Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
Etanol z celulozy – technologia i wdrożenia przemysłowe
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
CUKRY.
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
POZYSKIWANIE FUNDUSZY UNIJNYCH PRZEZ MŚP
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Biopaliwa Energia Odnawialna.
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
BIOPALIWA.
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Uporządkuj państwa od 1 do 16.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Ekonomika ochrony zdrowia (I)
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Disacharydy.
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Bez białka nie ma ciałka!.
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
POLIMERY SKROBIOWE- PROSTA METODA MODYFIKACJI
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Za i przeciw biopaliwom
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Biotechnolog.
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Chyba wiem, co jem?.
OFERTA BADAŃ ZWIĄZANYCH Z INTELIGENTNYMI SPECJALIZACJAMI REGIONU Jacek Wawrzynowicz Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii Poznań,
Burak cukrowy jako surowiec do produkcji etanolu Sławomir Podlaski Katedra Fizjologii Roślin Wydział Rolnictwa i Biologii zkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Perspektywy i ograniczenia w produkcji biopaliw na bazie buraka cukrowego dr inż. Maciej Wojtczak Instytut Chemicznej Technologii Żywności PŁ Postęp techniczny.
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Wpływ składników żywności na organizm
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Zakopane, 17 maja 2006 r. 1 Biopaliwa – szansa dla cukrowni i producentów buraków cukrowych? Magdalena Rogulska Europejskie Centrum Energii Odnawialnej.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Cukry.
STC Stan i perspektywy branży cukrowniczej rok po reformie regulacji unijnego rynku cukru Marcin Mucha - ZPC.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees.
Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Jan Pytlewski.
Opłacalność uprawy w warunkach reformy [czynniki decydujące] Franciszek Sachs BSO Polska.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego
Biochemia.
Dni energii odnawialnej
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Tabela 1. Produkcja biopaliw w UE. KRAJBIODIESELBIOETANOL Niemcy Francja Włochy Hiszpania Czechy Dania Szwecja Austria Wielka Brytania Polska Pozostałe Razem

Tabela 2. Stabilne ulgi w akcyzie w UE. KRAJUlga w akcyzie na bioetanol [€/hl] Ulga w akcyzie na biodiesel [€/hl] Czas trwania programu HISZPANIA3929,410 NIEMCY65,4547,046 SZWECJA53364 FRANCJA37339 WIELKA BRYTANIA 29 6 POLSKA3826brak

Tabela 3. Zapotrzebowanie na ziemię orną w 2010r. Na produkcję bioetanolu (i biodiesla) UE 25 w zależności od surowca. SurowiecPlon [t/ha] Produkcja bioetanolu [l/t] Produkcja bioetanolu [l/ha] Zapotrzebowani e na ziemię na bioetanol [ha] Istniejący areał pod poszczególne uprawy [ha] % istniejący areał w UE pod prod. bioetanolu % ziemi ornej pod potrzeby biopaliw Buraki cukrowe ,2 Kukurydza 8, ,7 Pszenica 5, ,6 Żyto 3, ,9 Rzepak 3, ,9 Zapotrzebowanie na bioetanol w 2010: 1,271∙10 10 l; Zapotrzebowanie na biodiesel: 1,037∙10 10 l Ziemia orna EU-25: 1,02∙10 10 ha

Tabela 4. Koszt surowca do produkcji 1 litra bioetanolu Surowiec Plon [t/ha] Produkcja bioetanolu [l/t] Produkcja bioetanolu [l/ha] Cena 1t surowca w EUR Koszt surowca na 1 l bioetanolu EUR Buraki cukrowe ,32 Kukurydza8, ,38 Pszenica5, ,39 Żyto3, ,38 Rzepak3, ,66

Rys 1. Schemat łączący produkcję cukru z produkcją etanolu.

Cel referatu Celem autorów referatu jest przedstawienie propozycji alternatywnych technologii przerobu buraków cukrowych i produktów ubocznych ich przetwórstwa, które będą mogły być zrealizowane w polskich cukrowniach bez ich poważnej modernizacji, a także kilku propozycji potencjalnych technologii, które po badaniach mogą być wdrożone do przemysłu.

Rys. 2 Schemat blokowy produkcji cukru z buraków cukrowych. Buraki Przygotowanie buraków do przerobu EkstrakcjaOczyszczanieZagęszczanie Wypalanie wapna CaCO 3 C CaO CO 2 Krystalizacja 3 stopniowa SuszenieSegregacja MagazynowaniePakowanieMagazynowanie Cukier Melas

Rys. 3 Schemat blokowy produkcji zagęszczonego soku surowego z buraków cukrowych. Buraki Przygotowanie buraków do przerobu EkstrakcjaZagęszczanie Biokonwersja Magazynowanie Sok surowy Zag. sok surowy

Rys. 4 Schemat produkcji bioetanolu z buraków cukrowych. Buraki Krojenie i ekstrakcja cukru Przygotowanie zacierów Fermentacja wg technologii ekstrakcyjnej np. „Biostil” Rektyfikacja Sok surowy Odwadnianie CO 2 WywarEtanol Wysłodki

Rys. 5. Schemat produkcji drożdży paszowych z wywaru.

Rys. 6. Schemat otrzymywania paszowego preparatu L-lizyny. Namnażanie szczepu Fermentacja główna Koncentracja Suszenie i granulacja Woda SzczepInokulum Źródło sacharozy (melas, sok, syrop) sacharozy (melas, sok, syrop) Paszowy preparat L- lizyny × HCl

Tabela 5. Potencjalne produkty biokonwersji buraczanego soku surowego.  Bioetanol  Biomasa drożdży lub bakterii do celów paszowych lub produkcji preparatów białka, barwników, witamin itp.  Preparaty lizyny i innych aminokwasów.  Sorbitol, mannitol i inne niskokaloryczne środki słodzące o strukturze alkoholi cukrowych lub bezwodników fruktozy.  Bioplastiki o strukturze polimerów polihydroksykwasów.  Polisacharydy bakteryjne: celuloza, dekstran, pululan, mutan, alternan, reuteran itp.  Prebiotyczne oligosacharydy, głównie fruktooligosacharydy i izomaltooligosacharydy

Tabela 6. Potencjalne produkty biokonwersji melasu.  Etanol  Celuloza bakteryjna  Preparaty enzymatyczne  Preparaty farmaceutyczne (witaminy)  Szereg innych (melas jest stosunkowo tanim składnikiem podłóż do hodowli drobnoustrojów)

Tabela 7. Możliwości zagospodarowania wysłodków buraczanych na drodze biokonwersji lub odpowiedniej obróbki fizykochemicznej zawartych w nich polisacharydów. Biokonwersja produktów enzymatycznej depolimeryzacji polisacharydów Kwas ferulowy –> wanilina, lignany (nutraceutyki przeciwdziałające chorobom serca i układu pokarmowego) Monosacharydy -> estry cukrów i kwasów tłuszczowych (biosurfaktanty), farmaceutyki Glukoza (i ksyloza)-> bioetanol Wysłodki jako składnik podłoży do hodowli drobnoustrojów Produkcja preparatów enzymatycznych Beztlenowa fermentacja Biogaz (wartość energetyczna około 35 MJ/m 3 ) Polisacharydy jako funkcjonalne składniki żywności Błonnik pokarmowy (celuloza, hemicelulozy, pektyna), zabielacz do kawy (oczyszczona celuloza lub celuloza z dodatkiem pektyny), stabilizator emulsji (pektyna)

W imieniu Pracowników Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej deklaruję chęć współpracy w zakresie badań, opracowania nowych technologii oraz projektów budowy nowych lub modernizacji istniejących linii technologicznych w cukrowniach, gorzelniach i w innych zakładach przetwórstwa surowców roślinnych.

Dziękuję Państwu za uwagę!