UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Obowiązek badania w kierunku włośni świń i dzików przy produkcji mięsa na użytek własny WIW z/s w Krośnie Trichinella spiralis.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
PRZEPISY DOTYCZĄCE SZKOLEŃ Z ZAKRESU BHP.
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Instrukcja GLW nr GWIz. 430/CC-27/09 z dnia 18 maja 2009 r
Poświętne, czerwiec - lipiec 2009 r.
Ćwiczenia praktyczne z wypełniania raportów z kontroli wymogów Wzajemnej Zgodności Puławy, 30 – 31 marca 2009 r.
Przepisy dla pasz leczniczych
Kontrole kwalifikowalności do wsparcia specjalnego do krów i owiec
PROJEKT WSPÓŁPRACY ARiMR I IW W ZAKRESIE PRZEPROWADZANIA KONTROLI WYMOGÓW WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI Sporządzono na podstawie Zarządzenia Nr…. MINISTRA ROLNICTWA.
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
PROCEDURA w sprawie ustalania czynników analizy ryzyka oraz liczby gospodarstw, które należy objąć kontrolami, jak również postępowania wojewódzkich lekarzy.
1 Zmiany dotyczące raportów z IRZ. 2 Nowe rozporządzenia: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1033/2010 z dnia 15 listopada 2010 r. zmieniające rozporządzenie.
Zasady przeprowadzania kontroli sprawdzających w ramach kontroli wymogów wzajemnej zgodności w 2011 roku.
Poświętne, czerwiec - lipiec 2009 r.
Poświętne, czerwiec - lipiec 2009 r.
INSPEKCJA WETERYNARYJNA
Instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie sporządzania raportu/protokołu z kontroli wymogów Wzajemnej Zgodności przez powiatowych lekarzy weterynarii.
NIEZGODNOŚCI – bydło OCENA WAGI WEDŁUG KRYTERIUM DOTKLIWOŚCI
KONTROLE W ZAKRESIE IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI OWIEC I KÓZ
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
„OD KOMPETENCJI DO KWALIFIKACJI”
Identyfikacja i rejestracja zwierząt
Podstawowe warunki ochrony zdrowia i dobrostanu zwierząt
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
POWIATOWY INSPEKTORAT WETERYNARII W ZWOLENIU
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
§ 2 pkt. 4 i § 14 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 stycznia 2009 roku w sprawie realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji.
CO TRZEBA ZROBIĆ, ABY GO UZYSKAĆ? WAŻNA JEST BEZTERMINOWO W zakresie: warunków i wymagań ochrony ładu przestrzennego, ochrony środowiska i zdrowia ludzi.
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Słubice, dnia 08 sierpnia 2014 r.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Rola KDPW w obsłudze walnych zgromadzeń Pierwsze doświadczenia po zmianie KSH.
SZKOLENIE DLA WOJEWÓDZKICH I POWIATOWYCH INSPEKTORÓW DS
dr Jacek Boruta Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
Konferencja Programowa ZPPU
Zasady przygotowania dokumentów dla uczniów i przedsiębiorców 4-tygodniowe płatne staże wakacyjne dla uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych realizowane w.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
POWIATOWY URZĄD PRACY W LIPNIE Lipno, r. 1.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
Afrykański pomór świń (ASF) Informacje dla posiadaczy zwierząt AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA.
Portal Ogłoszeń ARiMR 10 maja 2017 r. Warszawa.
Afrykański pomór świń Zasady przemieszczania zwierząt , ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref objętych.
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Rolniczy Handel Detaliczny
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
Unieważnienie egzaminu przez PZE
Wybory związkowe w OM NSZZ „Solidarność” POiW RW
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ Administracyjne Metody Zwalczania
przedstawiciela Wielkopolskiego Kuratora Oświaty
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Portal Ogłoszeń ARiMR 10 maja 2017 r. Warszawa.
Afrykański Pomór Świń (ASF) Zagrożenie Epizootyczne
Zapis prezentacji:

UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie

W dniach 6-17 czerwca 2011r. został przeprowadzony przez inspektorów Biura ds. Żywności i Weterynarii (FVO) z Dublina na terenie Polski audyt z wdrażania wymagań w zakresie BSE. Wyniki w/w misji wykazały brak dokładnych danych dotyczących skali uboju bydła w wieku do 6 miesięcy w gospodarstwie, a co za tym idzie brak nadzoru nad nad unieszkodliwianiem materiału szczególnego ryzyka (SRM)

SKALA ZAGADNIENIA Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od dnia 19 listopada 2010r. (data wejścia w życie omawianego rozporządzenia) do dnia 1 października 2011r. liczba zwierząt zgłoszonych do uboju na użytek własny wynosiła: ✔ szt. bydła, ✔ owiec, ✔ 4067 kóz, ✔ 248 tys. sztuk trzody chlewnej

Regulacje prawne Rozporządzenie MRiRW z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U )

Powiadomienie Zgłoszenia dokonuje na 24 godziny przed ubojem posiadacz zwierząt gospodarskich lub prowadzący gospodarstwo na terenie którego będą ubite inne niż utrzymywane w tym gospodarstwie zwierzęta, informuje powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju telefonicznie jeżeli planowany jest ubój trzody chlewnej lub na piśmie stawiając się osobiście w placówce powiatowego inspektoratu weterynarii bądź listownie w przypadku uboju cieląt, kóz lub owiec ze względu na obowiązek pisemnego oświadczenia odnośnie zagospodarowania SRM.

Zgłaszając telefonicznie planowany ubój trzody chlewnej, należy podać informacje: Imię, nazwisko, adres, nr telefonu posiadacza zwierząt; Imię i nazwisko sprzedającego w celu uboju zwierzęta gospodarskie (jeżeli jedno zwierzę w celu uboju nabyła osoba nieposiadająca siedziby stada) ; Liczba zwierząt poddanych ubojowi; Numer siedziby stada; Miejsce i termin uboju; Imię i nazwisko osoby wykonującej ubój; Zgłoszenie mięsa do badania poubojowego(tak/nie);

W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia oraz owiec lub kóz zgłoszenie takie musi być w formie pisemnej i powinno zawierać:  imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia,  gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi,  numer identyfikacyjny zwierzęcia ( jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia)  miejsce i termin uboju  imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do uboju ( musi posiadać udokumentowane kwalifikacje),  telefon kontaktowy do osoby zgłaszającej fakt uboju zwierzęcia  oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka.

Uboju zwierząt mogą dokonywać osoby, które: - ukończyły 18 lat; - posiadają wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe; - odbyły szkolenie teoretyczne oraz trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym, pod stałym nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym. - kwalifikacje osoby dokonującej uboju muszą być potwierdzone stosownym dokumentem.

Na użytek własny dozwolony jest ubój cieląt do 6 miesięca życia oraz owiec, kóz i świń bez względu na wiek. Odpady poubojowe, stanowiące materiał szczególnego ryzyka (SRM) podlegają unieszkodliwieniu w zakładzie utylizacyjnym na koszt właściciela. Pokwitowanie dostarczenia SRM należy okazać w Inspektoracie Weterynarii. Ubijając na terenie gospodarstwa owce i kozy w wieku powyżej 18 miesiąca życia należy pobrać próbki do badania w kierunku TSE. Badanie przeprowadza ZHW Gdańsk. Tusza oraz wszystkie jej elementy powinny zostać zabezpieczone do czasu uzyskania wyniku badania w kierunku TSE.

UTYLIZACJA SRM Najbliższe zakłady utylizacyjne: 1. ZRHU Neutil Kotarski – Dębnica Kaszubska, Dudzicze 1 – 13 km od Słupska tel lub Struga SA ZU Karlino, ul. Kołobrzeska 13, pow. Białogard – 70 km od Sławna tel lub Wg informacji ZU Karlino koszt utylizacji 70 zł (utylizacja plus transport)

Jeżeli w gospodarstwie, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, utrzymywane są zwierzęta gospodarskie, to takie miejsce lub pomieszczenie powinno być od nich odizolowane. Miejsce takie przed rozpoczęciem swojej działalności powinno być zarejestrowane w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii.

SANKCJE KARNE Za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny, przewidziano karę pieniężną w wysokości określonej w rozporządzeniu MRiRW z dnia 26 maja 2010r. W sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego od 100 zł. do zł, zaś gdy mięso zostanie wprowadzone na rynek wynosi ona od 1000zł do 5000zł.

W związku brakiem zgłoszeń Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Sławnie o zamiarze uboju zwierząt gospodarskich wystawiono 16 zawiadomień o wszczęciu postępowania administracyjnego. Rolnicy zgłaszali się osobiście w celu złożenia wyjaśnień.

Wady rozporządzenia: ➔ Rozporządzenie zrzuciło całą odpowiedzialność za uboje gospodarcze na Inspekcje Weterynaryjną, ➔ Brak ograniczenia liczby ubijanych zwierząt w ubojach gospodarczych, ➔ Braku konieczności przeprowadzenia badań przedubojowych a także poubojowych z wyjątkiem badania na włośnie.

GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII

Dziękujemy z uwagę !