MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Podstawowe gorące desery
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
CUPCAKES.
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
„Kto miód pije długo żyje!”
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Legenda litwińskich potraw
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Matematyka w życiu codziennym
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
Koszyczek wielkanocny
W KUCHNI r..
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa

● 30 dekagramów mąki ● 150 gramów miodu ● 1 jajko ● 10 dekagramów cukru ● 2 dekagramy masła ● 5 gramów sody spożywczej ● 5 gramów przyprawy korzennej do pierników ● 4 dekagramy migdałów do przybrania ● 1 jajko do smarowania Przepis na pierniczki Przygotuj :

Jak mam to zrobić?  Mama powiedziała że trzeba przygotować trzy porcje pierniczków. Na domiar wszystkiego spokojnie oświadczyła że waga zepsuła się już dwa tygodnie temu. Więc co ja teraz mam zrobić!!!!  Z przeliczeniem ilości na trzy porcje jeszcze sobie poradzę, ale jak to odważyć?

Przelicznik wagi produktów

Przepis na chrusty Przygotuj:  ½ kg mąki  4 jajka  4 dag masła  4 dag cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżeczki kwaśnej śmietany Wykonanie: Z podanych składników energicznie i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać paski na długość 5 – 6 cm, naciąć w środku i przewinąć jeden koniec przez przecięty środek. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

Przeliczanie wagi produktów

Przepis na pisanki Przygotuj:  25 dag masła  1 szklanka wody  20 dag cukru  15 dag kaszy manny  10 dag biszkoptów  5 dag wiórków kokosowych  50 mililitrów czystej wódki Wykonanie: Zagotować wodę z cukrem i z masłem, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Gotować kilka minut, mieszając, następnie odstawić do przestygnięcia. Po przestygnięciu dodać alkohol i utarte biszkopty. Z przygotowanej masy formować w dłoniach jajeczka. Każde dekorować według własnego pomysłu. Do dekoracji:  Cukier puder  Posypka czekoladowa  Posypka kolorowa  Wiórki kokosowe

Przeliczanie wagi produktu

Przepis na babkę kokosową Przygotuj: ● 4 dag mąki ● 10 dag kokosu (wiórki) ● 25 dag margaryny ● 5 jajek ● 1 szklanka cukru pudru ● 1 szklanka gęstej śmietany ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 łyżki kakao Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem i z żółtkami, dodać mąkę, kokos, proszek do pieczenia, śmietanę i jeszcze raz utrzeć. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta,delikatnie mieszając. Wyłożyć do posmarowanej i posypanej bułką tartą foremki. Piec około 50 minut w temperaturze C.

Przelicznik wagi produktów

Przepis na ciasto gruszkowe Przygotuj:  25 dag masła lub margaryny  25 dag cukru pudru  50 dag mąki  1 cukier waniliowy  4 jajka  1 proszek do pieczenia (na pół kg mąki)  2 łyżki kakao  6 łyżek mleka  Gruszki  Cukier kryształ do posypywania  Tłuszcz i bułka tarta do formy

Przeliczanie wagi produktu