Świąteczne porady żywieniowe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
Zwyczaje bożonarodzeniowe na świecie
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Przepisy REGIONALNE.
UCHO W KUCHNI.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
I DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH
TRADYCJE BOŻONARODZENIOWE.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
Oferta specjalna Wigilia 2013
Potrawy wigilijne..
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Święta Bożego Narodzenia
ZWYCZAJE ŚWIąT BOżEGO NARODZENIA W POLSCE
Ülo na polskiej wigilii
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Święta Bożego Narodzenia!
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Zdrowa dieta Europejczyków
Według Górno Śląskiej tradycji w większości domów zachowywanej po dzisiejszy dzień, do Wigilii zasiadano z chwilą ukazania się pierwszej gwiazdki, wypatrywanej.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
CATERING BOŻONARODZENIOWY
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Piernikowe zapachy.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Wigilijne spotkania firmowe
Kulinaria.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycje Bożonarodzeniowe
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Boże Narodzenie w Stanach Zjednoczonych
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Legenda litwińskich potraw
Przyprawy ciasteczek korzennych
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Boże Narodzenie.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Świąteczne porady żywieniowe dr inż. Anna Matusz-Mirlak

Zgodnie z tradycją na cześć 12 apostołów na polskich stołach wigilijnych podaje się 12 potraw. Wieczór wigilijny rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie. W każdym polskim domu tradycje wigilijne są inne.

Po pierwsze zupa – barszcz czerwony powinien być przygotowany od podstaw, czyli na wywarze z buraków lub z użyciem zakwasu buraczanego – buraki z dodatkiem czosnku, soku spod kiszonych ogórków lub skórki ciemnego chleba na zakwasie, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czynniki zakwaszające – kwasek cytrynowy, sok z cytryny, można podać z uszkami czy jako dodatek do pasztecików lub kulebiaków

Po pierwsze zupa – grzybowa, alternatywa dla barszczu czerwonego grzyby suszone, wcześniej moczone i dobrze wypłukane, z kawałkami grzybów, na wywarze np. warzywnym, bez kostek rosołowych

Po drugie – ryba w roli głównej karp z czystego stawu w postaci smażonej (masło klarowane lub olej kokosowy), w galarecie lub po żydowsku, śledź w różnych odsłonach, płaty, samodzielnie przygotowane po solidnym wypłukaniu

Kapusta z grzybami lub groch z kapustą może być wzbogacona suszonymi grzybami, doprawiona zielem angielskim i liściem laurowym, właściwie ugotowana

Zasady gotowania warzyw kapustnych w małej ilości wrzącej, osolonej wody /z ewent. dodatkiem cukru/, przez pierwsze 10-15 min. w naczyniu odkrytym, w celu ulotnienia się olejków eterycznych, dogotowanie pod przykryciem, tylko do miękkości, kapusty – włoską i białą pokrajane na części można gotować z mlekiem, co podnosi ich wartość odżywczą i smakową

Pierogi własnoręcznie przygotowane na uszka lub/i pierogi z kapustą i grzybami, cienko rozwałkowane ciasto przygotowywane metodą na zimno lub techniką zaparzania mąki, bogato wypełnione farszem

Na słodko – kompot z suszu bazą są bakalie i suszone polskie owoce, również przy udziale dymu wędzarniczego, podstawa – kompot z suszu – doskonały na trawienie

Na słodko – kluski z makiem, makiełki, makówki mak niebieski zaparzony, odsączony i dwukrotnie zmielony – nie gotowa masa makowa, makaron łazankowy domowy, bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, miód na osłodę

Zasady sporządzania masy makowej mak zaparzamy do momentu, gdy daje się zagnieść między palcami, następnie cedzimy mak na sitach, pamiętając o przelewaniu go zimną wodą, dobrze odsączony mak miażdżymy dwukrotnie, następnie mieszamy z cukrem, miodem, jajami i substancjami smakowo-zapachowymi

Na słodko – kutia ugotowane ziarno pszenicy (nie dla bezglutenowców), przygotowany mak z bakaliami i miodem

Na słodko – makowiec ciasto drożdżowe przygotowane na rozczynie lub metodą bezpośrednią, rozczyn – część mąki, część płynu, drożdże własnoręcznie przygotowana masa makowa

Na słodko – piernik korzenne ciasto formowe, przekładane, na sztuki, dobra przyprawa korzenna – aromatyczna, pozbawiona mąki, kakao, cukru, cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, ziele angielskie

Zanim się przejemy… dokonały na trawienie kompot z suszu, odrobina alkoholu – lampka wina lub kieliszek wódki, małe porcje konsumowane z przerwami, dzieciom nie należy podawać kolorowych, gazowanych napojów, zrównoważone posiłki w celu uniknięcia zgagi, właściwie przygotowane i doprawione potrawy pozwolą uniknąć wzdęć (majeranek, kolendra, kminek, mięta), obowiązkowo spacer z rodziną, np. na Pasterkę.

Dziękuję za uwagę