ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Advertisements

Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Kierunki genetycznych modyfikacji roślin
University of California
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Klonowanie polega na wytworzeniu kopii całego organizmu wielokomórkowego na podstawie materiału genetycznego znajdującego się w DNA pojedynczej komórki.
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
WIRUSY.
[Aleksander Dziedzic]
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Inżynieria genetyczna - Szanse czy zagrożenia?
Skutki głodu i niedożywienia
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
BIOPALIWA.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Jak powinniśmy się odżywiać?
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
GMO – szansa czy zagrożenie?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Wykorzystanie roślin przez człowieka
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Organizmy modyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
„Owoce i warzywa w szkole’’
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
WIRUSY.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Za i przeciw biopaliwom
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Woda i składniki mineralne
Organizmy modelowe i transgeniczne
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Białka Opracowano na podstawie:
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Biotechnolog. Biotechnologia Jest dyscypliną nauk technicznych wykorzystującą procesy biologiczne na skalę przemysłową.
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
Julia Pankiewicz Klasa II TE
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
- życiodajna Substancja
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
GMO.
Klonowanie Organizmów Kornelia Podrażka Kacper Domian KL. I D.
Zapis prezentacji:

ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE

ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO to organizmy, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka Organizm Transgeniczny – zawierający przenoszony gen – wtedy tzw. transgen. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji

ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE Główne zastosowania modyfikacji: zmodyfikowane mikroorganizmy są używane do produkcji pewnych substancji chemicznych np. insulina modyfikowanie roślin pozwala dodać/wzmocnić cechy zwiększające opłacalność produkcji. modyfikacje genetyczne budzące najwięcej kontrowersji to przeważnie wprowadzenie genów pochodzących z innych gatunków, które nadają modyfikowanemu organizmowi pożądaną cechę, nie występującą u niego naturalnie

ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE Modyfikacje, jakim podlegają organizmy można podzielić na trzy grupy: zmieniona zostaje aktywność genów naturalnie występujących w danym organizmie do organizmu wprowadzone zostają dodatkowe kopie jego własnych genów wprowadzany gen pochodzi z organizmu innego gatunku (organizmy transgeniczne)

Rośliny transgeniczne GMO - przykłady modyfikacji Modyfikowane genetycznie są głównie rośliny mające duże znaczenie gospodarcze Modyfikuje się także rośliny ozdobne, które dzięki temu są trwalsze, mają intensywniejszy kolor Zmodyfikowane genetycznie zostało większość roślin mających znaczenia dla człowieka

Modyfikacje roślin - typy Odporność na herbicydy - chemiczne środki ochrony roślin, środki chwastobójcze Odporność na choroby powodowane przez grzyby, wirusy, bakterie Poprawa cech jakościowych oraz uzytkowych roślin Odporność na niekorzystne warunki środowiska Odporność na szkodniki

Modyfikacje roślin uprawnych Modyfikacje mają przede wszystkim na celu: zwiększenie odporności na herbicydy i szkodniki, zwiększenie odporności na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybowe, przedłużenie trwałości owoców, poprawę składu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów białek, zwiększenie zawartości suchej masy, zmianę zawartości węglowodanów, karotenoidów i witamin, usunięcie składników anty żywieniowych – toksyn, związków utrudniających przyswajanie składników, związków które podczas obróbki kulinarnej ulegają reakcjom chemicznym wytwarzając toksyny

Najczęściej modyfikowane rośliny na świecie: kukurydza buraki cukrowe pomidory soja zwyczajna Ziemniaki Bawełna tytoń melony

Kraje produkujące najwięcej GMO: 1.USA 2.Argentyna 3.Brazylia 4.Kanada 5.Chiny 6.RPA

Produkcja GMO

Pomidor transgeniczny Flavr Savr - pierwsze GMO wprowadzone do obrotu

Modyfikacja genetyczna pomidora Flavr Savr polegała na zmniejszeniu w nim aktywność genu, który odpowiada za proces dojrzewania i mięknięcia pomidora. Tak zmodyfikowany pomidor lepiej znosił transport i dłużej zachowywał świeżość. Pomidory zostały w 1994 r. dopuszczone do sprzedaży w USA.

GMO w Polsce Sklepy prowadzące Sklepy nie prowadzące sprzedaż produktów GMO sprzedaży produktów GMO - Aldik - Alma Market - Biedronka - Auchan - Eldorado - Billa - Kaufland - Berti - Lidl - Piotr i Paweł - Real - Żabka - Polo Market - Stokrotka

Modyfikacje genetyczne zwierząt Modyfikacje zwierząt mają na celu głównie uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach w hodowli – szybciej rosnące świnie, ryby, zastosowaniu ich w produkcji białek, enzymów, innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako bioreaktory), uodpornieniu na choroby. Modyfikacje zwierząt nie są tak popularne jak roślin, głównie ze względu na trudności w samym procesie modyfikacji, proces jest bardzo skomplikowany i trwa długo, koszty są bardzo duże

Polska transgeniczna świnka TG 1154 Pierwsza polska transgeniczna świnia - knurek TG 1154 - urodziła się we wrześniu 2003 roku, w Instytucie Zootechniki w podkrakowskich Balicach. Została stworzona w ramach projektu pt. Wykorzystanie genetycznie zmodyfikowanych świń dla pozyskiwania organów do transplantacji u człowieka. Uczestniczy w nim 10 zespołów naukowych z całej Polski. Narządy ze świni z racji dużego podobieństwa anatomicznego i fizjologicznego do ludzkich są od dawna brane za potencjalnie możliwe do przeszczepień dla człowieka.

Polska transgeniczna świnia ma wbudowany gen, który może znieść immunologiczną barierę międzygatunkową pomiędzy świnią i człowiekiem. Bariera immunologiczna jest jedną z największych barier uniemożliwiających wykorzystanie genetycznie modyfikowanych świń do pozyskiwania organów do transplantacji u człowieka.

Wady i zalety GMO ZALETY WADY -korzyści ekonomiczne -nadużycia w kwestii -mniejsze areały upraw bezpieczeńtwa -likwidacja głodu -antybiotykoodporność -jadalne szczepionki -nowe alergeny -odporność na szkodniki -problem religijny -większe zbiory -wysokie koszty badań -mniejsze zużycie środków -zagrożenie dla środo- ochrony roślin wiska naturalnego

Dziękujemy za uwagę ☻ Daria Urbańska 3b Natalia Królicka 3b

Źródła: www.biotechnolog.pl www.e-biotechnolog.pl www.bryk.pl