„ Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy” Zadanie realizowane w ramach rządowego programu na lata 2014-2016
Rządowy program na lata 2014 – 2016 „Bezpieczna i przyjazna szkoła” Zadanie publiczne: „Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy” realizowane przez Przedszkole Miejskie nr 7 im. Bajkowy świat w Gorzowie Wlkp. w okresie 01.11.2016 – 15.12.2016 kwota dotacji: 13.872.00 zł. wkład osobowy: 1.710.00 zł. Wartość projektu: 15.582,00 zł.
W ramach projektu „Bezpieczna i przyjazna szkoła” przedszkole w 2016 roku realizowało zadanie „Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy”. Realizacja zadania miała na celu wspieranie dzieci i rodziców w zakresie zdrowego odżywiania.
Adresaci: 153 dzieci w wieku 3-6 lat, ich rodziny oraz personel Przedszkola Miejskiego nr 7 im. „Bajkowy Świat”
„Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy” Cele: Poszerzenie świadomości dzieci, rodziców i pracowników w zakresie zdrowego odżywiania, zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci. Edukacja dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania - nabywanie wiedzy i umiejętności dbania o własne zdrowie. Poznanie smaku i zastosowania mniej znanych warzyw i owoców (np. dynia, kabaczek, cukinia, bakłażan, avocado, melon, marakuja itp. Praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy w zakresie odżywiania - kształcenie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych, zdrowych posiłków. Propagowanie zdrowego stylu życia u dzieci i ich rodzin. Zmiana nawyków żywieniowych rodzin wychowanków. Angażowanie rodziców do udziału w akcjach zdrowego żywienia dzieci. Integracja środowiska przedszkolnego.
REALIZACJA ZADAŃ Działania promocyjno-informacyjne Umieszczenie informacji na stronie internetowej przedszkola Informacje dla rodziców na tablicach grupowych Prezentacja zadania na zebraniu ogólnym z rodzicami Ulotki dla rodziców Gazetki tematyczne -2 w trakcie projektu
Gazetka „Piramida zdrowia” w hollu przedszkola
Gazetka nr 2 w hollu przedszkola ”Działania zrealizowane w ramach projektu”
REALIZACJA ZADAŃ Cykl spotkań dla dzieci z przedstawicielami: Pracownikiem sklepu ze zdrową żywnością Pracownikiem herbaciarni Pszczelarzem
SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM HERBACIARNI REALIZACJA ZADAŃ SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM HERBACIARNI
Dzieci poznały historię powstania herbaty oraz różne gatunki herbat, w tym ziołowe.
SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM REALIZACJA ZADAŃ SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM
Pan pszczelarz zaprezentował ul z akcesoriami Mogliśmy spróbować świeżego miodu
SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM SKLEPU ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ REALIZACJA ZADAŃ SPOTKANIE Z PRACOWNIKIEM SKLEPU ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ
Dzieci poznały tajniki zdrowego odżywiania się Mogliśmy spróbować ekologicznych produktów
CYKL ZAJĘĆ PROMUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE REALIZACJA ZADAŃ CYKL ZAJĘĆ PROMUJĄCYCH ZDROWE ODŻYWIANIE
Upiekliśmy pizzę z dynią i bakłażanem ZAJĘCIA KULINARNE „DYNIOWATA RODZINA” Upiekliśmy pizzę z dynią i bakłażanem
Z pomidorów zrobiliśmy koreczki i kanapki ZAJĘCIA KULINARNE „ŚWIĘTO POMIDORA” Z pomidorów zrobiliśmy koreczki i kanapki
Z marchewki upiekliśmy ciasto marchewkowe z bakaliami ZAJĘCIA KULINARNE „URODZINY MARCHEWKI” Z marchewki upiekliśmy ciasto marchewkowe z bakaliami
Jabłka zamieniliśmy w pyszny sok owocowy ZAJĘCIA KULINARNE „JABŁKOWY ZAWRÓT GŁOWY” Jabłka zamieniliśmy w pyszny sok owocowy
Sami zrobiliśmy pyszne sałatki ZAJĘCIA KULINARNE „SAŁATKOWY MIX” Sami zrobiliśmy pyszne sałatki
Mikser kielichowy pomógł nam w wykonaniu owocowych koktajli ZAJĘCIA KULINARNE „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY” Mikser kielichowy pomógł nam w wykonaniu owocowych koktajli
„ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY” REALIZACJA ZADAŃ ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI „ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „KOTA FILEMONA”
ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „KUBUSIA PUCHAKA”
ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „KRASNALA HAŁABAŁY”
ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „WRÓBELKA ELEMELKA”
ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „BOLKA I LOLKA”
ZAJĘCIA OTWARTE Z RODZICAMI W GRUPIE „REKSIA”
LEKCJA MUZEALNA „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” W MUZEUM W BOGDAŃCU REALIZACJA ZADAŃ LEKCJA MUZEALNA „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” W MUZEUM W BOGDAŃCU
POKAZ PIECZENIA CHLEBA
„JESIENNY PIKNIK ZDROWIA” REALIZACJA ZADAŃ „JESIENNY PIKNIK ZDROWIA” RODZINNY RAJD PIESZY
RODZINNY RAJD PIESZY Rajd jesienny z rodzicami
„SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO” RODZINNY KONKURS FOTOGRAFICZNY REALIZACJA ZADAŃ „SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO” RODZINNY KONKURS FOTOGRAFICZNY
PREZENTACJA PRAC KONKURSOWYCH
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu
Laureaci konkursu : Lena, Szymon i Jakub ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU Laureaci konkursu : Lena, Szymon i Jakub
„WIEM CO JEM” TURNIEJ WIEDZY REALIZACJA ZADAŃ „WIEM CO JEM” TURNIEJ WIEDZY O ZDROWYM ODŻYWIANIU
„WIEM CO JEM”
„WIEM CO JEM”
„WIEM CO JEM” Uczestnicy konkursu przedszkola : 7, 13, 15,21, 32, placówki otrzymały miksery i zestaw misek
REALIZACJA ZADAŃ Międzynarodowy program promocji zdrowia psychicznego „PRZYJACIELE ZIPPIEGO”
ZAJĘCIA EDUKACYJNE – uczestnicy otrzymali materiały edukacyjne do realizacji programu
WARSZTATY KULINARNE „KUCHCIKOWO” REALIZACJA ZADAŃ WARSZTATY KULINARNE „KUCHCIKOWO”
Na zajęciach powstawały ciekawe potrawy WARSZTATY KULINARNE Na zajęciach powstawały ciekawe potrawy
Tortille oraz kanapki z pastą jajeczną WARSZTATY KULINARNE Tortille oraz kanapki z pastą jajeczną
WARSZTATY KULINARNE W SZKOLE GASTRONOMICZNEJ REALIZACJA ZADAŃ WARSZTATY KULINARNE W SZKOLE GASTRONOMICZNEJ
WARSZTATY KULINARNE
PRELEKCJA PSYCHOLOGA DLA RODZICÓW REALIZACJA ZADAŃ PRELEKCJA PSYCHOLOGA DLA RODZICÓW „PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI”
SPOTKANIE Z PSYCHOLOGIEM
KONSULTACJE DLA RODZICÓW I PERSONELU Z DIETETYKIEM REALIZACJA ZADAŃ KONSULTACJE DLA RODZICÓW I PERSONELU Z DIETETYKIEM
KONSULTACJE Z DIETETYKIEM
ZDROWE PODARKI NA MIKOŁAJKI REALIZACJA ZADAŃ ZDROWE PODARKI NA MIKOŁAJKI
Wszystkie dzieci otrzymały paczki ze zdrowymi przysmakami PACZKI NA MIKOŁAJA Wszystkie dzieci otrzymały paczki ze zdrowymi przysmakami
MIKOŁAJ opowiadał dzieciom o zdrowym żywieniu
ZABAWY RUCHOWE NA POWIETRZU REALIZACJA ZADAŃ ZABAWY RUCHOWE NA POWIETRZU
RUCH TO ZDROWIE – KAŻDY PRZEDSZKOLAK TO POWIE
ZABAWY NA ŚCIEŻCE ROWEROWEJ REALIZACJA ZADAŃ ZABAWY NA ŚCIEŻCE ROWEROWEJ
RUCH TO ZDROWIE – KAŻDY PRZEDSZKOLAK TO POWIE
ZABAWY RUCHOWE W SALI GIMNASTYCZNEJ REALIZACJA ZADAŃ ZABAWY RUCHOWE W SALI GIMNASTYCZNEJ
RUCH TO ZDROWIE – KAŻDY PRZEDSZKOLAK TO POWIE
ROZPOWSZECHNIANIE WŚRÓD RODZICÓW ULOTEK NA TEMAT ZDROWEGO ŻYWIENIA REALIZACJA ZADAŃ ROZPOWSZECHNIANIE WŚRÓD RODZICÓW ULOTEK NA TEMAT ZDROWEGO ŻYWIENIA
ULOTKA „WITAMINY SĄ WŚRÓD NAS”
ULOTKA „ABC ZDROWEGO ODŻYWIANIA”
ZAKUP SPRZĘTÓW KUCHENNYCH REALIZACJA ZADAŃ ZAKUP SPRZĘTÓW KUCHENNYCH
ZAKUPIONE AKCESORIA KUCHENNE I SPRZĘT KUCHENNY
ZAKUP MATERIAŁÓW DO ZAJĘĆ „PRZYJACIELE ZIPPIEGO” REALIZACJA ZADAŃ ZAKUP MATERIAŁÓW DO ZAJĘĆ „PRZYJACIELE ZIPPIEGO”
Każde dziecko otrzymało materiały do zajęć ZAKUPIONE MATERIAŁY DO ZAJĘĆ „PRZYJACIELE ZIPPIEGO” Każde dziecko otrzymało materiały do zajęć
REZULTATY Osiągnięte rezultaty są trwałe, realizacja zadania uświadomiła jego uczestnikom, jak należy postępować, aby zachować zdrowie.
REZULTATY MIĘKKIE Dzieci: Nastąpił wzrost wiedzy i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania o 34% (poziom wiedzy dzieci – diagnoza na wejściu 50%, na zakończenie 84%) Nauczyły się dbać o zdrowie własne i innych Poznały smak i zastosowanie warzyw i owoców – dynia, kabaczek, cukinia, bakłażan, avocado, melon, marakuja itp. Miały możliwość zaprezentowania swoich umiejętności podczas praktycznych działań Chętnie uczestniczyły w zajęciach w zakresie promocji zdrowego odżywiania się.
REZULTATY MIĘKKIE Rodzice: Poszerzyła się świadomość na temat zdrowego odżywiania Poszerzyła się wiedza na temat zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania Wiedza o zdrowym żywieniu i przepisy kulinarne wykorzystywane będą w domach Zwiększyło się zaangażowanie rodziców w akcje zdrowego żywienia dzieci Rodzice nauczyli się komponować zdrowe menu Wzrosło zaangażowanie w życie przedszkola oraz integracja środowiska przedszkolnego Styl życia wielu rodzin zmienił się na bardziej aktywny i zdrowy.
REZULTATY MIĘKKIE Pracownicy: Poprawiła się świadomość na temat zdrowego odżywiania Pracownicy kuchni zwiększyli umiejętność uwzględniania potrzeb dzieci w zakresie zdrowej diety Wzrosło zaangażowanie w życie przedszkola oraz integracja środowiska przedszkolnego Styl życia wielu pracowników zmienił się na bardziej zdrowy
REZULTATY TWARDE Doposażenie w akcesoria i sprzęt kuchenny ( do zajęć kulinarnych) Warsztaty dla dzieci (kulinarne), zajęcia otwarte dla dzieci i rodziców, spotkanie rodziców z psychologiem, konsultacje dla rodziców i personelu z dietetykiem Pogadanki dla dzieci z osobami/instytucjami zajmującymi się zdrowym odżywianiem (pszczelarz, pracownik sklepu ze zdrową żywnością, pracownik herbaciarni) Zajęcia z dziećmi promujące zdrowe odżywianie Zajęcia kulinarne „Kuchcikowo” (nadal będą kontynuowane do końca roku szkolnego) Zajęcia realizacja programu zdrowia psychicznego „Przyjaciele Zippiego” (nadal będą kontynuowane do końca roku szkolnego) Jesienny piknik zdrowia – rodzinny rajd pieszy Lekcja muzealna „Od ziarenka do bochenka” Rodzinny konkurs fotograficzny „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Turniej wiedzy „Wiem co jem”
REZULTATY TWARDE Zakupiony sprzęt i akcesoria kuchenne umożliwiły realizację zadań praktycznych, będą wykorzystywane systematycznie i posłużą przez wiele lat kolejnym rocznikom wychowanków Przedszkola Miejskiego nr 7.
Prezentację przygotowała DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Prezentację przygotowała Beata Wesołowska