SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz?.
Advertisements

Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witamina E.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zasady Zdrowego Żywienia
Witaminy Jakub Dorobisz.
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Dekalog zdrowego żywienia.
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Witaminowe opowieści.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Zasady zdrowego żywienia
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk

Ocena jakościowa sposobu żywienia

Liczba spożywanych posiłków przez badane dzieci (%)

Regularność spożywanych posiłków przez badane dzieci (%)

Badane dzieci niespożywające codziennie niezbędnych produktów spożywczych (%) %

Badane dzieci spożywające ryby przynajmniej raz w tygodniu (%) %

Badane dzieci spożywające przynajmniej raz w tygodniu produkty szkodliwe dla zdrowia (%) %

Ocena ilościowa sposobu żywienia

NADMIAR PODAŻY SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W CAŁODZIENEJ RACJI POKARMOWEJ Białko dziewczęta -229% chłopcy - 242% Węglowodany dziewczęta -124% chłopcy - 121% Sód dziewczęta -150% chłopcy - 159% Fosfor dziewczęta -122% chłopcy - 128% Witamina A dziewczęta -167% chłopcy - 179%

NIEDOBÓR PODAŻY SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W CAŁODZIENEJ RACJI POKARMOWEJ Tłuszcz dziewczęta -30% chłopcy - 25% Potas dziewczęta -26% chłopcy - 25%

Badane dzieci z niedoborem składników odżywczych (%) %

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH TŁUSZCZE zaburzenie funkcjonowania enzymów, niezbędnych do przebiegu prawidłowych procesów metabolicznych, co może skutkować wolniejszym rozwojem psychicznym dziecka POTAS wymioty, biegunka prowadzace do odwodnienia zaburza prawidłowy rytm pracy serca, negatywnie wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, w tym unerwienie mięśni

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH WAPŃ osłabienia jakości tkanki kostnej prowadzacej do zniekształcenie kręgosłupa, odwapnienie organizmu, uszkodzenie zębów oraz zwiększenie ryzyko osteopenii lub osteoporozy w dorosłym życiu

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Witamina E rogowacenie skóry wolniejsze gojenie się ran spadek koncentracji i sił witalnych pogorszenie ostrości widzenia

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Witamina C zmniejszenie odporności organizmu stany zapalne jamy ustnej wolniejsze gojenie się ran

Badane dzieci z nadmiarem składników odżywczych (%) %

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Białko obciążenie wątroby i nerek poprzez zwiększoną ilość wydalanych związków azotowych Węglowodany nadwaga otyłość próchnica

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY - SKUTKI ZDROWOTNE powoduje otyłość podwyższa ryzyko wystąpienia cukrzycy 2, regularne spożycie – prowadzi do insulinooporności nasila produkcję trójglicerydów - choroby układu krążenia zaburza wytwarzanie hormonu leptyny (odpowiedzialnego za odczuwanie sytości) udział w rozwoju chorób nerek, stłuszczenia wątroby, dny moczanowej obniża odporność organizmu -napoje mleczne, owocowe, nektary - dżemy - serki homog. - niektóre wędliny -keczup, - frytki - płatkach śniadaniowe - batoniki, ciasta - konserwy (rybne i mięsne) cel - nadanie słodkiego smaku, zwiększenie atrakcyjności produktu (przez poprawę konsystencji, aromatu i barwy)

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Fosfor zmiany w metabolizmie wapnia, które prowadzą do zaburzeń objawiających się zahamowaniem absorpcji wapnia z przewodu pokarmowego ograniczenia wchłaniania innych składników mineralnych, np. cynku, magnezu, żelaza, miedzi

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Sód zatrzymywanie wody w organizmie, co skutkuje zaburzeniami układu krążenia i nerek zwiększa ryzyko rozwoju w przyszłości raka żołądka

SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Witamina A nadmierna drażliwość bóle głowy krwawienia dziąseł niekorzystne zmiany skórne (łuszczenie, suchość) utratę wapnia z kości

WNIOSKI  Zaleca się uwzględnić w codziennej diecie dzieci jak najwięcej warzyw, owoców, ciemnego pieczywa i nabiału  Należy ograniczyć produkty wysokokaloryczne, wysokoprzetworzone zawierające konserwanty

WNIOSKI  Istnieje potrzeba prowadzenia edukacji z zakresu prawidłowych zachowań żywieniowych. Dotyczy to dzieci, rodziców jak i nauczycieli wychowania przedszkolnego

Dziękujemy za uwagę