Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
TRADITIONAL DANCE /TRADYCYJNY TANIEC
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Easter 2011 Easter 2011.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Meals in Great Britain.
Potrawy Irlandzkie.
English breakfast.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Jedzenie w Hiszpanii.
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
What do you eat in Poland?
CZAS PRESENT SIMPLE.
Kuchnia angielska – co warto spróbować ?
Is a traditional Irish dish mainly consisting of mashed potatoes with cabbage. (To tradycyjne Irlandzkie danie składające się z tłuczonych ziemniaków.
LODÓWKI.
„Duck – freak” „ Kaczka Dziwaczka”.
Poland. Food Bear brands Bracki Koźlak Królewski e Tatra Jasne Pełne Tatra Grzaniec Tatra Mocne EB Wojak Redd's Perła Specjal Harnaś Brok Ciechan Wyborne.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Wielka Brytania Magda Kaczyńska kl. 6c 2015/16. W skład Wielkiej Brytanii wchodzą: Anglia, Walia i Szkocja położone na wyspie Wielka Brytania i Irlandia.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
The UK and London. The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, known as the United Kingdom (UK) or Britain is a big country in Europe.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
 Karpatka, to wyrób z ciasta: a) kruchego b) parzonego c) drożdżowego d) biszkoptowego.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
LET’S EAT! Przygotowała: Aleksandra Hoffmann i Marysia Grzeszyk.
SZKOCJA. Z kim graniczy Szkocja od południa? a)z Anglią b)z Francją c)z Walią.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Katarzyna Cynowska Ewelina Pachocka-Sobczak.  Uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej oraz III Przysposabiającej do Pracy w ramach wtorkowych zajęć w kuchni.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Co robisz jutro rano? This project has been funded with support from the European Commission. This document reflects the views only of the authors, and.
Important holidays and festivals in Poland. The first of January New Year’s Day New Year’s Day the day of Mary the Holy Mother of God – for Catholics.
Dzień dobry! Cześć! This project has been funded with support from the European Commission. This document reflects the views only of the authors, and.
Autor: Julia Prochowska
BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.
Święta w Irlandii.
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
introduction to tenses in English
Kuchnia turecka.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Drinki bezalkoholowe (mocktaile)
Wielka Brytania kuchnia i muzyka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Potrawy w Polsce 1.
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Shrek cake Ciasto „Szrek”
 Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię.
Ciasto Drożdżowe.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Paula Florczak

English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.

Kuchnia angielska - sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej

British dish traditionally served on Sundays ( usually in the early afternoon for lunch), consisting of roast meat and potatoes, along with additives such as Yorkshire pudding, vegetables and sauce

Brytyjskie danie tradycyjnie serwowane w niedzielę (zazwyczaj wczesnym popołudniem na lunch), składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków wraz z dodatkami, takimi jak Yorkshire pudding, warzywa oraz sos.

British dish consisting of fried fish (traditionally cod or haddock ) in batter or breadcrumbs, and fried potatoes. English sprinkle a whole, malt vinegar, and add a pinch of salt.

Brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.f

Traditional English breakfast with scrambled eggs, bacon, sausages, black pudding, mushrooms, baked beans and potato cake.

Tradycyjne śniadanie angielskie z jajecznicą, bekonem, kiełbaskami, kaszanką, grzybami, pieczoną fasolką i ciastkiem ziemniaczanym.

English cuisine dish with the consistency of a solid or creamy pudding, made usually with flour, milk, eggs, rice, semolina, meat, fish, fat, with added spices ; steamed or roasted. It can be wrapped in dough cooked or baked, sugary or salty

potrawa kuchni angielskiej o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, przyrządzana zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, mięsa, ryb, tłuszczu, z dodatkiem przypraw; gotowana na parze lub pieczona. Może być zawinięty w ciasto gotowane bądź pieczone, o smaku słodkim lub słonym.

Fruit cake ( tart ), wherein the basic component of the filling is an apple, often served with whipped cream or ice cream on top of the knobs or with a piece of cheddar cheese.

Owocowe ciasto (tarta), w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzchu czy też z kawałkiem sera cheddar