… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Podstawowe składniki odżywcze
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

… BO WIEM CO JEM !!!!!

NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID

A TO NASZE KOLEŻANKI: ALA I JULKA

Wspólnie prowadziliśmy Projekt 2.0 z programu Szkola z Klasa 2.0 Pod czujnym okiem naszej wychowawczyni i zarazem pani od wychowania fizycznego p. Struck

NASZE PIERWSZE ZADANIE: odszukać informacje o starej i nowej piramidzie zdrowia

GŁÓWNE RÓŻNICE MIĘDZY NIMI TO: -F-Fundamentem NOWEJ jest aktywność fizyczna, w każdej formie i o każdej porze dnia, -K-Kolejna zmina – oleje i tłuszcze roślinne należy spożywać na równi z produktami z pełnego ziarna, -N-Następna ważna rzecz – należy spożywać więcej drobiu, ryb i jajek niż było to powiedziane w „starej” a mniej z kolei nabiału i produktów mlecznych. A WIĘC :

NASZE KOLEJNE ZADANIE – opisać w „ kilku” zdaniach wszystkie grupy składników pokarmowych

BIAŁKA Pochodzenia roślinnego Pochodzenia zwierzęcego

ROLA BIAŁEK - udział w budowie i odbudowie komórek, tkanek i narządów, - utrzymanie w dobrej kondycji skóry, mięśni, - - regulują procesy przemiany materii, - - stanowią barierę odpornościową organizmu - - i wiele, wiele innych….

WĘGLOWODANY Cukry proste Węglowodany złożone -fruktoza ( w owocach), -- maltoza ( w ziarnach zbóż), -- glukoza ( soki roślin – winogrona), -laktoza ( w mleku) -- sacharoza ( w trzcinie cukrowej, burakach cukrowych )

ROLA WĘGLOWODANÓW - główne źródło energii, - - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i mięśni, - - BŁONNIK – jeden z węglowodanów – reguluje pracę przewodu pokarmowego, ALBO

TŁUSZCZE Nienasycone – pochodzenia roślinnego Nasycone – pochodzenia zwierzęcego

ROLA TŁUSZCZY - są źródłem energii, - - składnik błon komórkowych, - - stanowią warstwę ochronną organizmu - - tłuszcze pochodzenia roślinnego zawierają NNKT ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które są potrzebne do rozwoju mózgu!!! I TU Znajduje się ważny i potrzebny dla organizmu TŁUSZCZ ale… zwróć uwagę ile go zjadasz bo „ wszystko w nadmiarze szkodzi” !!!!

WITAMINY Rozpuszczalne w tłuszczach Rozpuszczalne w wodzie - magazynowane w tkance tłuszczowej i wątrobie - należą do nich: A, D, E, K - nie są magazynowane, wydalane razem z moczem, - należą do nich: witaminy z grupy B ( B1,B2,B3,B5,B6,B8,B12), C

ROLA WITAMIN - potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ( do wzrostu organizmu, budowy kości i zębów, krzepnięcia krwi, uwalniania energii zawartej w pożywieniu i WIELU INNYCH PROCESÓW)

SKŁADNIKI MINERALNE Makroskładniki Mikroskładniki - wapń, - chlor, - magnez, - potas, - siarka - miedź, - chrom, - fluor, - jod, - żelazo, - krzem, - cynk

ROLA SKŁADNIKÓW MINERALNYCH - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka

ABY BYĆ ZDROWYM I SZCZĘŚLIWYM NALEŻY W TYM MIEJSCU WSPOMNIEĆ „ COŚ CO TYGRYSKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ”: BIEGAĆ SKAKAĆ LATAĆ PŁYWAĆ W TAŃCU W RUCHU WYPOCZYWAĆ

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA - DLA KAŻDEGO I W KAŻDYM WIEKU JEST WSKAZANA!!!!