Bols 1820 Genever
Czym jest Genever ? Genever to od 2008 roku kategoria sama dla siebie, wtedy to alkohol ten otrzymał apelację czyli jest tak samo wyróżniony czy prawnie chroniony jak francuskie champange czy szkocka whisky. Tradycja produkcji Genevera w Holandii ma już kilka set lat, stając się narodowym symbolem. Przez lata wraz z rozwojem Holenderskich koloni Genever trafiał na różne kontynenty i można powiedzieć że stał się pierwszym alkoholem globalnym bo dostępnym wszędzie tam gdzie trafiali Holendrzy, a jego import do stanów zjednoczonych w XIX wieku 6-cio krotnie przekraczał import Ginu.
Czym Jest Genever ? Firma Lucas Bols najstarsza produkująca alkohol firma na świecie która produkuje Genever od 1664 roku oddaje ten trunek wykonane zgodnie z pierwotnym przepisem z 1820 roku. Gładki, subtelny, słodowy smak pochodzi z wykorzystaniem ponad 50% maltwine, które pochodzi z długo fermentowanego żyta, kukurydzy i pszenicy, potrójnie destylowanego w miedzianych alembikach. Maltwine - serce dobrego Genever – jest macerowane ze starannie dobranym destylatem botanicznym i buduję alkohol o wartości 42 %, co według mistrza produkcji jest idealnym stężeniem które daje pełną gamę odczuć zarówno w zapachu jak i na języku. Właśnie ten smak wyróżnia go i powoduję że jest wyjątkowym
Czym różni się Genever od Ginu Możemy nazwać Genever pradziadem Ginu, gdyż był on inspiracją a później konkurencją dla Genevera na świecie. Genever który przez lata był symbolem luksusu na wyspach brytyjskich, został uproszczony przez anglików nie mogących albo nie potrafiących zbudować malt wine, zaczęli produkować alkohol prostszy ale tak samo bogaty w zioła i aromaty jak Genenever. Ponieważ nazwa wydawała się za długa skrócono ją do trzech liter co okazało się strzałem w dziesiątkę. Nawet zaczęła zacierać nazwę Genever i wielu ludzi zaczęło stosować nazwę Duth Gin. Dziś jednak Genever wraca na swoje prawowite miejsce i staję się alkoholem nie tyle prestiżowym co charakterystycznym
Dlaczego Genever Lucas Bols od zawsze pracował z barman i dla barmanów. Genever jest jednym z alkoholi zapomnianych które teraz wracają do na rynki by dać autentyczność smaku. Oryginalne przepisy koktajli które powstawały w osiemnastym wieku zbudowane były na bazie Genevera. Martinez czy Orginal Collins to klasyki które dzięki Geneverowi mogą smakować tak jak 200 lat temu. Dzięki swojemu charakterowi łączy w sobie łatwość mieszania białych alkoholi i złożoność smaku tzw. „Brown spirits” jest idealnym balansem dla dużej grupy ludzi pijących. Dzięki swoim właściwościom smakuję zarówno podany w kieliszku, na lodzie czy jak wspominałem w koktajlach dla tych którzy byli w Holandii nie obcy jest również rytuał wypijania go wraz z piwem. Genever jest odpowiedzią dla tych barów które chcą budować wymyślne i rozbudowane koktajle jak i proste Miksy z piwem imbirowym lub colą.
Grupy koktajli Pracując na koktajlami polecanymi popatrzyliśmy na Genever nie tylko jak na starą markę do robienia stylowych koktajli ale na alkohol który ma być popularny i swoją tradycją nie przytłaczać swoich możliwości. Klasyki – czyli koktajle które możemy odtworzyć dzięki dostępności Genevera Easy Mix – charakter Genevera, widoczny również w prostocie i łatwości przygotowania Twist – barmani na całym świecie zaskakują i traktują Genever jako idealny dla rozbudowy smaku dla sprawdzonych wcześniej recetur
Klasyki Orginal Collins Bols Genever sok z cytryny Syrop cukrowy Woda gazowana
Klasyki Martinez Bols Genever Czerwony vermuth Angostura
Easy MIx Amsterdam Coke Genever Cola Limonka
Easy MIx Green Genever Genever Bols Sour Apple Limoka 7up lub Sprite
Twist Dutch Negroni Bols Genever Campari Czerwony Vermuth
Twist Caipi – G Bols Genever Limoka Cukier
Easy MIx