ALKOHOL - jest głównym składnikiem znanych nam napoi wysokoprocentowych takich jak: piwo, wino, wódka, likiery. Zawiera substancje chemiczną, tzw. Alkohol etylowy, czyli „etanol” o wzorze C 2 H 5 OH. ETANOL - jest substancją bardzo aktywną biochemicznie, w większym stężeniu niszczy tkankę biologiczną, wpływa na pracę uczuć, sposób myślenia, upośledza koordynację ruchów oraz kontrolę zachowania.
Pod względem chemicznym alkohol spożywczy to alkohol etylowy (etanol) o wzorze: C 2 H 5 OH Substancja ta w organizmie człowieka jest utleniana przez wątrobę do kwasu octowego, a produktem pośrednim tej przemiany jest aldehyd octowy CH 3 CHO – toksyczna substancja o zapachu jabłek. To właśnie aldehyd octowy jest przede wszystkim odpowiedzialny za złe samopoczucie po spożyciu alkoholu, bo jest on bardziej toksyczny niż sam etanol.
Alkohol etylowy spożywany w nadmiernych ilościach lub zbyt często może być szkodliwy dla organizmu. W zależności od spożytej dawki powoduje on ożywienie, podniecenie, zaburzenia świadomości lub głębokie uśpienie. Dawka 6-8 g na 1 kg masy ciała jest już śmiertelna.Długie i nadmierne spożywanie alkoholu powoduje uzależnienie, czyli chorobę alkoholową. Tlen, który w normalnie funkcjonującym organizmie jest niezbędny w procesach przemiany materii (do utleniania tłuszczów, białek i cukrów) w chorobie alkoholowej jest zużywany do utleniania alkoholu. W efekcie następuje m.in. otłuszczenie narządów wewnętrznych prowadzące do osłabienia mięśnia sercowego, marskość wątroby, zapalenie trzustki i in. Ponadto alkohol poraża centralny układ nerwowy, co przy nadmiernym jego spożywaniu może spowodować trwałe uszkodzenie mózgu, ogólne wyniszczenie organizmu i przedwczesną śmierć.
Zmiany tolerancji na alkohol - zwiększenie tolerancji - wypicie tej samej ilości alkoholu co kiedyś, powoduje słabsze niż poprzednio efekty. Obniżenie tolerancji - ten sam efekt co poprzednio pojawia się przy wypiciu mniejszej ilości alkoholu niż kiedyś. Uszkodzona kontrola nad piciem - niemożność decydowania o ilości i momencie przerwania picia alkoholu po wypiciu pierwszej porcji alkoholu. Objawy abstynencyjne – gdy człowiek przerywa dłuższe picie lub zmniejsza ilość wypijanego alkoholu, pojawiają się bardzo przykre objawy: niepokój i drażliwość, dreszcze i drżenie kończyn, skurcze mięśniowe, poty, nudności, a nawet zaburzenia świadomości i majaczenie. Osoba uzależniona stara się bardzo szybko usunąć te dolegliwości za pomocą alkoholu.
Badania naukowe wykazały, że alkohol ma negatywny wpływ na prawie każdy narząd w organizmie. Spożywanie nawet umiarkowanych dawek alkoholu powoduje lub znacząco przyczynia się do następujących schorzeń: marskość wątroby; demencja lub udar mózgu; wysokie ciśnienie krwi; arytmia serca; rak (alkohol odpowiedzialny jest zwłaszcza za nowotwory trzustki, głowy i szyi, jelita grubego i wątroby).