Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin
Wyszczególnienie2012/132013/142014/ /16 prognoza Zbiory wg GUS Spożycie w gospodarstwach domowych Bezpłatna dystrybucja Eksport Przetwórstwo Razem zużycie Rozdysponowanie krajowych zbiorów jabłek w tys. ton Źródło: na podstawie danych GUS, MF i KUPS
Eksport, spożycie i przetwórstwo jabłek w Polsce w tys. ton Źródło: GUS, CIHZ, MF i KUPS
Rozdysponowanie podaży towarowej jabłek w Polsce w procentach Źródło: na podstawie danych GUS, MF i KUPS 4
Spożycie jabłek w Polsce w kg/osobę Źródło: GUS
Ceny skupu jabłek na eksport, do przetwórstwa i na rynek produktów świeżych w Polsce w zł/kg Źródło: Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ - PIB
Produkty wytwarzane bezpośrednio z jabłek Koncentrat soku jabłkowego Soki NFC (Not From Concentrate) Cydr Jabłka obierane (mrożone) Przeciery Musy (deser) Moszcz (do produkcji win) Susze
Struktura rozdysponowania jabłek w przetwórstwie przemysłowym w procentach (sezon 2014/15) – szacunek
Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce w tys. ton Źródło: Szacunek na podstawie danych KUPS i MF
Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Polski w tys. ton i ceny w eksporcie w euro/kg Źródło: MF
Geografia eksportu zagęszczonego soku jabłkowego w procentach Źródło: Na podstawie danych MF 2014/ VIII-XII
Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Chin w tys. ton Źródło: GTIS
Źródło: GTIS i MF
Defonicja soku NFC (Not From Concentrate) Sok owocowy pozyskany ze zdrowych, świeżych, schłodzonych lub mrożonych owoców, posiadających naturalny, typowy dla tych owoców kolor, smak i aromat. Do soku NFC można ponownie wprowadzać aromat i miazgę otrzymywane metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców. Dozwolone jest także mieszanie soku NFC i przecieru owocowego. Ponadto soki NFC można wzbogacić w witaminy i składniki mineralne. Można także stosować dodatki do żywności oraz w celu korekcji kwaśnego smaku, sok lub sok zagęszczony z cytryny lub limonek w ilości do 3g/l w przeliczeniu na kwas cytrynowy. Ekstraktu soków NFC nie można korygować poprzez ich rozcieńczanie wodą lub dodatkiem zagęszczonego soku. Źródło: P. Trojanowicz 2015 r. Sympozjum KUPS.
Kategorie soków NFC Soki w opakowaniach typu Bag in Box – sprzedawane głównie w sieciach handlowych oraz w lokalnej dystrybucji. Soki sprzedawane w opakowaniach szklanych, PET i kartonach – w ofercie większości producentów soków, nektarów i napojów w Polsce. Odrębna podkategoria to soki niepasteryzowane tzw. jednodniowe, które muszą być sprzedawane w warunkach chłodniczych. Soki produkowane masowo, głównie w zakładach produkujących zagęszczone soki owocowe. Sok trzymany w aseptycznych zbiornikach w niskiej temperaturze jest głównie przedmiotem eksportu. Źródło: P. Trojanowicz 2015 r. Sympozjum KUPS.
Konsumpcja soków NFC w wybranych krajach Europy w l/mieszkańca Kraje Udział soków NFC w konsumpcji soków ogółem w % w 2014 r. Polska1,11,21,51,7 15,1 Niemcy2,93,03,13,3 16,0 Francja11,011,9 11,7 62,4 Wlk. Brytania6,06,56,8 6,9 41,9 Holandia2,42,73,23,33,4 21,6 Austria2,42,32,42,32,2 13,3 Norwegia4,75,25,76,66,9 26,1 Włochy0,3 0,2 8,3 Hiszpania1,81,9 28,4 Rosja0,30,4 9,8 Źródło: Na podstawie danych Canadean 6 marca 2015 r. (za P. Trojanowicz 2015 r.)
Spożycie soków w Polsce w l/mieszkańca Wyszczególnienie Ogółem13,212,111,811,512,0 Sok jabłkowy w tym: 2,22,01,9 2,0 NFC (szacunek)0,2 0,30,4 Źródło: AIJN European Fruit Juice Association
Eksport soków jabłkowych NFC z Polski w tys. ton Źródło: Na podstawie danych MF
Geografia eksportu soków jabłkowych NFC w procentach Źródło: Na podstawie danych MF 2014/ VIII-XII
Cydr (jabłecznik) Napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem) o zawartości alkoholu 1,2-8,5%. W produkcji wykorzystywane są jabłka bezpośrednio zebrane lub dojrzewające kilka tygodni w chłodniach. W celu uzyskania odpowiedniego aromatu stosuje się z reguły różne odmiany jabłek o różnej kwasowości i zawartości taniny (blend). Cydry zwykłe (niemusujące), musujące i gazowane sprzedawane są w opakowaniach jednostkowych (butelkach).
Średnioroczne tempo wzrostu spożycia napojów alkoholowych w świecie w procentach Źródło: Datamonitor's Market Data Analytics from data run completed on February 12,2014 za N. Murray FOODNEWS, wrzesień 2015 r. (Chinese European AJC trade, consumption, markets and production)
Wartość rynku cydru w wybranych krajach w 2013 r. mln USD Wlk. Brytania6634 Finlandia517 Irlandia646 Francja422 Austria633 Afryka Płd.378 Hiszpania579 USA275 Niemcy530 Dania229 Kraje o największym tempie wzrostu spożycia (średnioroczne tempo wzrostu w latach ) w procentach Austria15,0 Norwegia7,6 Chiny14,5 Hong-Kong6,4 Nowa Zelandia14,2 Wlk. Brytania5,8 USA11,3 Dania5,7 Holandia9,2 Rosja5,3 Źródło: Datamonitor's Market Analytics ( ) za N. Murray FOODNEWS, wrzesień 2015 r.
Produkcja cydru w Polsce w mln l Źródło: Na podstawie informacji firm przetwórczych
Szacunkowa produkcja pozostałych przetworów wytwarzanych bezpośrednio z jabłek w wadze produktu w tys. ton Jabłka obierane 30 Przecier 5-6 Musy 1-2 Susze 0,5 Moszcz 10
Szacunkowe wykorzystanie jabłek w przetwórstwie w tys. ton w przeliczeniu na jabłka świeże Wyszczególnienie2012/132013/142014/152015/16 Ogółem 2335,01855,02175,0 2290,0 Koncentrat2100,01600,01900,0 2000,0 NFC162,0180,0190,0 195,0 Obierane45,0 50,0 Cydr1,03,09,0 18,0 Moszcz11,0 10,0 Przecier11,010,0 9,0 Susz4,05,0 6,0 Musy1,0 2,0 Źródło: Na podstawie informacji firm przetwórczych
Dziękuję za uwagę