Zuza Modzelewska. 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g kaszy gryczanej palonej 3 zabki czosnku 1 mala cukinia Liscie botwiny 2 ogorki gruntowe Kilkanascie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

RYBY ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Mgr inż. Agnieszka Karnas Staż: Ristorante Italiano w Warszawie Opiekun: Giancarlo Russo.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Sałatka... warzywna.
CARPACCIO Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Dorota Banasiewicz.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Agata Zywar Prezentacja.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Jadłospis Codzienny Kanaryjskie Jedzenie.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Kuchnia Francuska Kuchnia francuska nie jest bardzo zróżnicowana występują dania wykwintne ,słodkie. Znane restauracje, modne miejsca, brasseries (piwiarnie),
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
Jedz smacznie i zdrowo.
Kulinarne smaki Francji
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
KUCHNIA HAWAJSKA.
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
Wykrywanie Węgla.
WIEM,CO JEM !.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Nasze praktyki odbywały się Nasze praktyki odbywały się : W zakładzie mięsnym : Macelleria Walter e Angelo w Rimini Macelleria Walter e Angelo w Rimini.
O Slow Food i trendach kulinarnych
WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW. By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kasze - bogactwo właściwości
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
II śniadanie- dlaczego tak ważne?
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Ryby jem więcej wiem. Od wieków ryby są jednym z głównych składników pożywienia Jedz ryby a będziesz zdrów jak ryba Głosu nie mają, zdrowia dodają Ryba-
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Zapis prezentacji:

Zuza Modzelewska

100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g kaszy gryczanej palonej 3 zabki czosnku 1 mala cukinia Liscie botwiny 2 ogorki gruntowe Kilkanascie strakow zielonego groszku Garsc orzechow laskowych Kilka lodyzek tymianku ½ cytryny 100 ml oliwy

Cytryne pokroic w plastry. Na patelni na malym ogniu podrzac oliwe z dodatkiem tymianku, cytryny oraz czosnku. Przelozyc tymianek, cytryne oraz czosnek do miski, na pozostalej oliwie zgrillowac cukinie pokrojona w cienkie podluzne plastry, a nastepnie razem z oliwa przelozyc do miski. Ogorek pokroic w polplastry, dolozyc do miski z oliwa i przyprawami.

Kasze gryczana niepalona ugotowac na sypko. Kasze gryczana palona ugotowac al dente, a kolejno podprazyc na patelni lub w piekarniku. Obie kasze wymieszac ze soba.

Czesc groszku obrac, z pozostalego usunac lyka I zblanszowac. Bob ugotowac, obrac. Liscie botwiny zblanszowac.

Na talerzu ulozyc kolejno liscie botwiny, kasze oraz pozostale skladniki (bob, groszek cukrowy z orzechami laskowymi, plastry cukinii, ogorek), polac oliwa z marynaty.