Projekt „ ŻYJMY ZDROWO ”. ” realizowany metodą badawczą w klasie 2a Realizację projektu : Marzenna Figurska, Maria Dobaczewska, Iwona Planutis (koordynator)
Temat projektu „ŻYJMY ZDROWO”. podsunęły same dzieci. Podczas wycieczki na UKW na „Dni nauki” uczniowie oprócz udziału w różnorodnych zajęciach mogli skorzystać z poczęstunku: grochówki z chlebem. Okazało się, że największym powodzeniem cieszył się suchy chleb. Wówczas jedno z dzieci zadało pytanie: Dlaczego wszyscy lubią chleb?
Etap I Rozpoczęcie projektu Po powrocie do szkoły zaczęła się dyskusja. Zaproponowałyśmy dzieciom prace nad „poznaniem kromki chleba”. Dzięki rozmowom można było sprawdzić wiedzę dzieci na temat chleba.
„KROMKA CHLEBA” Kiedy z ziarenka w źdźbło się zamieniała Ciepła dłoń wiatru czule ją głaskała Do snu ją układał cichy ptak ó w śpiew Co gniazdo swoje miały gdzieś pośr ó d drzew. Poiła ją ziemia kroplami rosy A ona wdzięczna pochyliła kłosy Ciepłym promykiem słońca ją budziła Bo w złotych ziarenkach zakochane było. I rolnik całe serce tej kromce dał Kiedy dla swoich bliskich z pola ją brał Młynarz z piekarzem trudu moc włożyli Żebyśmy nigdy głodnymi już nie byli. Ja przed tą kromką głowę swoją chylę Lecz ty m ó j synu, pomyśl, chociaż chwilę Ile jest miłości w tej chleba kromce Cichutko na naszym stole leżącej? Maria Gawlikowska Mama Julki dała nam wiersz
Dlaczego jemy chleb? O czym pamiętamy jedząc chleb? Jak powstaje chleb? Jakie są gatunki chleba? Jak długo robimy chleb? Z czego robi się chleb? Dlaczego chleb jest zdrowy? Po czym poznajemy, że chleb nadaje się do jedzenia? Ile chleba zjada jedna rodzina? Ile waży chleb? Postanowiliśmy też dowiedzieć się czegoś więcej o kromce chleba. Powstała lista pytań, na które dzieci w trakcie kolejnych zajęć chciały uzyskać odpowiedzi.
Na dużym arkuszu papieru stworzyliśmy siatkę pojęciową dopisując na bieżąco hipotezy badawcze do wcześniej postawionych pytań.
Historia opowiedziana przez p. Marzenę o tym, jak pewnego dnia niespodziewanie przyjechali do niej goście, a w domu nie było wystarczającej ilości chleba, musiała więc szybko temu zaradzić i upiekła pszenne „buły”, które stały się hitem wieczoru, uruchomiła pamięć dzieci i poznaliśmy wiele ciekawych i zabawnych osobistych historyjek związanych z chlebem. Dzieci przedstawiły je w formie prac plastycznych. Wszystkich zaciekawiła historia Ali, która opowiedziała o tym jak będąc na weselu swojej cioci sąsiedzi wraz z życzeniami przynosili pachnące, świeżo upieczone bochny chleba.
Stworzyliśmy w sali gazetkę z pracami dzieci.
Ustaliliśmy plan działań: Przeprowadzić ankietę w rodzinie. Wywiad z piekarzem – babcią Kamili. Wycieczka do sklepu. Zgromadzenie przepisów na pieczenie chleba (od znajomych, rodziny). Rozmowa z p. Iwoną- nauczycielką – ekspertem w pieczeniu domowego chleba. Wykonanie papierowych czapek piekarza. Przeprowadzenie eksperymentu: przygotowanie zakwasu – wg przepisu p. Iwony odmierzanie i ważenie produktów, wyrabianie ciasta, przygotowanie foremek, pieczenie chleba, porównanie trwałości chleba kupionego w sklepie i naszego chleba.
Etap II Realizacja projektu Gromadzenie informacji o kromce chleba rozpoczęliśmy od ankiety, którą dzieci przeprowadziły we własnych rodzinach.
Po wspólnym podliczeniu wyników ankiety uczniowie dowiedzieli się ile chleba zjada się w ich rodzinach.
Kolejnym krokiem było spotkanie z ekspertem – babcią Kamili.
Odpowiedzi eksperta:
WYCIECZKA Aby poznać gatunki chleba, o których mówiła babcia Kamili udaliśmy się na wycieczkę do sklepu. Dzieci uważnie słuchały sprzedawców i zapisywały ich nazwy oraz szkicowały rozmieszczenie chleba na półkach sklepowych i jego różnorodne kształty. Najbardziej zaciekawiła ich nazwa „chleb orkiszowy”.
Po obejrzeniu szkiców zgodnie wybraliśmy grupę dzieci, która w czasie pobytu w sklepie spostrzegła największą ilość gatunków chleba oraz najwięcej jego kształtów. Ci uczniowie pod okiem pani Marii w nagrodę wykonali modele swoich „bochenków” z masy solnej, pozostali tworzyli swoje „chlebki” z plasteliny.
Dzieci otrzymały zadanie domowe: Poszukać z pomocą członków rodziny, znajomych przepisów na domowy chleb.
Uczniowie już na początku realizacji projektu stwierdzili, że wspaniale byłoby zabawić się w piekarza i upiec własny chleb.
Przygotowywali się do tego solidnie. Aby przypadkiem żaden włos nie dostał się do naszego wypieku dzieci wykonały czapki piekarza.
Same przepisy jednak nie wystarczały dlatego spotkaliśmy się z p. Iwoną, która często piecze w domu chleb. Nasz ekspert opowiedział o kolejnych czynnościach, które należy wykonać, aby upiec chleb. Przez 6 dni czekaliśmy, aż zakwas na chleb będzie dobry. Wreszcie nadszedł dzień pieczenia chleba. Pracy było dużo, ale radości jeszcze więcej. Należało odmierzyć i zważyć poszczególne składniki. Najbardziej podobało się mieszanie mąki z pozostałymi składnikami.
Odmierzamy mąkę
Przesiewamy mąkę i łączymy z zakwasem
„Zabawa” w wyrabianie ciasta
Ciasto wyrosło i znalazło się w foremkach
Chlebki w szkolnym piecu
Nasze chleby
Dużo frajdy sprawiło dzieciom sprawdzanie wagi chleba oraz kanapek przyniesionych na drugie śniadanie. Łatwiejsze również okazało się zamienianie jednostek masy i operacje pieniężne podczas zainicjowanej przez uczniów zabawy w sklep.
W wyniku realizacji naszego projektu powstał mini słownik GARA – ciasto rośnie, dojrzewa ORKISZ – gatunek zboża PLEŚŃ – grzyb, którego grzybnia rozwija się np. na pokarmach roślinnych, biały lub barwny kożuszek POLEPSZACZE, KONSERWANTY – substancje chemiczne, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm SOJA – gatunek zboża SMYKAŁKA – wprawa, zdolność
Chcąc odpowiedzieć na pytania: Który chleb jest zdrowszy? Który się lepiej przechowuje? Odłożyliśmy kromkę naszego chleba i kromkę chleba ze sklepu na 7 dni do szafki. Nasz chleb był w płóciennym woreczku, chleb kupiony w woreczku foliowym. Okazało się, że nasz chleb wygrał i nie okrył się pleśnią w przeciwieństwie do tego kupionego w sklepie. W ten sposób uzyskaliśmy odpowiedź, że najlepiej przechowywać pieczywo w ściereczce z płótna. Chleb z „pleśnią” mimo polepszaczy i konserwantów nie wytrzymał naszej próby. Niestety ze względu na możliwość uczulenia dzieci na pleśń nie można było obserwować pleśni pod mikroskopem. Postanowiliśmy zajrzeć do Internetu i zobaczyć zdjęcia mikroskopowe różnych rodzajów pleśni. Przy okazji sprawdziliśmy również co to jest orkisz? Dowiedzieliśmy się, że przeciętny Polak zjada rocznie około 100 kg pieczywa.
CHLEB ZE SKLEPU I NASZ CHLEB
Żeby nie wybierać chleba tylko ze względu na wygląd postanowiliśmy zasięgnąć rady ekspertów: pani Joli – nauczycielki przyrody w naszej szkole oraz pani pielęgniarki. W tym celu wybraliśmy po dwie osoby, które udały się do naszych ekspertów z pytaniem: Czy chleb jest zdrowy? Porównując i uogólniając odpowiedzi dowiedzieliśmy się, że : -chleb jest podstawowym składnikiem diety człowieka, - zapewnia organizmowi niezbędne składniki odżywcze, sole mineralne i witaminy z grupy B,E, - pieczywo z ziarnami, które dodaliśmy do naszego chleba wpływa dodatkowo na obniżenie ryzyka chorób serca i nowotworów, - najzdrowszy jest chleb żytni i razowy, - najczęściej sprzedawany chleb w naszych sklepach zawiera duże ilości polepszaczy i konserwantów, które poprawiają jego wygląd, zabijają jednak naturalny smak i szkodzą naszemu organizmowi oraz powodują ( uwaga dziewczyny!) tycie!
Etap III Zakończenie projektu Nasze pytania znalazły odpowiedzi. Nadszedł czas na podsumowania.
Podsumowując pracę metodą projektu dzieci wykonały kanapki z naszego chleba i chleba zakupionego w sklepie. Jednogłośnie wszyscy stwierdzili, że nasz chlebek jest smaczniejszy i o wiele zdrowszy.
Kanapki z „naszego chleba” okazały się najlepsze, ale było ich za mało.
Po dobrym posiłku przydało się trochę ruchu. Zabawa „Mało nas do pieczenia chleba” pozwoliła odzyskać formę.
NASZE WRAŻENIA Z WYCIECZKI Jednym z etapów naszego projektu był wyjazd do skansenu w miejscowości Osiek, gdzie mieliśmy okazję uczestniczyć w wypieku chleba i wafli tradycyjną metodą oraz w wyrobie domowego masła.
Wnętrze wiejskiej chaty
W młynie
Piec chlebowy
Piec chlebowy w chacie
Pierwszy własny bochenek
Waflowy deser