Przestrzeganie terminów ważności produktów spożywczych.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Chroń środowisko- segreguj odpady
Przepisy prawa dotyczące żywności
Pomagajmy Ziemi codziennie
Gospodarka odpadami Rady na odpady.
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Zaprawy murarskie i tynkarskie - co warto o nich wiedzieć
OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI
MATERIAŁY POLIMEROWE ogromne znaczenie i zastosowanie tw. polimerowych i ich kompozytów w praktycznie wszystkich dziedzinach przemysłu Przemysł motoryzacyjny.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
ZASTOSOWANIE WĘGLOWODORÓW WPŁYW NA ŚRODOWISKO NATURALNE
FUNKCJE, PODZIAŁ, DOBÓR I REJESTROWANIE OPAKOWAŃ W OBROCIE TOWAROWYM
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Metale.
Zanieczyszczenia chemiczne - technologiczne
Tworzywa sztuczne.
WOLONTARIAT A OCHRONA ŚRODOWISKA.
Korzyści ekonomiczne Ochrona Odnawialność
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
NAJWAŻNIEJSZE DEFINICJE SELEKTYWNE ZBIERANIE
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
Segregacja odpadów, recykling, odzysk
MULTIMEDIALNA SEGREGACJA czyli co o segregacji każdy wiedzieć powinien
Gospodarka odpadami w Gminie Ornontowice 2013
Transport materiałów chemicznych
GWARANCJA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI I TRWAŁOŚCI
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
METALE NIEŻELAZNE I ICH STOPY
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Tworzywa sztuczne i ich zastosowanie.
WITAMY W ŚWIECIE TWORZYW SZTUCZNYCH
ODPADY – WIEM JAK Z NIMI POSTEPOWAĆ
KIEROWCA-OPERATOR WÓZKÓW JEZDNIOWYCH NAPĘDZANYCH
UZALEŻNIENIE LUDZKOŚCI
SEGREGACJA ODPADÓW JEST BARDZO WAŻNA!
ŚWIAT TWORZYW SZTUCZNTYCH
Przewodniki, półprzewodniki i izolatory prądu elektrycznego
Jak unikać odpadów i pozbyć się ich w sposób przyjazny dla środowiska?
Materiały i uzbrojenie sieci wodociągowej
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Tworzywa Sztuczne.
Przygotowała: Małgorzata Plucińska
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
Jak długo rozkładają się odpady?
Zaprawy murarskie i tynkarskie - co warto o nich wiedzieć
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
ZIEMIA NASZĄ MATKĄ -CHROŃMY JĄ
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Ekologia Prezentacja.
Tworzywa sztuczne.
Droga PET z domu do zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacja do scenariusza zajęć pn. „Jak postępować odpowiedzialnie z odpadami opakowaniowymi”
Rodzaje opakowań Przechowywanie odczynników chemicznych
Prezentacja do scenariusza zajęć pn.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Opakowanie – wytwór o określonej konstrukcji, którego zadaniem jest zabezpieczenie towaru lub otoczenia w trakcie transportu i przechowywania. Pełni on.
Początki współczesnego przemysłu tworzyw sztucznych sięgają 1862 roku, kiedy to angielski chemik Alexander Parkes wyprodukował tworzywo zwane parkesinem.,
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
SEGREGUJEMY ŚMIECI.
Brykiet drzewny – ekologiczne paliwo XXI wieku. Prezentacja przygotowana przez uczniów Publicznego Gimnazjum im. Jana Pawła II w Tuszowie Narodowym pod.
Temat: WYROBY WŁÓKIENNICZE I ODZIEŻOWE.
Zapis prezentacji:

Przestrzeganie terminów ważności produktów spożywczych

Na co zwracać uwagę podczas zakupu żywności ? W przypadku produktów spożywczych istnieją ścisłe wytyczne odnośnie znakowania wszystkich opakowań. Obowiązkowe jest umieszczenie na opakowaniu żywności następujących rzeczy: -nazwy środka spożywczego; -nazwy składników; -daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia; -sposobu przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym; -dane o podmiocie produkującym dany produkt lub wprowadzającym go do obrotu; -miejsce jego pochodzenia; -warunki przechowywania; -oznaczenie partii produkcyjnej; -klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach. Jednym z najczęstszych powodów, dla których wybieramy dany produkt żywnościowy jest jego smak, czasem przywiązanie do marki. Zapominamy natomiast o najważniejszym – jakości. Z nią ściśle wiążą się terminy „data minimalnej trwałości” i „termin przydatności do spożycia”. Dzięki nim mamy pewność, że to co jemy ma odpowiednie właściwości. Jest to informacja istotna szczególnie w przypadku produktów łatwo psujących się, o krótkim okresie trwałości.

Jak długo można przechowywać jedzenie ? Data minimalnej trwałości oznacza, że w danym okresie produkt prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Na opakowaniu podaje się ją określając w kolejności dzień, miesiąc i rok. W przypadku środków spożywczych o trwałości: -nieprzekraczającej 3 miesięcy można podać jedynie dzień i miesiąc; -od 3 do 18 miesięcy można podać jedynie miesiąc i rok; -powyżej 18 miesięcy można podać jedynie rok. Na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć dwa zwroty określające datę minimalnej trwałości. Są to: -„najlepiej spożyć przed...”, jeżeli jest określona datą dzienną albo -„najlepiej spożyć przed końcem...”, w innych przypadkach. Jeżeli produkt ma termin, po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia, to jest to tzw. termin przydatności do spożycia. Mamy z nim do czynienia w przypadku żywności nietrwałej, łatwo psującej się, np. jogurty, sery. Data powinna być poprzedzona określeniem „należy spożyć do:".

Opakowania papierowe i tekturowe Opakowania z papieru i tektury - to jedne z najstarszych rodzajów opakowań. Mają wiele zalet: niską cenę, małą masę właściwą, estetyczny wygląd, łatwo się je barwi i formuje. Można je ponadto łączyć z tworzywami sztucznymi i folią aluminiową oraz mają niską przewodność ciepła. Oprócz cech pozytywnych opakowania te posiadają również wady: mają małą sztywność i stabilność, niską odporność na wodę i skłonności do zawilgocenia, niewielką barierowość w stosunku do tłuszczów, zapachów, pary wodnej i tlenu oraz podatność na starzenie.

Opakowania szklane Opakowania szklane - są obok papierowych i tekturowych najstarszymi i najbardziej tradycyjnymi opakowaniami wielu produktów spożywczych. W wyniku szybkiego postępu technologicznego ich jakość jest o wiele wyższa niż w przeszłości. Szkło jest obojętne chemicznie (brak oddziaływania z pakowanym produktem), dzięki czemu nie wywiera ujemnego wpływu na produkt, nawet przy długim przechowywaniu. Jest przezroczyste, dzięki czemu identyfikacja produktu jest łatwiejsza, odporne chemicznie na wpływ atmosfery oraz kwasy, zasady i wodę. Zupełnie nie przepuszcza płynów, pary wodnej, zapachów, gazów. Ma sztywną konstrukcję, a zarazem można je formować w różne kształty i wielkość oraz barwić, zdobić. Poza tym opakowania szklane mogą służyć do wielokrotnego użytku oraz są tanie i łatwo dostępne. Podstawowymi natomiast wadami szkła jest duża masa, mała odporność na urazy mechaniczne i gwałtowne zmiany temperatury. Spośród opakowań szklanych najwięcej zużywa się butelek, opakowań farmaceutycznych i kosmetycznych oraz słoików.

Opakowania metalowe Opakowania metalowe - dobrze chronią produkt przed światłem, wilgocią i zapachami obcymi, są trwałe, łatwe do formowania, ale stosunkowo drogie. Zastępuje się je coraz częściej przez opakowania z tworzyw sztucznych i laminatów. Cechują się podatnością na korozję i możliwością przenikania do żywności jonów metali miedzi, cyny, ołowiu i cynku, które przyczyniają się do rozkładu witamin oraz zmian cech sensorycznych. Najczęściej stosowane opakowania metalowe to: puszki konserwowe, pudełka, tuby, wiadra, tacki aluminiowe, beczki oraz owinięcia z folii aluminiowej.

Opakowania drewniane Opakowania drewniane - drewno cechuje się dobrą wytrzymałością, małą masą, złym przewodnictwem ciepła, elektryczności i gazów. Posiada jednak wiele ujemnych cech tj.: higroskopijność (w związku z tym skłonność do pęcznienia pod wpływem wilgoci), mała odporność na czynniki zewnętrzne, niejednolitość budowy, trudność mycia i odkażania. Do wyrobu opakowań stosuje się drewno świerkowe, jodłowe, dębowe, sosnowe i wiele innych. Nie używa się drewna o dużej zawartości żywic lub substancji zapachowych.

Opakowania z tworzyw sztucznych Opakowania z tworzyw sztucznych. Tworzywa sztuczne, to substancje otrzymywane syntetycznie lub z surowców naturalnych przez ich modyfikację. Są one używane od lat dwudziestych, ubiegłego stulecia. Pojawiła się wówczas wodoodporna folia z regenerowanej celulozy, nazwana celofanem. Udział tych tworzyw w pakowaniu żywności stale się zwiększa, ponieważ mają wiele zalet: lekkość, wytrzymałość mechaniczną, łatwość formowania i odporność na działanie związków chemicznych. Dodatnimi ich cechami są również nieprzepuszczalność pary wodnej, łatwość barwienia, ochrona przed przenikaniem drobnoustrojów, podatność na przetwórstwo w maszynach pakujących oraz przezroczystość, umożliwiająca widoczność żywności. Wady tych opakowań to możliwość migracji szkodliwych związków do produktu, niebezpieczeństwo interakcji oraz zagrożenia dla środowiska naturalnego (trudny rozkład opakowań ).

Opakowania z tkanin Opakowania z tkanin - należą do najstarszych opakowań, których używa się nadal, chociaż ostatnio straciły na znaczeniu, w związku z wprowadzeniem opakowań z tworzyw sztucznych i papierowych. Do produkcji worków stosuje się tkaniny, wyrabiane z włókna bawełnianego, lnu, juty, konopi. Strukturę materiału dostosowuje się do cech produktu, np. cebulę, owoce, warzywa pakuje się w worki siatkowe. Opakowania z tkanin wykorzystuje się najczęściej do przechowywania zbóż, nasion roślin strączkowych i oleistych, ziemniaków, warzyw, cukru. Używa się ich również do ochrony worków papierowych, podczas długiego transportu. Worki z tkanin są opakowaniami drogimi, przeznaczonymi do wielokrotnego używania.

Opakowania wieloskładnikowe Opakowania wieloskładnikowe (kompleksowe) - powstają poprzez połączenie dwóch lub większej ilości tworzyw opakowaniowych. Uzyskuje się w ten sposób opakowania z laminatów- wielowarstwowe. Odpowiednim środkiem wiążącym, łączy się ze sobą poszczególne warstwy. Najczęściej są to: papier i karton, octan celulozy i folia aluminiowa. Uzyskane w ten sposób tworzywo kojarzy w sobie cechy obydwu składników. Opakowań wielowarstwowych używa się coraz częściej do pakowania żywności, np. pudełka z kartonu laminowanego do mleka, czy soków owocowych.