożądanej gęstości. Przekładam ajvar do słoików, zakręcam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, aby się pasteryzowały przez około 35 minut lub do garnka z gotująca się wodą na 30 minut. Wyjmuję słoiki, nakrywam je gazetą i kocem. Zostawiam na noc do wystudzenia lub w garnku z wodą, w którym się słoiki gotowały.