ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Co nas czeka w przyszłości?
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara Kolberga w Opolu Lubelskim Rok szkolny 2015/2016 AKCJA PROZDROWOTNA DLA UCZNIÓW STARSZYCH KLAS SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM PRZYGOTOWANA W RAMACH OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY PROMOCJI ZDROWEGO STYLU ŻYCIA

Co to jest zdrowie? Co to jest promocja zdrowia?

Zdrowie, to nie tylko brak choroby. To pełen dobrostan - fizyczny, psychiczny i społeczny. Zatem jesteśmy zdrowi, gdy nie chorujemy, mamy właściwy stosunek do siebie, umiemy sobie radzić ze stresem, mamy dobre układy z otoczeniem. ZDROWIE TO KAPITAŁ, KTÓRY POZWALA NAM OSIĄGNĄĆ NASZE CELE, SATYSFAKCJĘ I SPEŁNIENIE W ŻYCIU

Co to jest promocja zdrowia? Promocja zdrowia natomiast, to sposób aby to zdrowie utrzymać, ale przede wszystkim rozwijać. To wyposażenie ludzi w wiedzę i umiejętności, dzięki którym będą dążyć do podnoszenia stanu swojego zdrowia.

JAKIE SĄ NAJCZĘSTSZE BŁĘDY W NASZYM ŻYWIENIU?

GŁÓWNE GRZECHY DIETY NASTOLATKÓW WG EKSPERTÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ ŻYWIENIEM:  nieregularne spożywanie posiłków lub ich opuszczanie,  omijanie najważniejszego posiłku w ciągu dnia – śniadania,  mało urozmaicona dieta,  zbyt częste sięganie po słodycze, słone przekąski i słodkie gazowane napoje,  zbyt rzadkie spożywanie warzyw i owoców,  zbyt rzadkie spożywanie produktów zawierających błonnik, witaminy czy składniki mineralne, zwłaszcza wapń - tak ważny dla każdego z nas w wieku dorastania,  zbyt duża ilość w spożywanych tłuszczów,  zbyt duża ilość spożywanego sodu (dodawanie soli kuchennej),  spożywanie w nadmiernej ilości żywności przetworzonej…

BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE?

ENERGIA …  Chłopcy w wieku lat potrzebują 2600 kcal, a dziewczęta odpowiednio 2300 kcal. Dzieciom starszym, w wieku lat potrzeba dołożyć dodatkowo ok. 500 kalorii.  To duże zapotrzebowanie na kalorie wyjaśnia, dlaczego, zwłaszcza chłopcy, są zawsze głodni. Dlatego najlepiej „nasycą” ich produkty zbożowe; razowe pieczywo, makaron, ryż.  Kalorie można uzupełnić zdrowymi i wartościowymi produktami takimi jak: orzechy, nasiona i owoce suszone - zamiast słodyczy.

MAGICZNA 5 - CZYLI 5 POSIŁKÓW DZIENNIE  Niezbędna w diecie każdego nastolatka jest regularność posiłków.  Posiłki powinny być spożywane co ok. 3 godziny.  Posiłki powinny być zróżnicowane.  Powinny zawierać odpowiednią ilość kalorii.  Nie powinno się podjadać między posiłkami.

PRZYKŁADOWY PLAN SPOŻYWANIA 5 POSIŁKÓW W CIĄGU DNIA

NOWA PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ

CO TO JEST PORCJA?

Porcja to ilość danego produktu, który możemy spożyć na dany posiłek lub stanowi część danego posiłku.

PORCJA MAŁA… PORCJA DUŻA… Jedząc mniejsze porcje, gwarantujemy najlepsze wykorzystanie przez nasz organizm energii i składników pokarmowych z żywności. Przy odpowiednim doborze produktów, które mamy w swojej codziennej diecie, posiłki mniejsze objętościowo dostarczają wszystkich tych składników we właściwych proporcjach. Stąd też zasada umiaru dotyczy wszystkich – bez względu na sylwetkę ciała. Nadmiary niektórych ze składników pokarmowych, takich jak cukry proste, tłuszcze czy cholesterol mogą wywołać poważne choroby nawet u osób, które są bardzo szczupłe. Ograniczając porcje jedzenia, w bardzo prosty sposób chronimy się przed chorobami dietozależnymi. Jeżeli dołożymy do tego odpowiedni dobór produktów w naszym sposobie odżywiania, mamy złoty środek na radość ze smacznego odżywiania i życie w pełni zdrowia.

MÓJ TALERZ „MyPlate” skupia się na zbilansowaniu pięciu elementów zdrowej diety: warzyw (vegetables), owoców (fruits), białka (protein), zbóż (grains) i niewielkiej porcji nabiału (dairy).

CHOROBY DIETOZALEŻNE cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, otyłość, zaburzenia metaboliczne (przemiany materii), choroby układu moczowego, celiakia (nietolerancja glutenu), alergie, niedokrwistość, anemia, osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów choroby jelit, choroby trzustki, wątroby, nowotwory złośliwe, choroby oczu,

SOLI MÓWIMY NIE! Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie, Jej nadmiar szkodzi i może powodować wiele chorób: - nadciśnienie tętnicze, - udar mózgu, - zawał serca, - osteroporozę, - raka żołądka.

ETYKIETA PRODUKTU W rzetelnej ocenie realnej wartości produktu pomoże nam ETYKIETA. Na etykietę produktu spożywczego składają się wszystkie informacje występujące na opakowaniu. Zarówno te, które są przedstawione w formie graficznej, jak i słownej.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!

Porównanie produktów Domowy jogurt truskawkowy t.pl/ile- kalorii/18,0,owoc e TŁUSZCZEBIAŁKAWĘGLOWODANY 0,3g8,6g11,6g 0,8g1,4g14,4g 1,1g10g26g  Jogurt naturalny 0% 150g  Truskawki 200g l/przepis/domow y-jogurt- truskawkowy?c=ta g&position=5&t=d omowy-jogurt- truskawkowy

 Planując swoją dietę, zwróćmy szczególną uwagę na odpowiednie zbilansowanie poszczególnych witamin i minerałów. Miejmy na uwadze także indywidualne potrzeby naszego organizmu, ponieważ zmieniają się one wraz z wiekiem i zależne są od płci. Dlatego jako podstawową przesłankę przy tworzeniu naszego codziennego jadłospisu powinniśmy traktować zasadę różnicowania spożywanych potraw – takie działanie zapewni nam nie tylko wielorakie doznania smakowe, ale i zdrowie.  Każdy z nas wie, że witaminy i składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka. Rzadko jednak uświadamiamy sobie, że występują one w naszym organizmie w bardzo niewielkich ilościach, czasem wręcz śladowych. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać je z żywnością w sposób przemyślany. Urozmaicona dieta, w której skład wchodzą elementy ze wszystkich grup produktów spożywczych (czyli: warzywa, owoce, mięsa, ryby, nabiał, itp.) może w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać.

DZIĘKUJE ZA UWAGĘ!