Autor: Julia Prochowska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Jedzenie w Hiszpanii.
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Odwieczne miejsce pożywienia, miejsca na pikniki – cudowne, miejsca na spędzanie wolnego czasu, miejsca od smogu czyste, to są właśnie lasy rybnickie.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Od wschodu do zachodu można przemierzyć region śladami ważnych wydarzeń historycznych Francji, począwszy od ruin Bavay liczących ponad 2 tys. lat. Średniowiecze,
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
„Na lipę” Autor wiersza: Jan Kochanowski Autorzy prezentacji: Łukasz Skierkowski i Witold Danisz.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Domy wczoraj i dziś Wojciech Janus Klasa 1c.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
II Mała Wojewódzka Liga Przyrodnicza Wykonali: Nikodem Nalecziński Łukasz Ciesielski Kacper Szatkowski.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
W kwietniu 2015 r. sześć uczennic z klasy II B:  Marzena Bancewicz,  Marcelina Drozdek,  Zuzanna Drozdek,  Patrycja Jaszczuk,  Dorota Najdek,  Klaudia.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Zarządzanie startupem internetowym Michał Burda, Michał Łuszczek, Agnieszka Gajownik.
Pewna legenda hinduska opowiada o człowieku, który każdego dnia nosił wodę do swojej wioski w dwóch ogromnych dzbanach przytroczonych do drewnianego.
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Książka kucharska Erasmusa+
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Menu – PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA
Święta w Irlandii.
Kanapki w naszej szkole
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Informacja o maturze w 2018 roku
Kuchnia turecka.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
CHINY czyli najbardziej zaludniony kraj świata
Przyprawy.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
CEL: - Osiągnąć równość płci oraz wzmocnić pozycję kobiet
Dodawanie liczb całkowitych
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Kuchnia na wsi.
Drinki bezalkoholowe (mocktaile)
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Jeśli miałbyś umrzeć przede pierwszy...
Intense.
SLIGO MINI PRZEWODNIK.
100 rocznica odzyskania przez Polskę NIEPODLEGŁOŚCI
Jeśli miałbyś umrzeć przede pierwszy...
Gastronomia i turystyka na Malcie
Lekcja 17 Temat: Budowa roweru Definicja roweru
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Autor: Julia Prochowska Smaki Portugalii Autor: Julia Prochowska

Wyjatkowa kuchnia portugalska Kuchnia portugalska jest bardzo zróżnicowana. Co innego zjemy na północy, a co innego na południu. Wynika to z kolonialnej historii kraju. Czerpała ona z innych miejsc kulturę i kulinarność. Portugalia znajduje się na 3 miejscu w rankingu krajów, które jedzą najwięcej ryb.

ryby I OWOCE MORZA Dzięki położeniu nad Oceanem Atlantyckim oraz długiej linii brzegowej Portugalia ma łatwy dostęp do ryb, m. in. : sardynek, makreli i tuńczyków. Grillowane sardynki stały się symbolem Portugalii zaraz po dorszu suszonym.

pasteis de bacalhau Pasteis de bacalhau to portugalskie krokieciki z suszonego dorsza. Suszony dorsz ma specyficzny zapach i smak. Potrawa jeszcze lepiej smakuje z pikantną salsą z pomidorów i chilli.

Polvo a lagareiro Jest to ośmiornica pieczona w piekarniku z oliwą i czosnkiem. Danie podawane jest na ciepło z ziemniaczkami z pieca, polaną ciepłą oliwą z oliwek. Ośmiornicę gotuje się przez 20 minut z cebulą z łupinie, aby mięso nie było twarde.

caldeirada Przepisów na caldeiradę jest tyle, ile kucharzów i kucharek w Portugalii. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ale zawsze smakuje doskonale. W garnku powinno znaleźć się wiele rodzajów ryb. Chudsze, tłuste, bardziej, jak i mniej mięsiste.

dania z miesa

COZIDO À PORTUGUESA Jest to danie z dawnych wieków. W skład tej potrawy powinny wchodzić: wołowina, wieprzowina, sól, różne rodzaje kiełbas, świńskie nogi, szynka, ziemniaki, marchew, rzepa, ciecierzycy , kapusta i ryż. Wszystko zależy od budżetu kucharza.

tripas à moda do porto Potrawą typową dla miasta Porto, wręcz legendarną jest tripas a moda do Porto, flaczki duszone z mięsem, fasolą, warzywami i aromatycznymi ziołami - punkt podstawowy programu i obowiązkowe danie dla każdego odwiedzającego to piękne miejsce.

sopa de serrabulho lub sarapatel W Alto Alentejo (północ Alentejo) jest bardzo popularne danie z płuc, krwi i wątroby przyrządzane w dwóch odmianach: z wieprzowiną i jagnięciną. Nazywane ono jest „sopa de serrabulho”, jeśli jest wykonane z wieprzowiny lub „sarapatel”, jeśli jest wykonane z jagnięciny.

portugalskie desery

Arroz doce Z Azji do Portugalii przywieziono ryż i cynamon, który służy do przygotowania tej potrawy. Jest to ryżowy pudding z cynamonem. W Portugalii to tradycyjny, wigilijny deser.

pasteis de nata Pasteis de nata to ciasteczka posypywane cukrem pudrem i cynamonem. Pod chrupiącą karmelową skorupką kryje się pyszny krem z dodatkiem cytryny i cynamonu.

travesseiros Travesseiros. Są to ciastka z ciasta francuskiego, jak wskazuje nazwa, uformowane są w kształty przypominające poduszeczki. Nadzienie jest bardzo słodkie, zawiera zmielone migdały.

Źródła http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2015/04/pasteis-de-nata-portugalskie- ciasteczka.html http://infolizbona.pl/lizbona-kuchnia-portugalska-co-jesc-w- lizbonie/ http://www.smakiportugalii.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=233&It emid=1 http://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata,caldeirada-zupa-i-drugie-danie- w-jednym,10320280,artykul.html http://www.twardyszparag.pl/dania- glowne/pasteis-de-bacalhau-portugalskie-ciasteczka-z-dorsza/