„ Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Promocja Zdrowia w Przedszkolu Leśne Skrzaty w Przeźmierowie 2012/2013
Advertisements

JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Akademia zdrowego przedszkolaka –
Profilaktyka i promocja zdrowia w roku szkolnym 2012/2013
Współpraca z rodzicami w Przedszkolu Miejskim nr 4 w Lubinie
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
Z ESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 W Z GIERZU TO SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
NASZE DZIECI W NASZEJ SZKOLE
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
Mam 6 lat Chcę poznawać świat
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Przygotowujemy zdrowe kanapki na drugie śniadanie.
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Rok szkolny 2011/2012.
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Publiczne Przedszkole w Dobroniu
SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU PRZEDSZKOLE NIEPUBLICZNE „JARZĘBINKA” W CHOJNICACH.
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
Promowanie zdrowego trybu życia. Publiczne Przedszkole im bł. Jana Pawła II w Szczepanowie.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
S PRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „P RZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ” Gminne Przedszkole w Brudzewie.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
Ś niadanie daje moc 7 listopada 2014r. Klasa I c Szkoła Podstawowa w Suchożebrach.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
„ Zdrowie – to nie tylko brak choroby, lecz stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego, społecznego i duchowego” Każdy przedszkolak w naszym przedszkolu:
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
„PODRÓŻ DO KRAINY PEŁNEJ ZDROWIA „
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Przedszkole Publiczne Nr 5 w Łomży Kształtowanie właściwych nawyków racjonalnego żywienia w ramach edukacji zdrowotnej dzieci w różnorodnych zajęciach.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
KONCEPCJA PRACY PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 1 ul. Wrocławska Gostyń Opracowana przez Radę Pedagogiczną oraz Radę Rodziców i zatwierdzona do realizacji.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Opracowała: Joanna Kamińska. Sprzątanie świata „W jaki sposób oddziałujemy na przyrodę?”
Sprawozdanie z programu Bezpieczne Przedszkole Program realizowany jest w latach 2014/2017. Uczestnikami programu „Bezpieczne przedszkole” są dzieci w.
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „BEZPIECZNE PRZEDSZKOLE ”- ROK 1 Prezentacja grup: - - STOKROTKI - - SŁONECZKA - - DELFINY.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Przedszkole nr 35 w Lublinie to placówka promująca zdrowie. Nasze przedszkole od wielu już lat promuje zasady zdrowego stylu życia i podejmuje liczne działania.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Dzień Śniadanie daje moc 8 XI 2016r
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Konkurs „ Zdrowa kanapka”
Prezentację przygotowała: Małgorzata Chocholska
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia podjętych przez Przedszkole nr 14 w Koninie w latach 2014/2017.
Szkoła Sportowych Talentów
Międzyprzedszkolny konkurs wiedzy na temat zdrowego i ekologicznego żywienia.
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Projekt „Bezpieczny przedszkolak”
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Kazimierza Kremera w Bobrówku
PROJEKT EDUKACJA GLOBALNA Szkoła Podstawowa nr 5
BEZPIECZNA SZKOŁA+ 20 marca 2018 r..
PRZEDSZKOLE NR 7 im „ SKARBNIKOWA WILLA” Ubiegające się o Krajowy Certyfikat Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie.
Zapis prezentacji:

„ Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy” Zadanie realizowane w ramach rządowego programu na lata 2014-2016

Rządowy program na lata 2014 – 2016 „Bezpieczna i przyjazna szkoła” Zadanie publiczne: „Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy” realizowane przez Przedszkole Miejskie nr 7 im. Bajkowy świat w Gorzowie Wlkp. w okresie 01.11.2016 – 15.12.2016 kwota dotacji: 13.872.00 zł. wkład osobowy: 1.710.00 zł. Wartość projektu: 15.582,00 zł.

W ramach projektu „Bezpieczna i przyjazna szkoła” przedszkole w 2016 roku realizowało zadanie  „Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy”. Realizacja zadania miała na celu wspieranie dzieci i rodziców w zakresie zdrowego odżywiania.

Adresaci: 153 dzieci w wieku 3-6 lat, ich rodziny oraz personel Przedszkola Miejskiego nr 7 im. „Bajkowy Świat”

„Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy” Cele: Poszerzenie świadomości dzieci, rodziców i pracowników w zakresie zdrowego odżywiania, zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci. Edukacja dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania - nabywanie wiedzy i umiejętności dbania o własne zdrowie. Poznanie smaku i zastosowania mniej znanych warzyw i owoców (np. dynia, kabaczek, cukinia, bakłażan, avocado, melon, marakuja itp. Praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy w zakresie odżywiania - kształcenie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych, zdrowych posiłków. Propagowanie zdrowego stylu życia u dzieci i ich rodzin. Zmiana nawyków żywieniowych rodzin wychowanków. Angażowanie rodziców do udziału w akcjach zdrowego żywienia dzieci. Integracja środowiska przedszkolnego.

REALIZACJA ZADAŃ Działania promocyjno-informacyjne Umieszczenie informacji na stronie internetowej przedszkola Informacje dla rodziców na tablicach grupowych Prezentacja zadania na zebraniu ogólnym z rodzicami Ulotki dla rodziców Gazetki tematyczne -2 w trakcie projektu

Gazetka „Piramida zdrowia” w hollu przedszkola

Gazetka nr 2 w hollu przedszkola ”Działania zrealizowane w ramach projektu”

REALIZACJA ZADAŃ Cykl spotkań dla dzieci z przedstawicielami: Pracownikiem sklepu ze zdrową żywnością Pracownikiem herbaciarni Pszczelarzem

SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM HERBACIARNI REALIZACJA ZADAŃ SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM HERBACIARNI

Dzieci poznały historię powstania herbaty oraz różne gatunki herbat, w tym ziołowe.

SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM REALIZACJA ZADAŃ SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM

Pan pszczelarz zaprezentował ul z akcesoriami Mogliśmy spróbować świeżego miodu

SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM SKLEPU ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ REALIZACJA ZADAŃ SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM SKLEPU ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ

Dzieci poznały tajniki zdrowego odżywiania się Mogliśmy spróbować ekologicznych produktów

CYKL ZAJĘĆ PROMUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE REALIZACJA ZADAŃ CYKL ZAJĘĆ PROMUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE

Upiekliśmy pizzę z dynią i bakłażanem ZAJĘCIA KULINARNE „DYNIOWATA RODZINA” Upiekliśmy pizzę z dynią i bakłażanem

Z pomidorów zrobiliśmy koreczki i kanapki ZAJĘCIA KULINARNE „ŚWIĘTO POMIDORA” Z pomidorów zrobiliśmy koreczki i kanapki

Z marchewki upiekliśmy ciasto marchewkowe z bakaliami ZAJĘCIA KULINARNE „URODZINY MARCHEWKI” Z marchewki upiekliśmy ciasto marchewkowe z bakaliami

Jabłka zamieniliśmy w pyszny sok owocowy ZAJĘCIA KULINARNE „JABŁKOWY ZAWRÓT GŁOWY” Jabłka zamieniliśmy w pyszny sok owocowy

Sami zrobiliśmy pyszne sałatki ZAJĘCIA KULINARNE „SAŁATKOWY MIX” Sami zrobiliśmy pyszne sałatki

Mikser kielichowy pomógł nam w wykonaniu owocowych koktajli ZAJĘCIA KULINARNE „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY” Mikser kielichowy pomógł nam w wykonaniu owocowych koktajli

„ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY” REALIZACJA ZADAŃ ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI „ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”

ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „KOTA FILEMONA”

ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „KUBUSIA PUCHAKA”

ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „KRASNALA HAŁABAŁY”

ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „WRÓBELKA ELEMELKA”

ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „BOLKA I LOLKA”

ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „REKSIA”

LEKCJA MUZEALNA „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” W MUZEUM W BOGDAŃCU REALIZACJA ZADAŃ LEKCJA MUZEALNA „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” W MUZEUM W BOGDAŃCU

POKAZ PIECZENIA CHLEBA

„JESIENNY PIKNIK ZDROWIA” REALIZACJA ZADAŃ „JESIENNY PIKNIK ZDROWIA” RODZINNY RAJD PIESZY

RODZINNY RAJD PIESZY Rajd jesienny z rodzicami

„SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO” RODZINNY KONKURS FOTOGRAFICZNY REALIZACJA ZADAŃ „SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO” RODZINNY KONKURS FOTOGRAFICZNY

PREZENTACJA PRAC KONKURSOWYCH

Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu

Laureaci konkursu : Lena, Szymon i Jakub ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU Laureaci konkursu : Lena, Szymon i Jakub

„WIEM CO JEM” TURNIEJ WIEDZY REALIZACJA ZADAŃ „WIEM CO JEM” TURNIEJ WIEDZY O ZDROWYM ODŻYWIANIU

„WIEM CO JEM”

„WIEM CO JEM”

„WIEM CO JEM” Uczestnicy konkursu przedszkola : 7, 13, 15,21, 32, placówki otrzymały miksery i zestaw misek

REALIZACJA ZADAŃ Międzynarodowy program promocji zdrowia psychicznego „PRZYJACIELE ZIPPIEGO”

ZAJĘCIA EDUKACYJNE – uczestnicy otrzymali materiały edukacyjne do realizacji programu

WARSZTATY KULINARNE „KUCHCIKOWO” REALIZACJA ZADAŃ WARSZTATY KULINARNE „KUCHCIKOWO”

Na zajęciach powstawały ciekawe potrawy WARSZTATY KULINARNE Na zajęciach powstawały ciekawe potrawy

Tortille oraz kanapki z pastą jajeczną WARSZTATY KULINARNE Tortille oraz kanapki z pastą jajeczną

WARSZTATY KULINARNE W SZKOLE GASTRONOMICZNEJ REALIZACJA ZADAŃ WARSZTATY KULINARNE W SZKOLE GASTRONOMICZNEJ

WARSZTATY KULINARNE

PRELEKCJA PSYCHOLOGA DLA RODZICÓW REALIZACJA ZADAŃ PRELEKCJA PSYCHOLOGA DLA RODZICÓW „PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI”

SPOTKANIE Z PSYCHOLOGIEM

KONSULTACJE DLA RODZICÓW I PERSONELU Z DIETETYKIEM REALIZACJA ZADAŃ KONSULTACJE DLA RODZICÓW I PERSONELU Z DIETETYKIEM

KONSULTACJE Z DIETETYKIEM

ZDROWE PODARKI NA MIKOŁAJKI REALIZACJA ZADAŃ ZDROWE PODARKI NA MIKOŁAJKI

Wszystkie dzieci otrzymały paczki ze zdrowymi przysmakami PACZKI NA MIKOŁAJA Wszystkie dzieci otrzymały paczki ze zdrowymi przysmakami

MIKOŁAJ opowiadał dzieciom o zdrowym żywieniu

ZABAWY RUCHOWE NA POWIETRZU REALIZACJA ZADAŃ ZABAWY RUCHOWE NA POWIETRZU

RUCH TO ZDROWIE – KAŻDY PRZEDSZKOLAK TO POWIE

ZABAWY NA ŚCIEŻCE ROWEROWEJ REALIZACJA ZADAŃ ZABAWY NA ŚCIEŻCE ROWEROWEJ

RUCH TO ZDROWIE – KAŻDY PRZEDSZKOLAK TO POWIE

ZABAWY RUCHOWE W SALI GIMNASTYCZNEJ REALIZACJA ZADAŃ ZABAWY RUCHOWE W SALI GIMNASTYCZNEJ

RUCH TO ZDROWIE – KAŻDY PRZEDSZKOLAK TO POWIE

ROZPOWSZECHNIANIE WŚRÓD RODZICÓW ULOTEK NA TEMAT ZDROWEGO ŻYWIENIA REALIZACJA ZADAŃ ROZPOWSZECHNIANIE WŚRÓD RODZICÓW ULOTEK NA TEMAT ZDROWEGO ŻYWIENIA

ULOTKA „WITAMINY SĄ WŚRÓD NAS”

ULOTKA „ABC ZDROWEGO ODŻYWIANIA”

ZAKUP SPRZĘTÓW KUCHENNYCH REALIZACJA ZADAŃ ZAKUP SPRZĘTÓW KUCHENNYCH

ZAKUPIONE AKCESORIA KUCHENNE I SPRZĘT KUCHENNY

ZAKUP MATERIAŁÓW DO ZAJĘĆ „PRZYJACIELE ZIPPIEGO” REALIZACJA ZADAŃ ZAKUP MATERIAŁÓW DO ZAJĘĆ „PRZYJACIELE ZIPPIEGO”

Każde dziecko otrzymało materiały do zajęć ZAKUPIONE MATERIAŁY DO ZAJĘĆ „PRZYJACIELE ZIPPIEGO” Każde dziecko otrzymało materiały do zajęć

REZULTATY Osiągnięte rezultaty są trwałe, realizacja zadania uświadomiła jego uczestnikom, jak należy postępować, aby zachować zdrowie.

REZULTATY MIĘKKIE Dzieci: Nastąpił wzrost wiedzy i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania o 34% (poziom wiedzy dzieci – diagnoza na wejściu 50%, na zakończenie 84%) Nauczyły się dbać o zdrowie własne i innych Poznały smak i zastosowanie warzyw i owoców – dynia, kabaczek, cukinia, bakłażan, avocado, melon, marakuja itp. Miały możliwość zaprezentowania swoich umiejętności podczas praktycznych działań Chętnie uczestniczyły w zajęciach w zakresie promocji zdrowego odżywiania się.

REZULTATY MIĘKKIE Rodzice: Poszerzyła się świadomość na temat zdrowego odżywiania Poszerzyła się wiedza na temat zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania Wiedza o zdrowym żywieniu i przepisy kulinarne wykorzystywane będą w domach Zwiększyło się zaangażowanie rodziców w akcje zdrowego żywienia dzieci Rodzice nauczyli się komponować zdrowe menu Wzrosło zaangażowanie w życie przedszkola oraz integracja środowiska przedszkolnego Styl życia wielu rodzin zmienił się na bardziej aktywny i zdrowy.

REZULTATY MIĘKKIE Pracownicy: Poprawiła się świadomość na temat zdrowego odżywiania Pracownicy kuchni zwiększyli umiejętność uwzględniania potrzeb dzieci w zakresie zdrowej diety Wzrosło zaangażowanie w życie przedszkola oraz integracja środowiska przedszkolnego Styl życia wielu pracowników zmienił się na bardziej zdrowy

REZULTATY TWARDE Doposażenie w akcesoria i sprzęt kuchenny ( do zajęć kulinarnych) Warsztaty dla dzieci (kulinarne), zajęcia otwarte dla dzieci i rodziców, spotkanie rodziców z psychologiem, konsultacje dla rodziców i personelu z dietetykiem Pogadanki dla dzieci z osobami/instytucjami zajmującymi się zdrowym odżywianiem (pszczelarz, pracownik sklepu ze zdrową żywnością, pracownik herbaciarni) Zajęcia z dziećmi promujące zdrowe odżywianie Zajęcia kulinarne „Kuchcikowo” (nadal będą kontynuowane do końca roku szkolnego) Zajęcia realizacja programu zdrowia psychicznego „Przyjaciele Zippiego” (nadal będą kontynuowane do końca roku szkolnego) Jesienny piknik zdrowia – rodzinny rajd pieszy Lekcja muzealna „Od ziarenka do bochenka” Rodzinny konkurs fotograficzny „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Turniej wiedzy „Wiem co jem”

REZULTATY TWARDE Zakupiony sprzęt i akcesoria kuchenne umożliwiły realizację zadań praktycznych, będą wykorzystywane systematycznie i posłużą przez wiele lat kolejnym rocznikom wychowanków Przedszkola Miejskiego nr 7.

Prezentację przygotowała DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Prezentację przygotowała Beata Wesołowska