O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Dodatki do żywności „E”
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
Przepisy prawa dotyczące żywności
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Czy wiesz co jesz?.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
METODY PRZETWARZANIA I PASTERYZOWANIA ŻYWNOŚCI
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
TAJEMNICZE „E” mgr inż. Anna Kaniewska
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Czy wiem, ile chemii jem?.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI ORAZ DODATKI I KONSERWANTY I ICH WPŁYW NA ZDROWIE
Karolina Niedźwiedź kl.304
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Czy sól jest zdrowa?.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zastosowanie soli.
1.Konserwanty w pożywieniu
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Czyli kwasy w produktach spożywczych.
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
Produkty szczególnie bogate w potas:
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
GDY SPRÓBUJESZ ŚWIEŻEGO SOKU TO NA PEWNO NIE ZABRAKNIE CI UROKU !
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Wyk. Przemysław Dubiński
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz … – czyli o tym, co niszczy nas od wewnątrz … Autor : Dawid Bączyk

Co to jest konserwant żywności ? Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia. Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E" (zobacz: lista E). Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.

Najczęstsze błędy konsumentów Termin "konserwanty" brzmi groźnie, ale groźne jest też to, że o konserwowaniu żywności wiemy zdecydowanie zbyt mało. Powszechne błędy to: brak nawyku czytania etykiet na żywności, naiwność, nieznajomość zasad dotyczących znakowania substancji dodawanych do żywności. Często dajemy się nabrać na sztuczki producentów żywności. Np. napis "nie zawiera konserwantów" na opakowaniu twarożku albo puszce groszku konserwowego jest niezgodny z prawem i zasadami zdrowej konkurencji, bowiem w procesie produkcji tych wyrobów nikt nigdy nie dodaje konserwantów. Oddychamy z ulgą, kupując "serek bez konserwantów", ale nasza czujność słabnie, gdy wrzucamy do koszyka bakalie lub paczkę śledzi - niesłusznie, bowiem właśnie te produkty bardzo często są konserwowane chemicznie. Podobnie rzecz się ma z tzw. wodami smakowymi, nagminnie konserwowanymi np. benzoesanem sodu. Jedyna rada na wszechobecność konserwantów to uważne czytanie etykiet i domaganie się informacji od producenta, także wtedy, gdy mamy do czynienia z produktem sprzedawanym na wagę po rozcięciu zbiorczego opakowania. Wtedy możemy się przekonać, czy popularna na bazarach szynka "bez konserwantów" rzeczywiście ich nie zawiera (wędliny o świeżym różowym odcieniu z pewnością mają dodatek azotanów i azotyn).

Konserwanty – to niezupełnie wymysł współczesności … Konserwowanie żywności nie jest wymysłem współczesności. Nasi przodkowie konserwowali mięso i ryby przy pomocy soli. Z czasem funkcje te przejęli wyspecjalizowani producenci, a i w wielu domach także obecnie robi się przetwory na zimę. Te słodkie utrwala się cukrem, a pikantne – solą lub octem. Wytwórcy żywności stosujący „naturalną konserwację” bardzo ten proces udoskonalili.  Jednak według współczesnej wiedzy o żywieniu, produkty wędzone mogą sprzyjać nowotworom, nadmiar soli grozi nadciśnieniem, cukru – otyłością, a ocet – kłopotami trawiennymi. Wniosek? Rzecz nie tylko w metodzie konserwowania. Ważne, jak często i ile zakonserwowanych produktów się zjada, a także ile konserwantów – w tym tych naturalnych – dodano do przetworów. Do utrwalenia żywności można używać także substancji syntetycznych. Istnieje już około 2000 różnych dodatków, które mogą trafiać do produktów żywnościowych. Są to konserwanty, barwniki, antyutleniacze i emulgatory, czyli zmiękczacze. Niestety, nie istnieją oficjalnie wytyczone granice ilości chemicznych dodatków w poszczególnych wyrobach. Według badań z lat 80. ubiegłego wieku, w niektórych krajach Europy Zachodniej do żywności trafiało tyle dodatków, że statystyczny konsument zjadał rocznie od 5 do 7 kg syntetyków! Oczywiście będąc nieświadomy tego! Od 1989 roku istnieje obowiązek oznaczania na opakowaniu wszystkich syntetycznych dodatków użytych przy wytwarzaniu danego produktu. Każdy z nich ma symbol E i trzy cyfry. Lepiej unikać wyrobów, w których znajdują się konserwanty od E210 do E 233. Jeśli zamiast symboli figurują nazwy, nie należy kupować produktów konserwowanych benzoesanem i benzoesanem sodu – te substancje mogą powodować raka. Lepiej omijać z daleka te, w których cała informacja sprowadza się do sformułowania: sztucznie konserwowane, barwione, aromatyzowane o tzw. przedłużonym terminie trwałości.

Najbardziej szkodliwe konserwanty – unikaj i bądź zdrów !!! E249 azotan(III) potasu E250 azotan(III) sodu E251 azotan(V) sodu - działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie się benzenu.

Lista wszystkich konserwantów schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 203 - sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 210 - kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki E 211 - benzoesan sodu - syntetyczny; E 212 - benzoesan potasu - syntetyczny; E 213 - benzoesan wapnia - syntetyczny; E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny; E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różne E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różne E 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce E 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różne E 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różne E 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różne E 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różne

E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne E 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami) E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe E 232 - o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe E 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne E 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny E 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E 260 - kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E 261 - octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E 262 - octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E 263 - octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

Barwniki i przeciwutleniacze Barwniki spożywcze są substancjami dodatkowymi nadającymi lub przywracającymi barwę środkom spożywczym. Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupa związków chemicznych, które są stosowane w zapobieganiu niepożądanym procesom utleniania, przez co przedłużają trwałość produktów. Przeciwutleniacze to także naturalne substancje roślinne, które mogą wspierać naturalne mechanizmy obronne naszych komórek.

obejrzenie prezentacji Podczas pisania pracy korzystano ze źródeł internetowych i literatury . KONIEC Dziękuję za obejrzenie prezentacji