Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. MĄDROŚCI LUDOWE: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” „Rano jedz jak król, w południe jak książę, a wieczorem jak żebrak”
12 zasad zdrowego odżywiania ŚNIADANIE = PALIWO 12 zasad zdrowego odżywiania
1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem! Poranny posiłek zapewnia dostarczenie energii na drogę do szkoły i na kilka pierwszych lekcji. W czasie zajęć szkolnych dziecko wykonuje zarówno pracę umysłową (pracuje na lekcjach) jak i fizyczną (gimnastyka). Zużywana energia ze śniadania zjedzonego w domu wystarcza na pierwsze godziny nauki. Aby uczucie głodu nie przeszkadzało w dalszej nauce, niezbędne jest zjedzenie kolejnego posiłku – drugiego, szkolnego śniadania.
2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości! Uczniowie zachęcani są w różny sposób do picia mleka np.: „Szklanka mleka dla każdego ucznia”, „Pij mleko – będziesz wielki”. Namawianie do spożywania mleka i jego przetworów uzasadnione jest ich wartością odżywczą – są zdrowe, pomagają dobrze rozwijać się kościom i zębom!
3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem! Przez kontakt brudnych rąk z jedzeniem można wprowadzić do organizmu bakterie i wirusy. Można wtedy trafić do szpitala. !!! Niedopuszczalne jest również picie z jednej butelki przez kilka osób. Podzielenie się posiłkiem polega na oddzieleniu fragmentu kanapki czy jabłka czystymi rękami, a nie na odgryzaniu kęsów ze śniadania kolegi !!!
4. Pięć posiłków dziennie jest na piątkę! Należy jeść często – 5 razy dziennie. Wtedy organizm „na bieżąco” wykorzystuje dostawy z zewnątrz, nie musi gromadzić zapasów, a zjadane pokarmy gwarantują dobre samopoczucie całego organizmu. Wtedy również nie podjadamy między posiłkami czyli nie sięgamy po niezdrowe jedzenie lub picie. Zwykle są to słodycze, przekąski, słodkie napoje.
5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się! Należy jeść o stałych, określonych porach. Ułatwia to naukę systematyczności poprzez organizację dnia ucznia. Jest czas na jedzenie, naukę i zabawę
6. Mięso, jaja, ryby – możesz wybierać! Mięso, ryby, i jaja mają podobną wartość odżywczą. Dlatego produkty te mogą być wykorzystywane zamiennie. W Polsce mięso stanowi najczęściej podstawę posiłku obiadowego. Ważne, aby przygotowane posiłki były urozmaicone i smaczne.
7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki! Zawartość wartościowych składników w przetworach zbożowych – kaszach czy mące, jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna. Im bardziej zmielone ziarno, tym mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzuje się produkt. !!! Biała mąka, z której wypiekane są bułki pozbawiona jest cennych składników !!!
8. Dzień bez pięciu porcji owoców, warzyw lub soku to dzień stracony! Warzywa i owoce powinny być częścią składową każdego posiłku ucznia!!!
9. Obiad to zapas siły na aktywne popołudnie! Jeżeli dziecko pozostaje w szkole dłużej niż przez 5 lekcji lub ma zajęcia pozalekcyjne, warto rozważyć zjedzenie obiadu w szkole. Jeżeli nie jemy w szkole obiad powinniśmy zjeść zaraz po powrocie do domu!
10. Kolację zjadaj wieczorem, ale nie tuż przed snem! Kolacje powinny być zjadane co najmniej 1 – 2 godziny przed snem. Organizm dziecka powinien w nocy odpoczywać. Z pustym brzuchem lepiej się śpi, a rano chce się nam jeść!
11. Dobrą wodą gaś pragnienie! Około 80% masy ciała dziecka stanowi woda! Napoje gazowane i słodzone są niezdrowe! Picie czystej wody lub wody z cytryną to inwestycja w nasze zdrowie! Zdrowe są również świeże soki warzywne i owocowe oraz herbaty owocowe i ziołowe!
12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem! Ograniczenie spożycia słodyczy i dużo ruchu, szczególnie na świeżym powietrzu, zapobiega otyłości i sprawia, że jesteśmy zdrowi!
PODSUMUJMY Śniadanie to najlepszy start w nowy dzień!!!
Dziękuję za uwagę Kamil