Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Autentyczną nie jest żywność wyprodukowana metodami niszczącymi jej strukturę i naturalną witalność, ani żywność zawierająca duże ilości związków syntetycznych, sztucznych, nienaturalnych, ani żywność wysoko przetworzona tylko z wyglądu przypominająca naturalne produkty.
Żywność ekologiczna wiąże się z naturalnym procesem wytwarzania, związanym z przyrodą i dbającym o naturalną witalność żywności i jej wysoką wartość odżywczą. W ekologicznej uprawie warzyw, owoców, ziół, zbóż i innych produktów promuje się naturalne procesy produkcji.
Techniki genetycznych modyfikacji roślin, w których wprowadza się w niekontrolowany sposób obce geny, dostarcza nam tylko na pozór identyczną żywność. Rolnictwo ekologiczne jest przeciwne GMO.
W konwencjonalnej produkcji zwierzęcej codziennymi praktykami są nienaturalne żywienie, stosowanie pasz z chemicznymi dodatkami, nadmierne stosowanie antybiotyków, intensyfikacja produkcji przez różne stymulatory wzrostu.
Zdrowie i dobrostan zwierząt nie ma priorytetu, producenci nastawiają się na jak najszybszą produkcję i wzrost zwierząt. Często traktuje się zwierzęta jako fabryki do produkcji mleka czy jaj, zwierzęta uśmiercane są gdy stracą swoją wydajność i zdrowie.
W rolnictwie ekologicznym większość z powyższych technik jest zabronionych, zwraca się uwagę na jakość, skład i pochodzenie pasz, dba się o naturalne zachowania, zdrowie i dobrostan zwierząt, promuje naturalny rozwój i wzrost zwierząt.
W przypadku krów mlecznych i drobiu nieśnego docenia się długość życia zwierząt. Krowa z ekologicznego chowu, która daje mniej mleka na raz, przez swoje 3 lub 4 krotne dłuższe życie dostarcza więcej mleka w porównania do niejednej krowy z chowu konwencjonalnego.
Obecnie w konwencjonalnym przetwórstwie stosuje się liczne, mniej lub bardziej sztuczne i syntetyczne dodatki do żywności. Wiele składników jest wysoko przetworzonych. Żywność jest rafinowana i pozbawiona wielu składników odżywczych. Umożliwia to przygotowanie żywności, która z wyglądu przypomina żywność tradycyjną, a tak naprawdę jest tylko swego rodzaju podróbką pozbawioną wielu składników odżywczych.
W rolnictwie ekologicznym dopuszczona jest niewielka ilość dodatków do żywności, głównie aromaty, substancje zagęszczające i kwasy organiczne. Mimo tego wielu ekologicznych producentów celowo ich nie stosuje, i stara się wytwarzać żywność o wysokiej jakości, z prawdziwie naturalnych składników odżywczych.
Znak rolnictwa ekologicznego pojawia się na etykietach żywności pochodzącej od takich producentów, przetwórców lub rolników, którzy spełniają wymagania specjalnej ustawy i posiadają certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej
Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się: - nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent (polskie upoważnione jednostki certyfikujące i ich kody zamieszczono na stronie 2), - napis: "Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE" lub "produkt rolnictwa ekologicznego", - nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy.