SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk
Ocena jakościowa sposobu żywienia
Liczba spożywanych posiłków przez badane dzieci (%)
Regularność spożywanych posiłków przez badane dzieci (%)
Badane dzieci niespożywające codziennie niezbędnych produktów spożywczych (%) %
Badane dzieci spożywające ryby przynajmniej raz w tygodniu (%) %
Badane dzieci spożywające przynajmniej raz w tygodniu produkty szkodliwe dla zdrowia (%) %
Ocena ilościowa sposobu żywienia
NADMIAR PODAŻY SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W CAŁODZIENEJ RACJI POKARMOWEJ Białko dziewczęta -229% chłopcy - 242% Węglowodany dziewczęta -124% chłopcy - 121% Sód dziewczęta -150% chłopcy - 159% Fosfor dziewczęta -122% chłopcy - 128% Witamina A dziewczęta -167% chłopcy - 179%
NIEDOBÓR PODAŻY SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W CAŁODZIENEJ RACJI POKARMOWEJ Tłuszcz dziewczęta -30% chłopcy - 25% Potas dziewczęta -26% chłopcy - 25%
Badane dzieci z niedoborem składników odżywczych (%) %
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH TŁUSZCZE zaburzenie funkcjonowania enzymów, niezbędnych do przebiegu prawidłowych procesów metabolicznych, co może skutkować wolniejszym rozwojem psychicznym dziecka POTAS wymioty, biegunka prowadzace do odwodnienia zaburza prawidłowy rytm pracy serca, negatywnie wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, w tym unerwienie mięśni
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH WAPŃ osłabienia jakości tkanki kostnej prowadzacej do zniekształcenie kręgosłupa, odwapnienie organizmu, uszkodzenie zębów oraz zwiększenie ryzyko osteopenii lub osteoporozy w dorosłym życiu
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Witamina E rogowacenie skóry wolniejsze gojenie się ran spadek koncentracji i sił witalnych pogorszenie ostrości widzenia
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NIEDOBORU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Witamina C zmniejszenie odporności organizmu stany zapalne jamy ustnej wolniejsze gojenie się ran
Badane dzieci z nadmiarem składników odżywczych (%) %
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Białko obciążenie wątroby i nerek poprzez zwiększoną ilość wydalanych związków azotowych Węglowodany nadwaga otyłość próchnica
SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY - SKUTKI ZDROWOTNE powoduje otyłość podwyższa ryzyko wystąpienia cukrzycy 2, regularne spożycie – prowadzi do insulinooporności nasila produkcję trójglicerydów - choroby układu krążenia zaburza wytwarzanie hormonu leptyny (odpowiedzialnego za odczuwanie sytości) udział w rozwoju chorób nerek, stłuszczenia wątroby, dny moczanowej obniża odporność organizmu -napoje mleczne, owocowe, nektary - dżemy - serki homog. - niektóre wędliny -keczup, - frytki - płatkach śniadaniowe - batoniki, ciasta - konserwy (rybne i mięsne) cel - nadanie słodkiego smaku, zwiększenie atrakcyjności produktu (przez poprawę konsystencji, aromatu i barwy)
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Fosfor zmiany w metabolizmie wapnia, które prowadzą do zaburzeń objawiających się zahamowaniem absorpcji wapnia z przewodu pokarmowego ograniczenia wchłaniania innych składników mineralnych, np. cynku, magnezu, żelaza, miedzi
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Sód zatrzymywanie wody w organizmie, co skutkuje zaburzeniami układu krążenia i nerek zwiększa ryzyko rozwoju w przyszłości raka żołądka
SKUTKI ZDROWOTNE – PRZEWLEKŁEGO NADMIARU SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Witamina A nadmierna drażliwość bóle głowy krwawienia dziąseł niekorzystne zmiany skórne (łuszczenie, suchość) utratę wapnia z kości
WNIOSKI Zaleca się uwzględnić w codziennej diecie dzieci jak najwięcej warzyw, owoców, ciemnego pieczywa i nabiału Należy ograniczyć produkty wysokokaloryczne, wysokoprzetworzone zawierające konserwanty
WNIOSKI Istnieje potrzeba prowadzenia edukacji z zakresu prawidłowych zachowań żywieniowych. Dotyczy to dzieci, rodziców jak i nauczycieli wychowania przedszkolnego
Dziękujemy za uwagę