WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
MYDŁA I INNE ŚRODKI PIORĄCE.
Advertisements

Łazienka widziana okiem chemika
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
ZAWARTOŚĆ FOSFORANÓW I AZOTANÓW W WODACH Z TERENU GMINY RABA WYŻNA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Jak wygrać z twardą wodą
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Sztuczki chemiczne Projekt realizowany w Zespole Szkół – Szkoła P{odstawowa i Gimnazjum im. Ziemi Kujawskiej pod opieką mgr inż. Lidii Tuszyńskiej i Centrum.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
Biologia jako nauka eksperymentalna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Środki czystości.
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Zablokowana woda.
Jak pietruszka pije wodę?
Jak oszczędzać wodę.
Nowoczesny uczeń w nowoczesnej szkole.
CZY ROŚLINY LUBIĄ DETERGENTY?
Doświadczenie z RZEŻUCHĄ
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Doświadczenia.
Budowa chemiczna kości
Doświadczenie z rzeżuchą
Autorka: Julka Jagniątkowska
Zapraszamy na obejrzenie
Woda mineralna.
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Co o wodzie każdy wiedzieć powinien… - na podstawie scenariusza Staropolanka Migawki z lekcji przeprowadzonej w Szkole Podstawowej im. H. Sienkiewicza.
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Dzień Wody Zajęcia przeprowadzone przez panią Katarzynę Kaczyńską, pracownika Wydziału Środowiska Starostwa Powiatowego w Mrągowie dla klasy I i III.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Aleksandra Łyko Dominika Sobolak Emilia Serwońska Julia Osenkowska
Jak radzimy sobie z odpadami w naszej Gminie?
Doświadczenie z atramentem
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Zatrzymać lato w kuchni
Doświadczenie Biologiczne
Ekologia i komputery Nowosolska Jedynka czysto gra.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
„Jak światło wpływa na rozwój rzeżuchy?”
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Jak światło i woda wpływają na rozwój roślin
Doświadczenie z rzeżuchą
Aleksander Balcerzak Jak światło wpływa na kolor rzeżuchy? IV C.
Doświadczenie z RzeŻuchą
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. Profesora Stefana Myczkowskiego w Czarnej Rok szkolny 2015/2016

CO TO SĄ DETERGENTY? Detergenty są to syntetyczne środki piorące oraz mydlące, nie zawierające mydła. Są to głównie sole sodowe kwasów sulfonowych, oraz wodosiarczanów wyższych alkoholi. Detergenty są składnikami proszku do prania, płynów do mycia naczyń, są również w środkach zapobiegających elektryzowaniu się tkanin, w szamponach, i tym podobnych.

ZAŁOŻENIE PROJEKTU PROBLEM BADAWCZY: „Jak płyn do mycia naczyń wpływa na wzrost rzeżuchy?” DOŚWIADCZENIE: Zasianie nasion rzeżuchy w różnych stężeniach detergentu. PRZEWIDYWANA HIPOTEZA: Im większa zawartość płynu w mieszaninach służących do podlewania tym słabszy wzrost i rozwój rzeżuchy.

PLAN WYKONANIA Przygotowanie wszystkich pomocy. Opisanie słoików i szalek Petriego. Sporządzenie mieszanin i przygotowanie szalek. Odliczanie nasion rzeżuchy. Wysypywanie nasion i rozpoczęcie zasiewu. Codzienne podlewanie rzeżuch (przez 5 dni). Opracowanie wyników w postaci wykresów.

Do doświadczenia potrzebne jest: PRZYGOTOWANIE POMOCY Do doświadczenia potrzebne jest: - Płyn „Pur”, - 5 szalek Petriego, - 5 słoików, - Wata, - 500 nasion rzeżuchy,

Przygotowywanie pomocy.

OPISANIE SŁOIKÓW I SZALEK PETRIEGO Słoiki i szalki Petriego opisałyśmy następującymi cyframi: 1, 2, 3, 4, 5. Następnie przydzieliłyśmy każdej po jednym słoiku i szalce.

SPORZĄDZENIE MIESZANIN I PRZYGOTOWANIE SZALEK -Każdy słoik napełniłyśmy wodą o objętości 500 ml. -Do słoika z numerem 1 nie dodałyśmy płynu. -Do słoika z numerem 2 nalałyśmy 5 ml detergentu. -Do słoika z numerem 3 dodałyśmy 10ml detergentu. -Do słoika z numerem 4 dodałyśmy 15 ml płynu. -Natomiast piąty słoik napełniłyśmy 20 ml płynu . -Wszystko dobrze wymieszałyśmy. -Po skończeniu mieszanin wyłożyłyśmy szalki Petriego watą.

ODLICZIE NASION RZEŻUCHY Po przygotowaniu szalek i słoików wszystkie wzięłyśmy się za liczenie. Każda musiała odliczyć 100 nasion.

Codzienne podlewanie rzeżuchy.

1 dzień

2 dzień

3 dzień

4 dzień

5 dzień

1818 OBSERWACJE Rzeżucha pod wpływem niewielkich ilości płynu przyspiesza swój wzrost, natomiast zbyt duża ilość płynu zwalnia wzrost rzeżuchy. Największy wzrost i rozwój rzeżuchy można zauważyć na szalkach z cyfrą 1 bez detergentów. Rzeżucha z cyfrą 5 pod wpływem dużej ilości detergentów rozwinęła się w niewielkich ilościach.

WNIOSKI -Detergenty mają negatywny wpływ na rośliny. -Im więcej detergentów w wodzie tym rośliny były mniejsze, słabsze oraz zmieniły swój kolor. -Nie zanieczyszczajmy wody różnego rodzaju detergentami. - Dozujmy odpowiednią ilość detergentu, zgodnie z zaleceniami producenta.

Dziękujemy za uwagę! Opracowały: * Magdalena Kiresztura * Gabriela Michalewska * Jolanta Tworzydło * Justyna Tyburska Opiekun: Justyna Ochman- Kuźmicz