KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Potrawy w Unii Europejskiej
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Matematyka jest wszędzie !!!
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Prawidłowe żywienie uczniów
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
LODÓWKI.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham

Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne dania: knedliki bułczane, ziemniaczane, owocowe, ser smażony, zupa czosnkowa, cebulowa, pomidorowa,

czeskie knedle  2 łyżeczki cukru  drożdże w proszku około 5 łyżeczek  60 dag maki krupczatki  sol  mleko 30 ml  2 jajka  4 cebule  troszkę smalcu  papryką czerwona w proszku  majeranek  czosnek  pieprz  Pół kilo wołowiny  Pół kilo wieprzowiny  mała bagietka  troszkę zwyklej maki

Knedliki-popularna potrawa mączna  Przygotowane z ciasta wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub bułki.  Z ciasta formuje się walec, który gotuje się w osolonej wodzie, a następnie kroi na plastry.  Do knedlików najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub sztukę mięsa z sosem.  Jako dodatek zwykle podaje się kiszoną kapustę.

Włochy  Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.  Korzysta się w niej z dużej ilości warzyw oraz przypraw takich, jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także z sera- parmezanu.  W kuchni tej powszechnie stosuje się oliwę, cebulę, pomidory, czosnek i oliwki.

włoska lazania  500 g mięsa mielonego  2 cebule  2 ząbki czosnku  puszka pomidorów z puszki  sos beszamelowy  makaron lazania  ser żółty  przyprawy: sól, pieprz, zioła  natka pietruszki

Lazania  To jednocześnie rodzaj makaronu i danie, które jest przygotowywane na bazie tego makaronu.  Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapiekany.  Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników.

owoce morza  3 szklanki ugotowanego ryżu na sypko  2 łyżki masła  ½ kg owoców morza  1 puszka groszku  2 marchewki  1 pietruszka  olej  2 łyżeczki przyprawy curry  1 szklanka bulionu  liść laurowy

pescaccio z łososia marynowanego  ok 1,2 kg filetu z łososia (na 14 porcji)  5 g różowego pieprzu  6 g soli morskiej  3 owoce kaparów  3 czarne oliwki  wiązka ruccoli  1 lionka oliwa z oliwek  1 gałka mocnego sorbetu o smaku limonki, niesłodzonego

Polska  Podstawę kuchni polskiej stanowią potrawy wspólne dla narodów zachodniosłowiańskich.  Znane są wpływy niemieckie, ukraińskie, włoskie, węgierski, francuskie, orientalne, żydowskie, litewskie i tatarsko-tureckie.  Specjalnością kuchni polskiej są potrawy mączne, zbożowe, produkty runa leśnego, wieprzowina, ryby słodkowodne, dziczyzna, nabiał, spora ilość zup, wypieki, desery.

szałot śląski  75 dag ziemniaków  łyżeczka kminku  2 słone śledzie  2 kiszone ogórki  duża cebula  sól, pieprz, ocet lub woda z ogórków  10 dag słoniny lub boczku

placki ziemniaczane  6 dużych ziemniaków  1-2 jajka  3-4 łyżki mąki  sól  pieprz  olej

łazanki  pół małej kapusty  20 dag pieczarek  duża cebula  kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka  olej  około 3/4 paczki makaronu łazanki

Węgry  W kuchni tej często używa się jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, współcześnie głównie słodkiej.

leczo  Rodzaj ragout warzywnego z pomidorów oraz świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku.  Tak przyrządzone leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów schabowych albo jako samodzielną potrawę.