 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Dodatki do żywności „E”
Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
Przepisy prawa dotyczące żywności
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Chcę żyć ekologicznie.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
mgr inż. Grażyna Nachtman
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Konkurs Czas na Zdrowie
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
„Owoce i warzywa w szkole’’
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
1.Konserwanty w pożywieniu
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Zdrowe Żywienie Człowieka
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Ciemna strona GMO.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Rolniczy Handel Detaliczny
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
GMO.
Żywność ekologiczna.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Rolnictwo ekologiczne
Kwas askorbinowy .
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.

 Autentyczną nie jest żywność wyprodukowana metodami niszczącymi jej strukturę i naturalną witalność, ani żywność zawierająca duże ilości związków syntetycznych, sztucznych, nienaturalnych, ani żywność wysoko przetworzona tylko z wyglądu przypominająca naturalne produkty.

 Żywność ekologiczna wiąże się z naturalnym procesem wytwarzania, związanym z przyrodą i dbającym o naturalną witalność żywności i jej wysoką wartość odżywczą. W ekologicznej uprawie warzyw, owoców, ziół, zbóż i innych produktów promuje się naturalne procesy produkcji.

 Techniki genetycznych modyfikacji roślin, w których wprowadza się w niekontrolowany sposób obce geny, dostarcza nam tylko na pozór identyczną żywność. Rolnictwo ekologiczne jest przeciwne GMO.

 W konwencjonalnej produkcji zwierzęcej codziennymi praktykami są nienaturalne żywienie, stosowanie pasz z chemicznymi dodatkami, nadmierne stosowanie antybiotyków, intensyfikacja produkcji przez różne stymulatory wzrostu.

 Zdrowie i dobrostan zwierząt nie ma priorytetu, producenci nastawiają się na jak najszybszą produkcję i wzrost zwierząt. Często traktuje się zwierzęta jako fabryki do produkcji mleka czy jaj, zwierzęta uśmiercane są gdy stracą swoją wydajność i zdrowie.

 W rolnictwie ekologicznym większość z powyższych technik jest zabronionych, zwraca się uwagę na jakość, skład i pochodzenie pasz, dba się o naturalne zachowania, zdrowie i dobrostan zwierząt, promuje naturalny rozwój i wzrost zwierząt.

 W przypadku krów mlecznych i drobiu nieśnego docenia się długość życia zwierząt. Krowa z ekologicznego chowu, która daje mniej mleka na raz, przez swoje 3 lub 4 krotne dłuższe życie dostarcza więcej mleka w porównania do niejednej krowy z chowu konwencjonalnego.

 Obecnie w konwencjonalnym przetwórstwie stosuje się liczne, mniej lub bardziej sztuczne i syntetyczne dodatki do żywności. Wiele składników jest wysoko przetworzonych. Żywność jest rafinowana i pozbawiona wielu składników odżywczych. Umożliwia to przygotowanie żywności, która z wyglądu przypomina żywność tradycyjną, a tak naprawdę jest tylko swego rodzaju podróbką pozbawioną wielu składników odżywczych.

 W rolnictwie ekologicznym dopuszczona jest niewielka ilość dodatków do żywności, głównie aromaty, substancje zagęszczające i kwasy organiczne. Mimo tego wielu ekologicznych producentów celowo ich nie stosuje, i stara się wytwarzać żywność o wysokiej jakości, z prawdziwie naturalnych składników odżywczych.

 Znak rolnictwa ekologicznego pojawia się na etykietach żywności pochodzącej od takich producentów, przetwórców lub rolników, którzy spełniają wymagania specjalnej ustawy i posiadają certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej

 Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się: - nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent (polskie upoważnione jednostki certyfikujące i ich kody zamieszczono na stronie 2), - napis: "Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE" lub "produkt rolnictwa ekologicznego", - nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy.