ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO to organizmy, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka Organizm Transgeniczny – zawierający przenoszony gen – wtedy tzw. transgen. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE Główne zastosowania modyfikacji: zmodyfikowane mikroorganizmy są używane do produkcji pewnych substancji chemicznych np. insulina modyfikowanie roślin pozwala dodać/wzmocnić cechy zwiększające opłacalność produkcji. modyfikacje genetyczne budzące najwięcej kontrowersji to przeważnie wprowadzenie genów pochodzących z innych gatunków, które nadają modyfikowanemu organizmowi pożądaną cechę, nie występującą u niego naturalnie
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE Modyfikacje, jakim podlegają organizmy można podzielić na trzy grupy: zmieniona zostaje aktywność genów naturalnie występujących w danym organizmie do organizmu wprowadzone zostają dodatkowe kopie jego własnych genów wprowadzany gen pochodzi z organizmu innego gatunku (organizmy transgeniczne)
Rośliny transgeniczne GMO - przykłady modyfikacji Modyfikowane genetycznie są głównie rośliny mające duże znaczenie gospodarcze Modyfikuje się także rośliny ozdobne, które dzięki temu są trwalsze, mają intensywniejszy kolor Zmodyfikowane genetycznie zostało większość roślin mających znaczenia dla człowieka
Modyfikacje roślin - typy Odporność na herbicydy - chemiczne środki ochrony roślin, środki chwastobójcze Odporność na choroby powodowane przez grzyby, wirusy, bakterie Poprawa cech jakościowych oraz uzytkowych roślin Odporność na niekorzystne warunki środowiska Odporność na szkodniki
Modyfikacje roślin uprawnych Modyfikacje mają przede wszystkim na celu: zwiększenie odporności na herbicydy i szkodniki, zwiększenie odporności na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybowe, przedłużenie trwałości owoców, poprawę składu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów białek, zwiększenie zawartości suchej masy, zmianę zawartości węglowodanów, karotenoidów i witamin, usunięcie składników anty żywieniowych – toksyn, związków utrudniających przyswajanie składników, związków które podczas obróbki kulinarnej ulegają reakcjom chemicznym wytwarzając toksyny
Najczęściej modyfikowane rośliny na świecie: kukurydza buraki cukrowe pomidory soja zwyczajna Ziemniaki Bawełna tytoń melony
Kraje produkujące najwięcej GMO: 1.USA 2.Argentyna 3.Brazylia 4.Kanada 5.Chiny 6.RPA
Produkcja GMO
Pomidor transgeniczny Flavr Savr - pierwsze GMO wprowadzone do obrotu
Modyfikacja genetyczna pomidora Flavr Savr polegała na zmniejszeniu w nim aktywność genu, który odpowiada za proces dojrzewania i mięknięcia pomidora. Tak zmodyfikowany pomidor lepiej znosił transport i dłużej zachowywał świeżość. Pomidory zostały w 1994 r. dopuszczone do sprzedaży w USA.
GMO w Polsce Sklepy prowadzące Sklepy nie prowadzące sprzedaż produktów GMO sprzedaży produktów GMO - Aldik - Alma Market - Biedronka - Auchan - Eldorado - Billa - Kaufland - Berti - Lidl - Piotr i Paweł - Real - Żabka - Polo Market - Stokrotka
Modyfikacje genetyczne zwierząt Modyfikacje zwierząt mają na celu głównie uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach w hodowli – szybciej rosnące świnie, ryby, zastosowaniu ich w produkcji białek, enzymów, innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako bioreaktory), uodpornieniu na choroby. Modyfikacje zwierząt nie są tak popularne jak roślin, głównie ze względu na trudności w samym procesie modyfikacji, proces jest bardzo skomplikowany i trwa długo, koszty są bardzo duże
Polska transgeniczna świnka TG 1154 Pierwsza polska transgeniczna świnia - knurek TG 1154 - urodziła się we wrześniu 2003 roku, w Instytucie Zootechniki w podkrakowskich Balicach. Została stworzona w ramach projektu pt. Wykorzystanie genetycznie zmodyfikowanych świń dla pozyskiwania organów do transplantacji u człowieka. Uczestniczy w nim 10 zespołów naukowych z całej Polski. Narządy ze świni z racji dużego podobieństwa anatomicznego i fizjologicznego do ludzkich są od dawna brane za potencjalnie możliwe do przeszczepień dla człowieka.
Polska transgeniczna świnia ma wbudowany gen, który może znieść immunologiczną barierę międzygatunkową pomiędzy świnią i człowiekiem. Bariera immunologiczna jest jedną z największych barier uniemożliwiających wykorzystanie genetycznie modyfikowanych świń do pozyskiwania organów do transplantacji u człowieka.
Wady i zalety GMO ZALETY WADY -korzyści ekonomiczne -nadużycia w kwestii -mniejsze areały upraw bezpieczeńtwa -likwidacja głodu -antybiotykoodporność -jadalne szczepionki -nowe alergeny -odporność na szkodniki -problem religijny -większe zbiory -wysokie koszty badań -mniejsze zużycie środków -zagrożenie dla środo- ochrony roślin wiska naturalnego
Dziękujemy za uwagę ☻ Daria Urbańska 3b Natalia Królicka 3b
Źródła: www.biotechnolog.pl www.e-biotechnolog.pl www.bryk.pl