Rola dystrofiny post mortem w kształtowaniu się parametrów fizyko-chemicznych mięsa gęsiego Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak W latach 2005-2014 w Polsce.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Advertisements

Małgorzata Gozdecka Dominika Rudnicka
Mięśnie   Wyróżnia się trzy typy tkanki mięśniowej: Mięśnie szkieletowe
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
  OK konspekt z biologii.
WIRUSY.
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Enzymatyczne utlenianie alkoholi pierwszorzędowych
Tkanki zwierzęce.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
W naszym ciele mamy 215 par mięśni szkieletowych
Znaczenie analizy składu ciała w treningu sportowym
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
URAZY NARZĄDU RUCHU EWA STRUPIŃSKA-THOR.
WITAM PO WAKACJACH ŻYCZĘ POWODZENIA W STUDIOWANIU MEDYCYNY
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Prezentację wykonali:
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
Znaczenie wody dla człowieka i środowiska
Wiadomości ogólne o komórkach i tkankach
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Nowoczesne urządzenie pomiarowe, powszechnego użytku, przeznaczone do szybkiej oceny kondycji organizmu mgr Grażyna Cieślik PROMOTOR ZDROWIA.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Opracowała Anna Bełoniak
Białka W diecie człowieka.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
przewodnictwo elektryczne roztworów,
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Przegląd ras bydła użytkowego
BUDOWA I ROLA SERCA.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Kierunki przemian metabolicznych
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wydział hodowli i biologii zwierząt
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Białka 2. Opracowano na podstawie
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
Woda w przyrodzie..
Wpływ dietetycznego środka specjalnego przeznaczenia medycznego Nutramil® Complex na proliferację komórek nowotworowych czerniaka linii WM266-4 Mariola.
Ewelina Piasna-Słupecka:
Degradacja tropomiozyny post mortem a kruchość mięsa
Zakład Inżynierii Leśnej Instytut Ochrony Ekosystemów Leśnych
Zarządzanie kryzysowe obszarem NATURA 2000
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Zapis prezentacji:

Rola dystrofiny post mortem w kształtowaniu się parametrów fizyko-chemicznych mięsa gęsiego Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak W latach w Polsce zanotowano największą dynamikę zmian produkcji drobiarskiej, ponieważ w 2014 roku była ona 3,5-krotnie większa niż 10 lat temu. Wysokie tempo wzrostu produkcji spowodowało, że Polska stała się największym producentem mięsa gęsiego w Europie. Mięso gęsie cechuje się licznymi walorami odżywczymi i zdrowotnymi, takimi jak: wysoka zawartość pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, liczne witaminy i sole mineralne, niska zawartość tłuszczu czy wyjątkowe cechy sensoryczne mięsa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Nauk Weterynaryjnych, Zakład Anatomii Zwierząt, Al. Mickiewicza 24/28, Kraków, W dotychczasowej literaturze naukowej zależności pomiędzy tempem degradacji białek cytoszkieletu post mortem a parametrami fizyko-chemicznymi mięsa analizowano u takich gatunków zwierząt jak: świnia, owca, bydło, czy też kura, brak jest natomiast badań na temat roli białek cytoszkieletu post mortem w kształtowaniu jakości mięsa gęsiego. Celem pracy było określenie roli degradacji dystrofiny post mortem w kształtowaniu parametrów fizyko-chemicznych mięsa gęsiego. Ryc. 2. Lokalizacja dystrofiny w mięśniu poprzecznie prążkowanym szkieletowym (modyfikacja na podstawie Koeppen i Stanton, 2008). Ryc. 1. Struktura mięśnia szkieletowego (modyfikacja na podstawie The McGraw-Hill Companies). W trakcie przechowywania mięsa następuje spadek wartości pH oraz zostają uaktywnione enzymy - kalpainy, które rozkładają białka cytoszkieletu, w tym dystrofinę, przyczyniając się do wzrostu kruchości mięsa (Ryc. 3). Ponadto, proces degradacji dystrofiny może wpływać w pewnym stopniu na otwarcie tzw. drip channels, powodując wyciek soku mięsnego (Ryc. 4). Ryc. 4. Zdjęcia przedstawiające tworzenie się tzw. drip channels (A) oraz otwarcie ich w czasie trwania aktywności kalpain (B). Skala = 1μm (Lawson, 2004). W czasie dojrzewania mięsa następują liczne modyfikacje strukturalne i biochemiczne przebiegające autonomicznie, do których można zaliczyć m. in. proteolizę białek cytoszkieletu. Białka cytoszkieletu to gęsta sieć włóknistych struktur stanowiąca ponad 85 % całości białek komórki eukariotycznej. W skład cytoszkieletu wchodzą trzy główne typy włókien: mikrotubule (24 nm), filamenty pośrednie (10 nm) i mikrofilamenty (6 nm) (Ryc. 1.. Jednym z najważniejszych białek filamentów pośrednich tkanki mięśniowej jest dystrofina, która znajduje się poniżej błony komórkowej otaczającej pojedyncze włókno mięśniowe (Ryc. 2). Dystrofina kwalifikowana jest do kostamerów - układu białek zapewniających utrzymanie stabilności i zachowanie selektywnej przepuszczalności błony komórkowej. Ponadto, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów pomiędzy komórkami, pośredniczy w skurczu i rozkurczu włókien mięśniowych oraz w przenoszeniu sił mechanicznych poprzez błonę komórkową poza włókno mięśniowe. Rozwój metod biologii molekularnej, potrzeba przyspieszenia postępu hodowlanego oraz wzrastające oczekiwania hodowców i konsumentów wywierają nacisk na coraz wyższą jakość mięsa. Z punktu widzenia przydatności konsumpcyjnej i technologicznej mięsa, kluczowy wpływ na jego jakość wykazuje zdolność do wiązania wody, kruchość oraz barwa mięsa. Ryc. 3. Schemat przedstawiający działanie systemu kalpainowego (zmodyfikowano na podstawie Sorimachi i in., 2011). A B Wpływ wielu procesów metabolicznych na kształtowanie się parametrów fizyko-chemicznych mięsa post mortem jest wciąż nie do końca poznany i zrozumiały, tak jak nieznany jest wpływ degradacji dystrofiny post mortem na jakość mięsa gęsiego. Stąd też badania z dziedziny proteomiki mogą dostarczać wielu interesujących informacji, które będą pomocne w interpretacji tych mechanizmów.