Zajęcia profilaktyczne dla uczniów Zespołu Szkół Nr 3 w Legionowie „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Nauczyciel prowadzący zajęcia: mgr Iwona Kraśniewska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
z zakresu promocji zdrowia podjętych przez Szkołę Podstawową
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
T r z y m a j f o r m ę ! Program profilaktyki zdrowotnej realizowany w Gimnazjum nr 3 w Sieradzu program realizowany w roku szkolnym 2010/2011.
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Od maja 2002 r. do października 2003 r. trwała I edycja akcji "Szkoły z klasą". Wzięło w niej udział ponad 4,3 tys. szkół, z których 3118 zrealizowało.
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt „Szkoła z klasą” klasa III A
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Obszar nr 3 – Edukacja zdrowotna. Scenariusz zajęć nr 2
Przygotowujemy zdrowe kanapki na drugie śniadanie.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Jednym z głównych zadań przedszkola, szkoły jest łagodne wprowadzenie uczniów w świat wiedzy oraz dbałość o ich harmonijny rozwój intelektualny, etyczny,
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
„Śniadanie daje moc” Akcja edukacyjna w klasie II a w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Rozogach.
ŚNIADANIE DAJE MOC. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa.
SZKOLNY PROGRAM PROFILAKTYKI 2014 – 2017 SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 im
Śniadanie DAJE MOC Oddział Przedszkolny przy Szkole Podstawowej w Zawadzie Opiekunowie: mgr Sylwia Gil, mgr Katarzyna Lojtek.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ŚNIADANIE DAJE MOC Dnia klasa Ic wzięła udział w akcji ŚNIADANIE DAJE MOC. Uczniowie przynieśli różne produkty. Natalia przyniosła ciemne pieczywo,
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
 Współpraca z instytucjami mającymi na celu poprawę bezpieczeństwa i stanu zdrowia uczniów;  Podejmowanie działań doskonalących umiejętności życiowe.
Śniadanie „Wiemy, co jemy, bo zdrowi być chcemy” Samorządowa Szkoła Podstawowa w Gałdowie Śniadanie 8 listopad 2013 daje moc W ramach akcji w okresie poprzedzającym.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Diagnoza stanu wyjściowego.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Program Szkoła Promująca Zdrowie realizowany jest w Polsce od 1991r.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Program Śniadanie Daje Moc jest realizowany w naszej szkole po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. W tym roku szkolnym do projektu przystąpiły klasy.
 aktywność na rzecz promocji zdrowia w szkole i środowisku, otwartość na zmiany  przekonanie dyrektora oraz większości rady pedagogicznej.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wł. Broniewskiego w Kościanie rok szkolny 2011/2012.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Działania na rzecz promocji zdrowia w Zespole Szkół Nr 3 w Legionowie w ramach zdobywania certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
Programy profilaktyczne realizowane w Zespole Szkół w Sarzynie w roku szkolnym 2016/2017 w ramach współpracy z Państwowym Powiatowym Inspektoratem Sanitarnym.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
Śniadanie daje moc!.
Zapis prezentacji:

Zajęcia profilaktyczne dla uczniów Zespołu Szkół Nr 3 w Legionowie „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Nauczyciel prowadzący zajęcia: mgr Iwona Kraśniewska

Głównym celem zajęć było zapoznanie uczniów z nieocenioną wartością roli prawidłowego żywienia. Jak wiadomo, dzieci i młodzież nie zawsze mają dobre przyzwyczajenia i zmiana ich zwyczajów żywieniowych wymaga niekiedy czasu oraz cierpliwości. Jednakże ostateczny efekt jest wart włożonych wysiłków. Odpowiednie uświadomienie korzystnych następstw zdrowotnych prawidłowej diety będzie nie tylko pomocne, ale stanie się też niezbędnym przygotowaniem, które zaowocuje, kiedy dzieci już same będą podejmowały decyzje dotyczące swojej diety.

Cele zajęć: Doskonalenie praktycznych umiejętności kulinarnych Przestrzeganie kolejności wykonywania poszczególnych czynności Wdrażanie do higienicznego przygotowywania posiłków Kształtowanie postaw prozdrowotnych Odczuwanie radości ze wspólnych działań Wdrażanie do dobrze zorganizowanej współpracy w zespole

Cele zajęć cd: Propagowanie zdrowego odżywiania wśród uczniów Zapoznanie uczniów z zasadami komponowania zdrowego jadłospisu Uświadomienie dzieciom wpływu odżywiania na zdrowie Zwrócenie uwagi na konieczność zmian w domowym menu, ze szczególnym uwzględnieniem codziennych posiłków złożonych ze zdrowej żywności Wdrażanie uczniów do przestrzegania zasad zdrowego żywienia

Cele zajęć cd: Zachęcenie uczniów do „zdrowej” rywalizacji Działania z zakresu profilaktyki uzależnień oraz innych problemów dzieci i młodzieży Kształtowanie poczucia własnej wartości, wyrażanie postawy asertywnej, mówienie „NIE” Promowanie zdrowego stylu życia poprzez aktywne formy spędzania czasu wolnego.

Co robiliśmy na zajęciach?

Opracowanie planu zajęć zgodnie z zainteresowaniami uczniów oraz ich potrzebami oraz zapoznanie z „Manifestem zdrowego trybu życia”. Manifest zdrowego stylu życia 1.Dbamy o to, aby posiłki w naszej szkole były naprawdę zdrowe. 2.Niezdrowe jedzenie i picie zastępujemy pełnowartościowymi przekąskami i napojami. 3.Uczymy mądrze robić zakupy i zdrowo gotować. 4.Dbamy o to, by szkolny WF dawał prawdziwą dawkę ruchu, sportu i radości. 5.Aktywnie spędzamy czasu podczas przerw. 6.Prowadzimy kampanie szkolne na rzecz zdrowego jedzenia i ruchu. 7.Rozmawiamy z rodzicami, jak wspierać dzieci w wyborze zdrowego trybu życia. 8.Włączamy do akcji świetlicę, bibliotekę, rodziny i najbliższą okolicę. 9.Mówimy „Nie” papierosom, alkoholowi i narkotykom. 10.Za wzór do naśladowania stawiamy naszych bliskich: rodziców, rodzeństwo, dziadków, przyjaciół … i sami też dajemy dobry przykład!

Przeprowadzanie rozmów na temat zasad zdrowego żywienia dla dzieci w wieku szkolnym. Zapoznanie uczniów z PIRAMIDĄ ZDROWEGO ŻYWIENIA. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach i zadawali dużo pytań dotyczących prawidłowej diety. Uczniowie klas 3 wymieniali różne produkty zawierające witaminy: A, B, C i D. Następnie wykonywali pracę plastyczną, polegającą na zapisaniu na każdym z czterech płatków kwiatka produktów zawierających poszczególne witaminy. Podczas wykonywania pracy plastycznej między uczniami trwały „głośne” dyskusje na temat tego, które z produktów przypisać do każdego z płatków, co było ogromnym zaskoczeniem, albowiem wielu uczniów doskonale orientowało się w tej kwestii. Dzieci zakomunikowały, że wiedzę na temat poszczególnych witamin i tego, w jakich produktach się one znajdują, posiadają od swoich rodziców, dziadków i nauczycieli.

„Koszyczki pełne witamin” to temat kolejnych zajęć profilaktycznych. Każdy uczeń otrzymał kartkę z narysowanym koszyczkiem. Zadanie dzieci polegało na umieszczeniu (narysowaniu) w swoim koszyczku tych owoców i warzyw, które są najczęściej i najchętniej spożywane w ich domach. Uczniowie pracowali z ogromnym zaangażowaniem. Ich prace były niezwykle kolorowe i … „pełne zdrowia”.

Wspólne czytanie opowiadania Barbary Gawryluk „Zdrowa żywność”. Po przeczytaniu opowiadania uczniowie odpowiadali na pytania dotyczące przeczytanego tekstu - zdrowej i tzw. „śmieciowej” żywności, z podaniem przykładów. Dzieci wykonywały też prace plastyczne związane z omawianą tematyką. Każda z nich była inna, dająca wiele do myślenia jeśli chodzi o nasze codzienne jedzenie. Wszystkie prace zostały szczegółowo omówione wraz z poradami żywieniowymi na przyszłość.

Dzieci uczęszczające na zajęcia profilaktyczne przygotowywały zdrowe kanapki. Zajęcia te cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Żadne dziecko nie wyszło z zajęć z „pustym brzuszkiem”.

Na zajęciach uczniowie przygotowali też szaszłyki owocowe z winogron, bananów, jabłek, gruszek, nektarynek, kiwi oraz brzoskwiń. Jak zwykle, poczęstowaliśmy pracowników naszej szkoły zdrowymi przekąskami, zachęcając tym samym do zdrowego żywienia.

Uczniowie przygotowywali kanapki z miodem i/lub z dżemem. Następnie ich zadanie polegało na odpowiednim przygotowaniu stołu, przy którym miała nastąpić „nasza wielka (słodka, ale zdrowa) uczta. Uczniowie bardzo chętnie udzielali się podczas dzisiejszych zajęć. Pomimo, że wszyscy pracowaliśmy jako grupa, to każdy z nas miał swoje zadanie do wykonania. Zajęcia były bardzo udane, a dzieci szczęśliwe.

Uczniowie biorący udział w zajęciach czytali artykuły i opowiadania na temat zdrowego odżywiania, w tym między innymi dotyczących spożywania posiłków o stałej porze i w odpowiednich ilościach. Poza tym uczniowie przygotowywali gazetkę poświęconą zdrowemu odżywianiu, która niebawem zostanie zawieszona na jednej z tablic w naszej szkole. Dzięki informacjom na niej zawartym inni uczniowie będą mogli dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania.

„Kanapki pełne witamin ”

„Owocowy mus”

25 kwietnia 2016 roku odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Niebanalne sałatki z warzywami w roli głównej", których organizatorkami były Panie - Danusia Chowaniec i Iwona Kraśniewska. W warsztatach wzięli udział uczniowie uczęszczający na świetlicę szkolną. Tego rodzaju warsztaty to kulinarna podróż przez krainę nowych doznań, smaków i zapachów zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców. Sami zobaczcie, jak "smacznie" się tego dnia wszyscy bawiliśmy:

"Niebanalne sałatki z warzywami w roli głównej"

Tydzień Promocji Zdrowia - Cukrzyca Zajęcia dla uczniów klasy IIIA SP, VA i VB SP oraz klasy IIA Gimnazjum na temat cukrzycy typu I

Tydzień Promocji Zdrowia - Cukrzyca

Prezentacja na temat Cukrzycy

Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów. Dzięki nim uczniowie nauczyli się „zdrowej” rywalizacji, zaczęli przestrzegać zasad zdrowego żywienia, odczuwali radość ze wspólnych działań. Dziękuję za uwagę