Skład:
Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu; przeciwutleniacz, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność soi, glutenu, gorczycy, selera oraz mleko i ich pochodnych.
Skład: Mięso wieprzowe (71%), woda, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, białko, glukoza, stabilizatory, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), substancja konserwująca (azotyn sodu). Może zawierać zboża zawierające gluten, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę
Skład: Mięso wieprzowe 62%, woda, tłuszcz, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, stabilizatory: octany sodu, cytryniany sodu, kwas askorbinowy, białka, wzmacniacze smaku: glutamin monosodowy, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Cytrynian sodu– organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Stosowany jako smakowy i konserwujący dodatek do żywności. Octan sodu – organiczny związek chemiczny z grupy octanów, dobrze rozpuszczalna w wodzie sól kwasu octowego i zasady sodowej. Jest stosowany jako dodatek do żywności jako regulator kwasowości i konserwant. Azotyn sodu– nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu azotawego i sodu. Stosowany jest jako substrat przy produkcji barwników oraz jako dodatek konserwujący do żywności. W temperaturze pokojowej jest to biała lub żółtawa substancja stała. Dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jako sól słabego kwasu i mocnej zasady ulega hydrolizie anionowej, a odczyn jej roztworu jest zasadowy:
Glukoza– organiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty) z grupy aldoheksoz. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym, z roztworów wodnych łatwo krystalizuje jako monohydrat. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Ma słodki smak. Skrobia modyfikowana – skrobia naturalna obrabiana w sposób zmieniający jedną lub więcej jej początkowych właściwości fizycznych lub chemicznych. Modyfikowanie skrobi ma na celu poprawę właściwości funkcjonalnych skrobi lub nadanie jej nowych cech. Należy też zwrócić uwagę iż skrobia modyfikowana nie ma nic wspólnego z modyfikacją genetyczną. Glutaminian sodu– organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu glutaminowego. Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup instant, sosów, przypraw, konserw rybnych, jako wzmacniacz smaku i zapachu. Jedna z ważniejszych substancji w chemii spożywczej.
Przeciwutleniacze– grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczany w pożywieniu. Jest przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy. Laktoza – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów, disacharyd zbudowany z D-galaktozy i D-glukozy. Występuje w mleku.
1.Parówki „Sokołów”- 93% 2.Parówki „Sokoliki”- 87% 3.Parówki „Berlinki”- 71% 4.Parówki „Kraina Wędlin”- 62% Ranking Parówek patrząc na zawartość mięsa.