PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Piramida żywienia. Przygotowała; mgr Małgorzata Prokop.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Prawidłowe żywienie uczniów
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jak zdrowo się odżywiać?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA

Co to jest odżywianie? Proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce (w sposób samożywny lub cudzożywny). Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy. Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia

Piramida zdrowego żywienia To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości. Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest skrótowym, graficznym zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy przystosowali ją do polskich warunków, w prowadzając nieznaczne zmiany zalecanych ilości porcji niektórych grup produktów. Piramida zdrowego żywienia

Zasady racjonalnego żywienia w obrazowy sposób

PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B (głównie B1, B2, PP, kwasu foliowego) magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego.

WARZYWA Jest to grupa produktów, z którą powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości.

OWOCE Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie. Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. 3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. 5. Mięso spożywaj z umiarem.

6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9. Ograniczaj spożycie soli. 10. Pij wystarczającą ilość wody. 11. Nie pij alkoholu.

Przykładowe porcje produktów spożywczych

Produkty zbożowe - mała bułka lub 1/2 dużej bułki, - kromka chleba, - 4 kromki pieczywa chrupkiego, - 1/2 szklanki gotowanej kaszy, płatków zbożowych lub ryży, -1 szklanka makaronu, -1/3 szklanki suchych płatków lub musli.

Warzywa - Duży ziemniak lub dwa małe, - średni ogórek, papryka lub pomidor, - 1 szklanka surówki z warzyw, -2-3 gotowanych warzyw (szpinak, brokuły, kapusta, buraczki, fasolka itp.), - 5-6 liści sałaty, - 3/4 szklanki soku z warzyw.

Owoce - średnie jabłko, gruszka, banan, pomarańcza, - szklanka malin, truskawek, wiśni, borówek, winogron, -1/2 grejpfruta, -3/3 szklanki soku z owoców

Mleko i produkty mleczne - szklanka mleka, kefiru, jogurtu, -średni plaster twarogu, - mały serek topiony, -2 plastry sera żółtego.

Mięso i zamienniki białkowe -około 100 gramów chudego mięsa, -1/2 piersi kurczaka lub udko, -5-6 cienkich plastrów wędliny, -ryba około 100 gramów, - 2/3 szklanki ugotowanych nasion strączkowych (fasola, groch, soja), - 2 jajka - jeden lub dwa razy w tygodniu, - 1/2 szklanki orzechów.

Tłuszcze i słodycze -1 łyżeczka oleju, - małe ciastko, - 4-6 cukierków, 1 - 1/4 czekolady, -gałka lodów, -30 gramów chipsów, -łyżka miodu lub dżemu.

Najczęstsze błędy w żywieniu -zbyt mała liczba posiłków i nieregularne ich spożywanie - małe spożycie warzyw i owoców -zbyt małe spożycie produktów mlecznych - zbyt duże spożycie tłuszczów zwierzęcych - nadmiar energii pobieranej z pożywienia - zbyt małe spożycie olejów roślinnych - zbyt duże spożycie mięsa i wędlin - małe urozmaicenie potraw - małe spożycie ryb - za duże spożycie cukru i słodyczy - duże spożycie soli kuchennej - korzystanie z żywności typu „fast food”

Źródła: http://www.miasto.zgierz.pl/gim1/serwis/konkurs2/jarpiot/page3.html http://portalwiedzy.onet.pl/92372,,,,piramida_zdrowego_zywienia,haslo.htm http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite#c Wykonały: Ilona Mielec Olga Antosiak