Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kryteria wyboru żywności
Advertisements

Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Dochód narodowy: definicje i rachunki
Zanieczyszczenia biologiczne
Europejski obszar gospodarczy
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Czym się zajmujemy? Produkcja szerokiej gamy przetworów owocowo-warzywnych Dystrybucja Export -import.
Rynek zbóż i działania Agencji Rynku Rolnego
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Desery Mleczne.
Uporządkuj państwa od 1 do 16.
‘‘ Eko-jabuszko w naszej Gminie Mstów ! ”
Szanse polskiego eksportu owoców i warzyw
EXCELLENCE S.A. PREZENTACJA 2013.
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
Efektywność w strategiach energetycznych
Owoce.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Dr Sylwia Talar Katedra Międzynarodowych Stosunków Ekonomicznych
Departament Strategii i Analiz
POTENCJALNE SKUTKI TTIP DLA POLSKIEGO EKSPORTU DO USA NA TLE KRAJÓW EUROPY ŚRODKOWOWSCHODNIEJ BOŻENA PERA.
Rynek stali, koksu i węgla - wyzwania 1
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
POLSKI RYNEK OWOCÓW - CZEGO NAUCZYLIŚMY SIĘ PO EMBARGO?
Studenci zagraniczni w Polsce 2016 Gdzie jesteśmy?
Wydatki na ochronę zdrowia
Prof. dr hab. Eberhard Makosz Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych Konferencja Sadownicza: "JABŁKOWE PROBLEMY - SPOSOBY ROZWIĄZANIA„ Lublin, 24 lutego 2016.
Jakość soków i nektarów dostępnych na polskim rynku Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków Konferencja Prasowa Warszawa, 11 lipca 2007.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Lublin, 24 lutego 2016r.. Struktura wykorzystania jabłek przemysłowych w Polsce w sezonie 2015/2016 Rodzaj produkcji Jabłka przemysłowe w tys.t Udział.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
PORCJA ZDROWIA KAŻDEGO DNIA. DLACZEGO TYMBARK ?  W szerokiej ofercie Tymbarku każdy znajdzie coś dla siebie.  Wśród naszych produktów są 100% soki bez.
STRUKTURA GEOGRAFICZNA POLSKA I JEJ SĄSIEDZI Wyk. xxx Ekonomia 3, grupa 4.
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
Produkcja ekologiczna czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i w Europie Ewa Koreleska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Odlewnictwo w Polsce i na świecie
Sposoby konserwowania żywności
GDY SPRÓBUJESZ ŚWIEŻEGO SOKU TO NA PEWNO NIE ZABRAKNIE CI UROKU !
Żywność ekologiczna.
AKTUALNA SYTUACJA NA EUROPEJSKIM RYNKU JABŁEK
Średnioroczne tempo wzrostu PKB na mieszkańca
Prof. dr hab. Eberhard Makosz Lublin, 24 lutego 2016 r.
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
ZMIANY STRUKTURY GEOGRAFICZNEJ W POLSKIM EKSPORCIE JABŁEK
Zdrowie na wyciągnięcie ręki!
Prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
WPROWADŹ SWÓJ BIZNES NA NOWY POZIOM!.
Rewolucja nabiera tempa
Zapis prezentacji:

Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin

Wyszczególnienie2012/132013/142014/ /16 prognoza Zbiory wg GUS Spożycie w gospodarstwach domowych Bezpłatna dystrybucja Eksport Przetwórstwo Razem zużycie Rozdysponowanie krajowych zbiorów jabłek w tys. ton Źródło: na podstawie danych GUS, MF i KUPS

Eksport, spożycie i przetwórstwo jabłek w Polsce w tys. ton Źródło: GUS, CIHZ, MF i KUPS

Rozdysponowanie podaży towarowej jabłek w Polsce w procentach Źródło: na podstawie danych GUS, MF i KUPS 4

Spożycie jabłek w Polsce w kg/osobę Źródło: GUS

Ceny skupu jabłek na eksport, do przetwórstwa i na rynek produktów świeżych w Polsce w zł/kg Źródło: Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ - PIB

Produkty wytwarzane bezpośrednio z jabłek  Koncentrat soku jabłkowego  Soki NFC (Not From Concentrate)  Cydr  Jabłka obierane (mrożone)  Przeciery  Musy (deser)  Moszcz (do produkcji win)  Susze

Struktura rozdysponowania jabłek w przetwórstwie przemysłowym w procentach (sezon 2014/15) – szacunek

Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce w tys. ton Źródło: Szacunek na podstawie danych KUPS i MF

Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Polski w tys. ton i ceny w eksporcie w euro/kg Źródło: MF

Geografia eksportu zagęszczonego soku jabłkowego w procentach Źródło: Na podstawie danych MF 2014/ VIII-XII

Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Chin w tys. ton Źródło: GTIS

Źródło: GTIS i MF

Defonicja soku NFC (Not From Concentrate) Sok owocowy pozyskany ze zdrowych, świeżych, schłodzonych lub mrożonych owoców, posiadających naturalny, typowy dla tych owoców kolor, smak i aromat. Do soku NFC można ponownie wprowadzać aromat i miazgę otrzymywane metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców. Dozwolone jest także mieszanie soku NFC i przecieru owocowego. Ponadto soki NFC można wzbogacić w witaminy i składniki mineralne. Można także stosować dodatki do żywności oraz w celu korekcji kwaśnego smaku, sok lub sok zagęszczony z cytryny lub limonek w ilości do 3g/l w przeliczeniu na kwas cytrynowy. Ekstraktu soków NFC nie można korygować poprzez ich rozcieńczanie wodą lub dodatkiem zagęszczonego soku. Źródło: P. Trojanowicz 2015 r. Sympozjum KUPS.

Kategorie soków NFC Soki w opakowaniach typu Bag in Box – sprzedawane głównie w sieciach handlowych oraz w lokalnej dystrybucji. Soki sprzedawane w opakowaniach szklanych, PET i kartonach – w ofercie większości producentów soków, nektarów i napojów w Polsce. Odrębna podkategoria to soki niepasteryzowane tzw. jednodniowe, które muszą być sprzedawane w warunkach chłodniczych. Soki produkowane masowo, głównie w zakładach produkujących zagęszczone soki owocowe. Sok trzymany w aseptycznych zbiornikach w niskiej temperaturze jest głównie przedmiotem eksportu. Źródło: P. Trojanowicz 2015 r. Sympozjum KUPS.

Konsumpcja soków NFC w wybranych krajach Europy w l/mieszkańca Kraje Udział soków NFC w konsumpcji soków ogółem w % w 2014 r. Polska1,11,21,51,7 15,1 Niemcy2,93,03,13,3 16,0 Francja11,011,9 11,7 62,4 Wlk. Brytania6,06,56,8 6,9 41,9 Holandia2,42,73,23,33,4 21,6 Austria2,42,32,42,32,2 13,3 Norwegia4,75,25,76,66,9 26,1 Włochy0,3 0,2 8,3 Hiszpania1,81,9 28,4 Rosja0,30,4 9,8 Źródło: Na podstawie danych Canadean 6 marca 2015 r. (za P. Trojanowicz 2015 r.)

Spożycie soków w Polsce w l/mieszkańca Wyszczególnienie Ogółem13,212,111,811,512,0 Sok jabłkowy w tym: 2,22,01,9 2,0 NFC (szacunek)0,2 0,30,4 Źródło: AIJN European Fruit Juice Association

Eksport soków jabłkowych NFC z Polski w tys. ton Źródło: Na podstawie danych MF

Geografia eksportu soków jabłkowych NFC w procentach Źródło: Na podstawie danych MF 2014/ VIII-XII

Cydr (jabłecznik) Napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem) o zawartości alkoholu 1,2-8,5%. W produkcji wykorzystywane są jabłka bezpośrednio zebrane lub dojrzewające kilka tygodni w chłodniach. W celu uzyskania odpowiedniego aromatu stosuje się z reguły różne odmiany jabłek o różnej kwasowości i zawartości taniny (blend). Cydry zwykłe (niemusujące), musujące i gazowane sprzedawane są w opakowaniach jednostkowych (butelkach).

Średnioroczne tempo wzrostu spożycia napojów alkoholowych w świecie w procentach Źródło: Datamonitor's Market Data Analytics from data run completed on February 12,2014 za N. Murray FOODNEWS, wrzesień 2015 r. (Chinese European AJC trade, consumption, markets and production)

Wartość rynku cydru w wybranych krajach w 2013 r. mln USD Wlk. Brytania6634 Finlandia517 Irlandia646 Francja422 Austria633 Afryka Płd.378 Hiszpania579 USA275 Niemcy530 Dania229 Kraje o największym tempie wzrostu spożycia (średnioroczne tempo wzrostu w latach ) w procentach Austria15,0 Norwegia7,6 Chiny14,5 Hong-Kong6,4 Nowa Zelandia14,2 Wlk. Brytania5,8 USA11,3 Dania5,7 Holandia9,2 Rosja5,3 Źródło: Datamonitor's Market Analytics ( ) za N. Murray FOODNEWS, wrzesień 2015 r.

Produkcja cydru w Polsce w mln l Źródło: Na podstawie informacji firm przetwórczych

Szacunkowa produkcja pozostałych przetworów wytwarzanych bezpośrednio z jabłek w wadze produktu w tys. ton Jabłka obierane 30 Przecier 5-6 Musy 1-2 Susze 0,5 Moszcz 10

Szacunkowe wykorzystanie jabłek w przetwórstwie w tys. ton w przeliczeniu na jabłka świeże Wyszczególnienie2012/132013/142014/152015/16 Ogółem 2335,01855,02175,0 2290,0 Koncentrat2100,01600,01900,0 2000,0 NFC162,0180,0190,0 195,0 Obierane45,0 50,0 Cydr1,03,09,0 18,0 Moszcz11,0 10,0 Przecier11,010,0 9,0 Susz4,05,0 6,0 Musy1,0 2,0 Źródło: Na podstawie informacji firm przetwórczych

Dziękuję za uwagę