KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham
Czechy Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji. Charakterystyczne dania: knedliki bułczane, ziemniaczane, owocowe, ser smażony, zupa czosnkowa, cebulowa, pomidorowa,
czeskie knedle 2 łyżeczki cukru drożdże w proszku około 5 łyżeczek 60 dag maki krupczatki sol mleko 30 ml 2 jajka 4 cebule troszkę smalcu papryką czerwona w proszku majeranek czosnek pieprz Pół kilo wołowiny Pół kilo wieprzowiny mała bagietka troszkę zwyklej maki
Knedliki-popularna potrawa mączna Przygotowane z ciasta wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub bułki. Z ciasta formuje się walec, który gotuje się w osolonej wodzie, a następnie kroi na plastry. Do knedlików najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub sztukę mięsa z sosem. Jako dodatek zwykle podaje się kiszoną kapustę.
Włochy Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Korzysta się w niej z dużej ilości warzyw oraz przypraw takich, jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także z sera- parmezanu. W kuchni tej powszechnie stosuje się oliwę, cebulę, pomidory, czosnek i oliwki.
włoska lazania 500 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów z puszki sos beszamelowy makaron lazania ser żółty przyprawy: sól, pieprz, zioła natka pietruszki
Lazania To jednocześnie rodzaj makaronu i danie, które jest przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapiekany. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników.
owoce morza 3 szklanki ugotowanego ryżu na sypko 2 łyżki masła ½ kg owoców morza 1 puszka groszku 2 marchewki 1 pietruszka olej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 szklanka bulionu liść laurowy
pescaccio z łososia marynowanego ok 1,2 kg filetu z łososia (na 14 porcji) 5 g różowego pieprzu 6 g soli morskiej 3 owoce kaparów 3 czarne oliwki wiązka ruccoli 1 lionka oliwa z oliwek 1 gałka mocnego sorbetu o smaku limonki, niesłodzonego
Polska Podstawę kuchni polskiej stanowią potrawy wspólne dla narodów zachodniosłowiańskich. Znane są wpływy niemieckie, ukraińskie, włoskie, węgierski, francuskie, orientalne, żydowskie, litewskie i tatarsko-tureckie. Specjalnością kuchni polskiej są potrawy mączne, zbożowe, produkty runa leśnego, wieprzowina, ryby słodkowodne, dziczyzna, nabiał, spora ilość zup, wypieki, desery.
szałot śląski 75 dag ziemniaków łyżeczka kminku 2 słone śledzie 2 kiszone ogórki duża cebula sól, pieprz, ocet lub woda z ogórków 10 dag słoniny lub boczku
placki ziemniaczane 6 dużych ziemniaków 1-2 jajka 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej
łazanki pół małej kapusty 20 dag pieczarek duża cebula kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka olej około 3/4 paczki makaronu łazanki
Węgry W kuchni tej często używa się jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, współcześnie głównie słodkiej.
leczo Rodzaj ragout warzywnego z pomidorów oraz świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. Tak przyrządzone leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów schabowych albo jako samodzielną potrawę.