Świąteczne porady żywieniowe dr inż. Anna Matusz-Mirlak
Zgodnie z tradycją na cześć 12 apostołów na polskich stołach wigilijnych podaje się 12 potraw. Wieczór wigilijny rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie. W każdym polskim domu tradycje wigilijne są inne.
Po pierwsze zupa – barszcz czerwony powinien być przygotowany od podstaw, czyli na wywarze z buraków lub z użyciem zakwasu buraczanego – buraki z dodatkiem czosnku, soku spod kiszonych ogórków lub skórki ciemnego chleba na zakwasie, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czynniki zakwaszające – kwasek cytrynowy, sok z cytryny, można podać z uszkami czy jako dodatek do pasztecików lub kulebiaków
Po pierwsze zupa – grzybowa, alternatywa dla barszczu czerwonego grzyby suszone, wcześniej moczone i dobrze wypłukane, z kawałkami grzybów, na wywarze np. warzywnym, bez kostek rosołowych
Po drugie – ryba w roli głównej karp z czystego stawu w postaci smażonej (masło klarowane lub olej kokosowy), w galarecie lub po żydowsku, śledź w różnych odsłonach, płaty, samodzielnie przygotowane po solidnym wypłukaniu
Kapusta z grzybami lub groch z kapustą może być wzbogacona suszonymi grzybami, doprawiona zielem angielskim i liściem laurowym, właściwie ugotowana
Zasady gotowania warzyw kapustnych w małej ilości wrzącej, osolonej wody /z ewent. dodatkiem cukru/, przez pierwsze 10-15 min. w naczyniu odkrytym, w celu ulotnienia się olejków eterycznych, dogotowanie pod przykryciem, tylko do miękkości, kapusty – włoską i białą pokrajane na części można gotować z mlekiem, co podnosi ich wartość odżywczą i smakową
Pierogi własnoręcznie przygotowane na uszka lub/i pierogi z kapustą i grzybami, cienko rozwałkowane ciasto przygotowywane metodą na zimno lub techniką zaparzania mąki, bogato wypełnione farszem
Na słodko – kompot z suszu bazą są bakalie i suszone polskie owoce, również przy udziale dymu wędzarniczego, podstawa – kompot z suszu – doskonały na trawienie
Na słodko – kluski z makiem, makiełki, makówki mak niebieski zaparzony, odsączony i dwukrotnie zmielony – nie gotowa masa makowa, makaron łazankowy domowy, bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, miód na osłodę
Zasady sporządzania masy makowej mak zaparzamy do momentu, gdy daje się zagnieść między palcami, następnie cedzimy mak na sitach, pamiętając o przelewaniu go zimną wodą, dobrze odsączony mak miażdżymy dwukrotnie, następnie mieszamy z cukrem, miodem, jajami i substancjami smakowo-zapachowymi
Na słodko – kutia ugotowane ziarno pszenicy (nie dla bezglutenowców), przygotowany mak z bakaliami i miodem
Na słodko – makowiec ciasto drożdżowe przygotowane na rozczynie lub metodą bezpośrednią, rozczyn – część mąki, część płynu, drożdże własnoręcznie przygotowana masa makowa
Na słodko – piernik korzenne ciasto formowe, przekładane, na sztuki, dobra przyprawa korzenna – aromatyczna, pozbawiona mąki, kakao, cukru, cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, ziele angielskie
Zanim się przejemy… dokonały na trawienie kompot z suszu, odrobina alkoholu – lampka wina lub kieliszek wódki, małe porcje konsumowane z przerwami, dzieciom nie należy podawać kolorowych, gazowanych napojów, zrównoważone posiłki w celu uniknięcia zgagi, właściwie przygotowane i doprawione potrawy pozwolą uniknąć wzdęć (majeranek, kolendra, kminek, mięta), obowiązkowo spacer z rodziną, np. na Pasterkę.
Dziękuję za uwagę