Opieka stomatologiczna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Higiena jamy ustnej w trakcie leczenia wyjmowanym aparatem ortodontycznym Autor prezentacji: Anna Trochimiuk.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Prezentacja autorstwa Agaty Chmielewskiej i
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
TEMATY: Epidemiologia próchnicy. Rola promocji zdrowia w profilaktyce próchnicy. Prozdrowotne programy stomatologiczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Co nas czeka w przyszłości?
mgr rekreacji ruchowej
dla chłopczyka i dziewczynki
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Pod względem występowania próchnicy Polska zajmuje drugie miejsce w Europie. Z tego powodu uważam, że warto poruszyć ten problem. Dlatego organizuje akcje.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Epidemiologia próchnicy zębów.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Prezentacja grupy 7 oraz gości
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci i młodzieży
Zdrowe odżywianie.
Higiena.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Program profilaktyki próchnicy zębów u dzieci w wieku przedszkolnym
Profilaktyka wad zgryzu w okresie niemowlęcym i żłobkowym
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Pielęgnacja jamy ustnej
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Lidera branży stomatologicznej
Dekalog zdrowego żywienia.
ZDROWE ZĘBY Czyli jak o nie dbać, żeby wizyta w gabinecie stomatologicznym była dla was przyjemnością a nie koniecznością walki z próchnicą.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci i młodzieży.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Zapobieganie próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Siedem kroków do poczęcia czyli jak przygotować się do ciąży.
Żeby zdrowym być….
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Poznajemy składniki pokarmu.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
Dlaczego warto myć zęby?
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowy uśmiech wśród najmłodszych
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Opieka stomatologiczna nad dzieckiem w wieku 0-5 lat – kryteria profilaktyki i leczenia PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ WSPÓŁFINANSOWANIE KRAJOWE DLA PROJEKTU ZAPEWNIA MINISTER ZDROWIA

Dieta a próchnica Występowanie próchnicy ma związek ze spożywaniem węglowodanów - zwłaszcza pokarmów słodkich. Cukier z pożywienia kontaktujący się bezpośrednio z powierzchnią zębów, wpływa na zmianę naturalnie występującej w jamie ustnej flory bakteryjnej. Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Największy wpływ na rozwój próchnicy ma dwucukier ̶ sacharoza (glukoza i fruktoza) Rozpuszcza się w wodzie, łatwo przenika do płytki nazębnej, gdzie jest przetwarzana przez bakterie na kwasy, które powodują rozpuszczanie szkliwa (zapoczątkowanie próchnicy)

Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej Badania wykazały, że znacznie bardziej kariogenne są produkty zawierające sacharozę i jednocześnie skrobię (np. słodka bułka) niż zawierające tylko sacharozę, oraz produkty zawierające cukry o odczynie kwaśnym (np. słodzone napoje gazowane lub soki owocowe ‒ wartość pH 2,1 ‒ 4,46). Nowa Stomatol 2015; 20(2): 81-91

Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej W etiopatogenezie choroby próchnicowej znaczenie ma jednak nie tylko to, co jemy, ale również: jak często spożywamy produkty kariogenne, jaka jest ich konsystencja kiedy je spożywamy. Nowa Stomatol 2015; 20(2): 81-91

Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej Czas niezbędny do neutralizacji kwaśnego środowiska przez ślinę wynosi: ok. 40 minut po spożyciu sacharozy, do 2 godzin w przypadku produktów skrobiowych z dodatkiem sacharozy Nowa Stomatol 2015; 20(2): 81-91

Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej Pokarmy o kleistej konsystencji długo zalegają na powierzchni zęba. Częste spożywanie pokarmów zawierających cukry, zwłaszcza miękkich i kleistych, sprzyja utrzymywaniu się kwaśnego odczynu płytki nazębnej i demineralizacji szkliwa. Nowa Stomatol 2015; 20(2): 81-91

Czas Czas i częstość oddziaływania czynników patogennych na tkanki zęba (bakterie, cukry). Nie musi dojść do powstania próchnicy nawet przy częstym spożywaniu cukrów i wysokiej podatności zębów na próchnicę, jeśli zęby są dokładnie i regularnie oczyszczane z resztek pokarmowych. Na rozwój próchnicy mają także wpływ zaburzenia w wydzielaniu śliny, ponieważ działa ona bakteriobójczo, remineralizuje początkowe uszkodzenia szkliwa, działa oczyszczająco poprzez wypłukiwanie resztek pokarmowych.

Rozwój próchnicy : Próchnica: początkowa (plama próchnicowa) powierzchowna, średnia, głęboka. „Próchnica zębów mlecznych”, M. Szpringer - Nodzak

Konsekwencje braku leczenia próchnicy zębów mlecznych choroby miazgi i ozębnej oraz kości szczęk, przykre dolegliwości, bóle uniemożliwiające prawidłowe funkcjonowanie dziecka (np. nieprzespane noce), interwencja chirurgiczna, wady zgryzu i zaburzenie estetyki twarzy, zębopochodne zakażenie w jamie ustnej „Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska ,Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

Zapobieganie próchnicy zębów u dzieci powinno opierać się o następujące zasady: wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych utrzymywanie właściwej higieny jamy ustnej podnoszenie odporności tkanek zęba poprzez dostarczanie związków fluoru regularne wizyty w gabinecie stomatologicznym

Profilaktyka próchnicy Profilaktyka domowa: regularne oczyszczenie zębów z zastosowaniem pasty z fluorem płukanki, irygator, nitka dentystyczna, guma do żucia z ksylitolem (stosowanie zależne od wieku dziecka) dieta o niskiej zawartości cukrów rafinowanych Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska,Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

Profilaktyka próchnicy Profilaktyka profesjonalna (gabinet stomatologiczny): badanie jamy ustnej dziecka wraz z określeniem potrzeb leczniczych i programu profilaktyki profesjonalnej (2 razy do roku), stosowanie preparatów fluorkowych w gabinecie stomatologicznym (płyny, żele i lakiery), lakowanie bruzd w pierwszych zębach trzonowych stałych oraz zębach mlecznych (przy wysokim ryzyku próchnicy). instruktaż higieniczny i dietetyczny dostosowany do wieku dziecka

Od kiedy dbać o zęby mleczne dziecka w wieku 0-5 lat? okres ciąży okres karmienia piersią/butelką okres wprowadzania posiłków stałych wraz z okresem wyrzynania się pierwszych zębów okres pełnego mlecznego uzębienia – okres przedszkolny

Okres ciąży Matka powinna, nie tylko we własnym interesie, ale przede wszystkim dla dobra zębów własnego dziecka, dbać starannie o higienę własnej jamy ustnej. Rozwój zębów dziecka rozpoczyna się w 4 – 6 tyg. życia płodowego Stan zdrowia kobiety ciężarnej ma wpływ na formowanie się zębów u płodu „Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, Dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska, Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

Dieta w okresie ciąży Niedobór witaminy A, C może spowodować niedorozwój szkliwa i zębiny. Niska podaż witaminy D = zaburzenia równowagi wapniowo-fosforanowej = niedostateczna mineralizacja szkliwa, zębiny i cementu korzeniowego oraz opóźnione wyrzynanie się zębów. „Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, Dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska,Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, Dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

Pierwsze zęby naszego dziecka Dwa okresy wyrzynania się zębów: pierwszy odnosi się do zębów mlecznych, drugi dotyczy uzębienia stałego. Okresy te są związane z ogólnym procesem dojrzewania i rozwoju organizmu dziecka. „Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, Dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, Dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

Zapobieganie próchnicy zębów u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych utrzymywanie właściwej higieny jamy ustnej stosowanie związków fluoru regularne wizyty w gabinecie stomatologicznym

Drogi rodzicu ! Próchnica jest wywoływana przez bakterie, którymi dziecko zakaża się od osób posiadających zęby zaatakowane tą chorobą, Należy unikać: całowania dzieci w usta oblizywania smoczka oblizywania sztućców dziecka

Wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych nie należy przyzwyczajać dziecka do jedzenia słodyczy przed spoczynkiem nie podawać słodyczy oraz słodkich napojów w nocy poić dziecko tylko wodą potrawy zawierające cukier powinny być spożywane w czasie głównych posiłków konsystencja pokarmów powinna być twarda, należy unikać potraw papkowatych i kleistych należy zachowywać przerwy pomiędzy posiłkami jako przekąski należy podawać surowe jarzyny oraz owoce

Odpowiednia dieta Pamiętajmy o zachowaniu przerw pomiędzy głównymi posiłkami Gaś pragnienie wodą a nie słodzonymi kolorowymi napojami Słodycze zastąp świeżymi owocami i warzywami Jako przekąskę podawaj warzywa lub jogurt naturalny Po spożyciu słodkich i lepkich pokarmów neutralizuj je np. serem lub szklanką mleka „Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, Dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, Dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

Wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku 0-12 miesięcy: butelka z pokarmem lub karmienie naturalne tylko w porach karmienia (nie jako uspokajanie) przed snem lub w trakcie snu tylko woda, nie zanurzamy smoczka w słodkiej substancji, wprowadzamy karmienie z kubka po 6. miesiącu życia, unikamy stałego stosowania kubka z „dzióbkiem” unikamy podawania próchnicotwórczych przekąsek między posiłkami wprowadzamy odpowiednie niepróchnicotwórcze przekąski.

Wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku 13-24 miesiące: ograniczamy częstość i czas karmienia piersią, nie karmimy przed snem i w nocy, odstawiamy karmienie z butelki w 12.-18. miesiącu, w nocy i przed snem nie podajemy napojów innych niż woda, wody smakowe oraz słodzone płyny i pokarmy płynne oraz napoje gazowane są niewskazane nie przekraczamy zalecanej ilości soków owocowych i podajemy je dziecku w czasie posiłku

Wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku 13-24 miesiące: napoje podajemy w kubku (unikamy stałego stosowania kubka z „dzióbkiem”) wprowadzamy pokarmy coraz mniej rozdrobnione unikamy pokarmów kleistych i retencyjnych preferujemy spożywanie przez dziecko chrupiących, surowych owoców i warzyw przestrzegamy zaleceń dotyczących liczby posiłków, regularnie wykonujemy zabiegi higieniczne w jamie ustnej

Wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci od 2 Wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci od 2. roku życia : spożywamy posiłki o regularnych porach dnia, unikamy przekąsek i zachowujemy przerwy między posiłkami ograniczamy spożywanie pokarmów kariogennych na korzyść niskoprzetworzonych (owoce, warzywa, mięso, produkty pełnoziarniste) promujemy pokarmy o konsystencji twardej, unikamy potraw papkowatych i kleistych, pokarmy zawierające cukier i kwasy podajemy w czasie głównych posiłków, na koniec posiłku podajemy pokarm obojętny dla tkanek zęba, np. twardy sera

Kiedy należy rozpocząć oczyszczanie jamy ustnej dziecka? O higienę jamy ustnej należy zadbać jeszcze przed pojawieniem się zębów Po posiłku zwłaszcza kleistym i papkowatym dziąsła, należy starannie oczyszczać czystą gazą nawiniętą na wskazujący palec lub specjalnym „palcem” z mikrowłókna zwilżone przegotowaną wodą. Kiedy wyrzną się zęby, początkowo oczyszczamy je w taki sam sposób, następnie szczoteczką specjalnie zaprojektowaną dla potrzeb dziecka, (mała główka, miękkie włókna) „Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, Dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, Dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

Profilaktyka fluorkowa Obecnie preferowane są metody miejscowej aplikacji związków fluorkowych bezpośrednio na powierzchnię zębów (profilaktyka egzogenna). Podstawowym preparatem zawierającym związki fluoru są pasty do zębów, które stosowane są w codziennej higienie jamy ustnej (profilaktyka indywidualna).

Pierwsza wizyta u stomatologa – kiedy? Pierwsza wizyta ok. 6. miesiąca życia (wyrzynanie się pierwszych zębów), przed ukończeniem 12. miesięcy nie później niż 2. rok życia „Dzieciństwo bez próchnicy”, Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka, Dr n. med. Karolina Gerreth, Prof. dr hab. n. med. Magdalena Wochna-Sobańska Prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko-Ochojska, Dr n. ekon. Magdalena Szumska, Prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Woźniak

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ  Autor opracowania: dr n. med. Joanna Chłapowska