Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
ZAWARTOŚĆ FOSFORANÓW I AZOTANÓW W WODACH Z TERENU GMINY RABA WYŻNA
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
Czy kwasy reagują z solami?
Doświadczenie z wodą i atramentem
Przygotowali Switek Kamil Gosztyła Filip
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Tajemnicze pismo z mąki
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
Sprawozdanie z doświadczenia
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Doświadczenia chemiczne
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Biologia jako nauka eksperymentalna
Średniowieczna pracownia alchemiczna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Jak pietruszka pije wodę?
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Woda i roztwory wodne.
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko?
Projekt edukacyjny: „ZASADY W KAŻDYM DOMU”
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Budowa chemiczna kości
Woda mineralna.
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Woda i roztwory wodne.
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
„Jak rozdzielamy mieszaniny”
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Most Cieczy W dwóch stykających się zlewkach znajduje się ciecz (np. woda dejonizowana). Po przyłożeniu wysokiego napięcia między cieczą w jednej i w drugiej.
Fenole.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
DYFUZJA.
- życiodajna Substancja
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK

Pierwsze nasze skojarzenia związane z nazwą projektu dotyczyły głównie znanych nam z życia codziennego przykładów rozpuszczania, np. witamin w wodzie i tłuszczach, soli i cukru w wodzie oraz roztworów różnych substancji, które mamy w domach, np. octu (czyli kilkuprocentowego roztworu kwasu octowego – ocet spożywczy).

Stopniowo, docierając do sedna projektu poprzez rozwiązywanie problemów badawczych i wykonywanie doświadczeń doszłyśmy do bardzo prostych a zarazem interesujących wniosków. P O PIERWSZE : substancje czyste występują w przyrodzie niezwykle rzadko. P O DRUGIE : dzięki procesowi rozpuszczania możemy stworzyć nieskończenie wiele nowych substancji zmieniając na przykład ilość składników czy rodzaj rozpuszczalnika.

Doświadczenie nr 1 Przyrządy : 100 ml wody z kranu, 100 ml wody destylowanej, 1 łyżka soli, 2 pomidory. Czynności : sporządzenie solanki (jedna łyżka soli), wrzucenie pomidorów do szklanek z wodą destylowaną i solanką. Obserwacje : pomidor z wody destylowanej spęczniał a z solanki skurczył się. Wnioski : stężenie soli w pomidorze było niższe niż solanki i wyższe niż wody destylowanej. Woda wędrowała w kierunku wyższego stężenia, zatem pomidor odpowiednio spęczniał lub skurczył się.

Doświadczenie nr 2 Przyrządy : 2 zlewki, 400 ml wody z kranu, dwa jajka, 10 łyżeczek soli. Czynności : wlanie do obu zlewek po 200 ml wody z kranu, wsypanie do jednej zlewki soli, wrzucenie jajek do obu zlewek. Obserwacje : w zlewce z samą wodą z kranu jajko utonęło zaś w zlewce z solanką pływało. Wnioski : roztwór soli ma większą gęstość niż woda, dlatego jajko w nim pływa.

Doświadczenie nr 3 Przyrządy : próbówka, nadmanganian potasu, pergamin, duża zlewka, gumka recepturka, 1 łyżka cukru. Czynności : sporządzenie roztworu cukru w probówce napełnionej do połowy wodą, dodanie do próbówki nadmanganianu potasu (aby uzyskać zabarwienie), dokładne zakrycie otworu próbówki pergaminem i zawiązanie gumką recepturką, napełnienie zlewki do połowy wodą, ostrożne zanurzenie próbówki w zlewce z wodą. Obserwacje : po 5 minutach woda w zlewce zaczęła się barwić na delikatny odcień fioletowy, widoczna była fioletowa strużka. Wnioski : zabarwienie wody na fioletowo jest wynikiem zjawiska osmozy, które nastąpiło pomiędzy wodnym roztworem cukru z nadmanganianem potasu i wody. Roztwór ten przenikał przez błonę, która stanowił pergamin.

Jednym z zagadnień, którymi zajmowałyśmy się, była krystalizacja. Oto wyniki naszych badań :

Proces krystalizacji z roztworu przeprowadza się zwykle w celu wyodrębnienia i oczyszczenia wybranego związku chemicznego. Każdy układ rozpuszczalnik - związek chemiczny ma pewne graniczne stężenie, zwane stężeniem nasycenia, od którego rozpoczyna się krystalizacja. Stężenie to z reguły maleje ze spadkiem temperatury. Krystalizację z roztworu przeprowadza się poprzez schłodzenie roztworu lub odparowanie rozpuszczalnika. Można też przeprowadzać krystalizację dodając stopniowo do roztworu ciecz, w której nie rozpuszcza się jeden z jego składników. W naszym przypadku była to krystalizacja soli ale można w przedstawiony powyżej sposób przeprowadzić krystalizację innych substancji, np. chromianu potasu, siarczanu potasu i siarczanu miedzi.