Projekt „ ŻYJMY ZDROWO ”. ” realizowany metodą badawczą w klasie 2a Realizację projektu : Marzenna Figurska, Maria Dobaczewska, Iwona Planutis (koordynator)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Advertisements

Zakupy.
Dom Samotnej Matki i Dziecka
WITAMY W BOLEWICACH.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Zacznijmy od początku…
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
Sprawdzenie świeżości chleba Chleb domowego wypieku na zakwasie oraz chleb zwykły kupiony w sklepie.
Fotografia naszym życiem
Zajęcia integracyjno-edukacyjne dla uczniów klas I odbyły się w okresie od września do listopada 2006r. i objęły 138 uczestników czyli 5 klas I. Ponadto.
Sprawozdanie z projektu Mali Badacze realizowanego w klasach I-III Publicznej Szkoły Podstawowej nr 52 w roku szkolnym 2012/2013.
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
Tego roku chętni uczniowie klasa pierwszych zgłosili się do projektu unijnego Rozwój przez kompetencje. Chcemy pokazać w naszej prezentacji jak przebiegały.
„Kraina Małych Odkrywców – Uniwersytet Dziecięcy”
Pracę nad projektem rozpoczęliśmy od wyboru tematu.
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ZBOŻA ZJADAJMY ENERGIĘ Z NICH MAMY”
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
AUTORZY: KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA OPIEKUN – MILENA MAKOWSKA
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Krótkie formy wypowiedzi pisemnej
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
PROJEKT JABŁKO grupa II Muchomorki
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Klub śniadaniowy III b Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Bogatyni.
Śniadanie daje moc! Dzień Zdrowego Śniadania w Publicznej Szkole Podstawowej nr 9 w Radomsku klasa IIa 8 listopada 2011r. Śniadanie daje moc! Dzień Zdrowego.
ŚNIADANIE DAJE MOC Dnia klasa Ic wzięła udział w akcji ŚNIADANIE DAJE MOC. Uczniowie przynieśli różne produkty. Natalia przyniosła ciemne pieczywo,
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH IM. JANUSZA KORCZAKA W MYSŁOWICACH MYSŁOWICE, Plac Wolności 3 tel./fax.: (032)
W Szkole Podstawowej im. Ziemi Kujawskiej w Wysocinie. Klasa II i III (klasa łączona ) Wychowawca – Monika Skrzynecka.
Śniadanie daje moc ! Dnia 7 listopada u nas w świetlicy szkolnej odbyła się akcja „Śniadanie daje moc”. Gdy śniadanie rano zjesz głowa myśli i ty też.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH IM. JANUSZA KORCZAKA W MYSŁOWICACH
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
Do chleba rano wstawać trzeba.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
METODA PROJEKTU BADAWCZEGO
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
PROJEKT BADAWCZY „DRZEWO”
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Kostomłotach Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
Święto Niepodległości w Szkole Podstawowej w Strzygach
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Szkoła Promująca Zdrowie
PROJEKT EDUKACJA GLOBALNA Szkoła Podstawowa nr 5
Śniadanie daje moc!.
Zapis prezentacji:

Projekt „ ŻYJMY ZDROWO ”. ” realizowany metodą badawczą w klasie 2a Realizację projektu : Marzenna Figurska, Maria Dobaczewska, Iwona Planutis (koordynator)

Temat projektu „ŻYJMY ZDROWO”. podsunęły same dzieci. Podczas wycieczki na UKW na „Dni nauki” uczniowie oprócz udziału w różnorodnych zajęciach mogli skorzystać z poczęstunku: grochówki z chlebem. Okazało się, że największym powodzeniem cieszył się suchy chleb. Wówczas jedno z dzieci zadało pytanie: Dlaczego wszyscy lubią chleb?

Etap I Rozpoczęcie projektu Po powrocie do szkoły zaczęła się dyskusja. Zaproponowałyśmy dzieciom prace nad „poznaniem kromki chleba”. Dzięki rozmowom można było sprawdzić wiedzę dzieci na temat chleba.

„KROMKA CHLEBA” Kiedy z ziarenka w źdźbło się zamieniała Ciepła dłoń wiatru czule ją głaskała Do snu ją układał cichy ptak ó w śpiew Co gniazdo swoje miały gdzieś pośr ó d drzew. Poiła ją ziemia kroplami rosy A ona wdzięczna pochyliła kłosy Ciepłym promykiem słońca ją budziła Bo w złotych ziarenkach zakochane było. I rolnik całe serce tej kromce dał Kiedy dla swoich bliskich z pola ją brał Młynarz z piekarzem trudu moc włożyli Żebyśmy nigdy głodnymi już nie byli. Ja przed tą kromką głowę swoją chylę Lecz ty m ó j synu, pomyśl, chociaż chwilę Ile jest miłości w tej chleba kromce Cichutko na naszym stole leżącej? Maria Gawlikowska Mama Julki dała nam wiersz

Dlaczego jemy chleb? O czym pamiętamy jedząc chleb? Jak powstaje chleb? Jakie są gatunki chleba? Jak długo robimy chleb? Z czego robi się chleb? Dlaczego chleb jest zdrowy? Po czym poznajemy, że chleb nadaje się do jedzenia? Ile chleba zjada jedna rodzina? Ile waży chleb? Postanowiliśmy też dowiedzieć się czegoś więcej o kromce chleba. Powstała lista pytań, na które dzieci w trakcie kolejnych zajęć chciały uzyskać odpowiedzi.

Na dużym arkuszu papieru stworzyliśmy siatkę pojęciową dopisując na bieżąco hipotezy badawcze do wcześniej postawionych pytań.

Historia opowiedziana przez p. Marzenę o tym, jak pewnego dnia niespodziewanie przyjechali do niej goście, a w domu nie było wystarczającej ilości chleba, musiała więc szybko temu zaradzić i upiekła pszenne „buły”, które stały się hitem wieczoru, uruchomiła pamięć dzieci i poznaliśmy wiele ciekawych i zabawnych osobistych historyjek związanych z chlebem. Dzieci przedstawiły je w formie prac plastycznych. Wszystkich zaciekawiła historia Ali, która opowiedziała o tym jak będąc na weselu swojej cioci sąsiedzi wraz z życzeniami przynosili pachnące, świeżo upieczone bochny chleba.

Stworzyliśmy w sali gazetkę z pracami dzieci.

Ustaliliśmy plan działań: Przeprowadzić ankietę w rodzinie. Wywiad z piekarzem – babcią Kamili. Wycieczka do sklepu. Zgromadzenie przepisów na pieczenie chleba (od znajomych, rodziny). Rozmowa z p. Iwoną- nauczycielką – ekspertem w pieczeniu domowego chleba. Wykonanie papierowych czapek piekarza. Przeprowadzenie eksperymentu: przygotowanie zakwasu – wg przepisu p. Iwony odmierzanie i ważenie produktów, wyrabianie ciasta, przygotowanie foremek, pieczenie chleba, porównanie trwałości chleba kupionego w sklepie i naszego chleba.

Etap II Realizacja projektu Gromadzenie informacji o kromce chleba rozpoczęliśmy od ankiety, którą dzieci przeprowadziły we własnych rodzinach.

Po wspólnym podliczeniu wyników ankiety uczniowie dowiedzieli się ile chleba zjada się w ich rodzinach.

Kolejnym krokiem było spotkanie z ekspertem – babcią Kamili.

Odpowiedzi eksperta:

WYCIECZKA Aby poznać gatunki chleba, o których mówiła babcia Kamili udaliśmy się na wycieczkę do sklepu. Dzieci uważnie słuchały sprzedawców i zapisywały ich nazwy oraz szkicowały rozmieszczenie chleba na półkach sklepowych i jego różnorodne kształty. Najbardziej zaciekawiła ich nazwa „chleb orkiszowy”.

Po obejrzeniu szkiców zgodnie wybraliśmy grupę dzieci, która w czasie pobytu w sklepie spostrzegła największą ilość gatunków chleba oraz najwięcej jego kształtów. Ci uczniowie pod okiem pani Marii w nagrodę wykonali modele swoich „bochenków” z masy solnej, pozostali tworzyli swoje „chlebki” z plasteliny.

Dzieci otrzymały zadanie domowe: Poszukać z pomocą członków rodziny, znajomych przepisów na domowy chleb.

Uczniowie już na początku realizacji projektu stwierdzili, że wspaniale byłoby zabawić się w piekarza i upiec własny chleb.

Przygotowywali się do tego solidnie. Aby przypadkiem żaden włos nie dostał się do naszego wypieku dzieci wykonały czapki piekarza.

Same przepisy jednak nie wystarczały dlatego spotkaliśmy się z p. Iwoną, która często piecze w domu chleb. Nasz ekspert opowiedział o kolejnych czynnościach, które należy wykonać, aby upiec chleb. Przez 6 dni czekaliśmy, aż zakwas na chleb będzie dobry. Wreszcie nadszedł dzień pieczenia chleba. Pracy było dużo, ale radości jeszcze więcej. Należało odmierzyć i zważyć poszczególne składniki. Najbardziej podobało się mieszanie mąki z pozostałymi składnikami.

Odmierzamy mąkę

Przesiewamy mąkę i łączymy z zakwasem

„Zabawa” w wyrabianie ciasta

Ciasto wyrosło i znalazło się w foremkach

Chlebki w szkolnym piecu

Nasze chleby

Dużo frajdy sprawiło dzieciom sprawdzanie wagi chleba oraz kanapek przyniesionych na drugie śniadanie. Łatwiejsze również okazało się zamienianie jednostek masy i operacje pieniężne podczas zainicjowanej przez uczniów zabawy w sklep.

W wyniku realizacji naszego projektu powstał mini słownik GARA – ciasto rośnie, dojrzewa ORKISZ – gatunek zboża PLEŚŃ – grzyb, którego grzybnia rozwija się np. na pokarmach roślinnych, biały lub barwny kożuszek POLEPSZACZE, KONSERWANTY – substancje chemiczne, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm SOJA – gatunek zboża SMYKAŁKA – wprawa, zdolność

Chcąc odpowiedzieć na pytania: Który chleb jest zdrowszy? Który się lepiej przechowuje? Odłożyliśmy kromkę naszego chleba i kromkę chleba ze sklepu na 7 dni do szafki. Nasz chleb był w płóciennym woreczku, chleb kupiony w woreczku foliowym. Okazało się, że nasz chleb wygrał i nie okrył się pleśnią w przeciwieństwie do tego kupionego w sklepie. W ten sposób uzyskaliśmy odpowiedź, że najlepiej przechowywać pieczywo w ściereczce z płótna. Chleb z „pleśnią” mimo polepszaczy i konserwantów nie wytrzymał naszej próby. Niestety ze względu na możliwość uczulenia dzieci na pleśń nie można było obserwować pleśni pod mikroskopem. Postanowiliśmy zajrzeć do Internetu i zobaczyć zdjęcia mikroskopowe różnych rodzajów pleśni. Przy okazji sprawdziliśmy również co to jest orkisz? Dowiedzieliśmy się, że przeciętny Polak zjada rocznie około 100 kg pieczywa.

CHLEB ZE SKLEPU I NASZ CHLEB

Żeby nie wybierać chleba tylko ze względu na wygląd postanowiliśmy zasięgnąć rady ekspertów: pani Joli – nauczycielki przyrody w naszej szkole oraz pani pielęgniarki. W tym celu wybraliśmy po dwie osoby, które udały się do naszych ekspertów z pytaniem: Czy chleb jest zdrowy? Porównując i uogólniając odpowiedzi dowiedzieliśmy się, że : -chleb jest podstawowym składnikiem diety człowieka, - zapewnia organizmowi niezbędne składniki odżywcze, sole mineralne i witaminy z grupy B,E, - pieczywo z ziarnami, które dodaliśmy do naszego chleba wpływa dodatkowo na obniżenie ryzyka chorób serca i nowotworów, - najzdrowszy jest chleb żytni i razowy, - najczęściej sprzedawany chleb w naszych sklepach zawiera duże ilości polepszaczy i konserwantów, które poprawiają jego wygląd, zabijają jednak naturalny smak i szkodzą naszemu organizmowi oraz powodują ( uwaga dziewczyny!) tycie!

Etap III Zakończenie projektu Nasze pytania znalazły odpowiedzi. Nadszedł czas na podsumowania.

Podsumowując pracę metodą projektu dzieci wykonały kanapki z naszego chleba i chleba zakupionego w sklepie. Jednogłośnie wszyscy stwierdzili, że nasz chlebek jest smaczniejszy i o wiele zdrowszy.

Kanapki z „naszego chleba” okazały się najlepsze, ale było ich za mało.

Po dobrym posiłku przydało się trochę ruchu. Zabawa „Mało nas do pieczenia chleba” pozwoliła odzyskać formę.

NASZE WRAŻENIA Z WYCIECZKI Jednym z etapów naszego projektu był wyjazd do skansenu w miejscowości Osiek, gdzie mieliśmy okazję uczestniczyć w wypieku chleba i wafli tradycyjną metodą oraz w wyrobie domowego masła.

Wnętrze wiejskiej chaty

W młynie

Piec chlebowy

Piec chlebowy w chacie

Pierwszy własny bochenek

Waflowy deser