ALKOHOLIZM

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZACHOWANIA KTÓRE POMOGĄ
Advertisements

Szkodliwy wpływ alkoholu na organizm człowieka
Dlaczego nałogi są szkodliwe?
Uzależnieniom mówimy STOP!
Alkoholowi mówię stop !.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem
Używki.
PREZENTACJA PROGRAMU COMENIUS- UCZENIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
Pierwiastki występujące w człowieku
Alkohol i jego działanie !!!
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak dochodzi do uzależnienia u dzieci
Dobro czy zło?.
1. Wysiłek a układ krążenia
ALKOHOL ŚWIADOME RYZYKO
WPŁYW ALKOHOLU NA ORGANIZM LUDZKI
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
Współczesne dopalacze
Nastolatki i ich problemy
Skutki głodu i niedożywienia
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Zdrowe odżywianie.
Zagrożenia młodego człowieka!!!.
POLACY a problemy z masą ciała
ALKOHOLIZM.
zaś do policyjnych pomieszczeń dla nietrzeźwych trafiło osób.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Alkohol Szkody zdrowotne.
Znaczenie trzeźwości od alkoholu i narkotyków w miłości
DZIAŁANIE ALKOHOLU NA NASZ ORGANIZM Autorzy: kl. 2H.
ZATRUCIA.
SKUTKI PALENIA TYTONIU
Uzależnienie to nabyta silna potrzeba wykonywania jakiejś czynności lub zażywania jakiejś substancji.
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
Jakie są skutki palenia papierosów?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Wpływ etanolu na procesy poznawcze – pamięć.
Alkoholizm to choroba Tutaj wyjaśnię do czego może doprowadzić nadmierne spożywanie alkoholu, jakie mogą być skutki dla poszczególnych części organizmu.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Zdrowy styl życia.
Szkodliwości w używaniu używek !!!
RUCH TO ZDROWIE.
2 Podział alkoholi ze względu na ich skład chemiczny i szkodliwość dla zdrowia Alkohol metylowy (metanol) Alkohol etylowy uzyskiwany drogą syntezy chemicznej.
Alkohole.
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
ŹRÓDŁA NIEKTÓRYCH WITAMIN I MINERAŁÓW.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
UZALEŻNIENIE OD ALKOHOLU
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Profilaktyka chorób nowotworowych
Zaburzenia psychiczne spowodowane nadużywaniem alkoholu.
Realizacja VI – XII 2015 r.. Turniej sportowy połączony z quizem wiedzy dla klas IV - VI 17 czerwca 2015 r.
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
Picie, albo życie – wybór należy do Ciebie
Ludzie uzależniają się od tytoniu, alkoholu, substancji odurzających i psychotropowych, hazardu, nadmiernego lub niedostatecznego jedzenia oraz wielu.
ALKOHOLIZM.
„ Świat bez dopalaczy, narkotyków i… ”
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Lekozależność autorzy prezentacji: Daniel Kwaśniewicz Michalina Hojnacka Monika Matuszak Patryk Duda UCZNIOWIE KLASY III B.
2 Podział alkoholi ze względu na ich skład chemiczny i szkodliwość dla zdrowia Alkohol metylowy (metanol) Alkohol etylowy uzyskiwany drogą syntezy chemicznej.
ZNACZENIE TRZEŹWOŚCI OD ALKOHOLU I NARKOTYKÓW W MIŁOŚCI
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

 ALKOHOL - jest głównym składnikiem znanych nam napoi wysokoprocentowych takich jak: piwo, wino, wódka, likiery.  Zawiera substancje chemiczną, tzw. Alkohol etylowy, czyli „etanol” o wzorze C 2 H 5 OH.  ETANOL - jest substancją bardzo aktywną biochemicznie, w większym stężeniu niszczy tkankę biologiczną, wpływa na pracę uczuć, sposób myślenia, upośledza koordynację ruchów oraz kontrolę zachowania.

 Pod względem chemicznym alkohol spożywczy to alkohol etylowy (etanol) o wzorze: C 2 H 5 OH  Substancja ta w organizmie człowieka jest utleniana przez wątrobę do kwasu octowego, a produktem pośrednim tej przemiany jest aldehyd octowy CH 3 CHO – toksyczna substancja o zapachu jabłek. To właśnie aldehyd octowy jest przede wszystkim odpowiedzialny za złe samopoczucie po spożyciu alkoholu, bo jest on bardziej toksyczny niż sam etanol.

 Alkohol etylowy spożywany w nadmiernych ilościach lub zbyt często może być szkodliwy dla organizmu. W zależności od spożytej dawki powoduje on ożywienie, podniecenie, zaburzenia świadomości lub głębokie uśpienie. Dawka 6-8 g na 1 kg masy ciała jest już śmiertelna.Długie i nadmierne spożywanie alkoholu powoduje uzależnienie, czyli chorobę alkoholową. Tlen, który w normalnie funkcjonującym organizmie jest niezbędny w procesach przemiany materii (do utleniania tłuszczów, białek i cukrów) w chorobie alkoholowej jest zużywany do utleniania alkoholu. W efekcie następuje m.in. otłuszczenie narządów wewnętrznych prowadzące do osłabienia mięśnia sercowego, marskość wątroby, zapalenie trzustki i in. Ponadto alkohol poraża centralny układ nerwowy, co przy nadmiernym jego spożywaniu może spowodować trwałe uszkodzenie mózgu, ogólne wyniszczenie organizmu i przedwczesną śmierć.

 Zmiany tolerancji na alkohol - zwiększenie tolerancji - wypicie tej samej ilości alkoholu co kiedyś, powoduje słabsze niż poprzednio efekty.  Obniżenie tolerancji - ten sam efekt co poprzednio pojawia się przy wypiciu mniejszej ilości alkoholu niż kiedyś.  Uszkodzona kontrola nad piciem - niemożność decydowania o ilości i momencie przerwania picia alkoholu po wypiciu pierwszej porcji alkoholu.  Objawy abstynencyjne – gdy człowiek przerywa dłuższe picie lub zmniejsza ilość wypijanego alkoholu, pojawiają się bardzo przykre objawy: niepokój i drażliwość, dreszcze i drżenie kończyn, skurcze mięśniowe, poty, nudności, a nawet zaburzenia świadomości i majaczenie. Osoba uzależniona stara się bardzo szybko usunąć te dolegliwości za pomocą alkoholu.

 Badania naukowe wykazały, że alkohol ma negatywny wpływ na prawie każdy narząd w organizmie. Spożywanie nawet umiarkowanych dawek alkoholu powoduje lub znacząco przyczynia się do następujących schorzeń:  marskość wątroby;  demencja lub udar mózgu;  wysokie ciśnienie krwi;  arytmia serca;  rak (alkohol odpowiedzialny jest zwłaszcza za nowotwory trzustki, głowy i szyi, jelita grubego i wątroby).