Wykonała : Ewa Wiełowicz. Witaminy poprawiają twój wygląd, uodparniają na stres i choroby. Poprawiają wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
RECEPTA NA ZDROWIE? AKTYWNY STYL ŻYCIA! ZBILANSOWANA DIETA…
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Warto dbać o zdrowie.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Wykonała : Ewa Wiełowicz

Witaminy poprawiają twój wygląd, uodparniają na stres i choroby. Poprawiają wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej się uczyć, a nawet pozbyć się doła. Witaminy są nam potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dostarczają organizmowi to, czego sam nie jest w stanie wytworzyć. Składniki mineralne są tak samo ważne jak witaminy. To pierwiastki chemiczne przydatne w wielu reakcjach zachodzących w tkankach. Bez nich nie ma mowy o prawidłowym rozwoju organizmu. Witaminy poprawiają twój wygląd, uodparniają na stres i choroby. Poprawiają wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej się uczyć, a nawet pozbyć się doła. Witaminy są nam potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dostarczają organizmowi to, czego sam nie jest w stanie wytworzyć. Składniki mineralne są tak samo ważne jak witaminy. To pierwiastki chemiczne przydatne w wielu reakcjach zachodzących w tkankach. Bez nich nie ma mowy o prawidłowym rozwoju organizmu.

Witaminy B zawierają : -gruboziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, płatki zbożowe, kasze) -mleko i produkty mleczne -mięso-ryby-jaja -ciemnozielone rośliny liściaste oraz strączkowe Witaminy A, D, E znajdziesz w: -jajkach-mleku-maśle -rybach morskich -olejach roślinnych -zielonych warzywach

Potas znajdziemy w : - produktach zbożowych -warzywach strączkowych -ziemniakach -orzechach Żelazo zawierają: -czerwone mięso -warzywa strączkowe - produkty zbożowe szczególnie gruboziarniste Miedź znajdziesz w : -orzechach -warzywach strączkowych Jod znajduje się w: -rybach morskich -soli kuchennej jodowanej

Wapniem zasilą nas: -mleko i produkty mleczne -sardynki-fasola-jarmuż Magnez zawierają: -gruboziarniste produkty zbożowe -fasola-groch-kakao-czekolada Witaminę C znajdziesz w: - surowych owocach i warzywach

Witamina A : Niedobór: kurza ślepota ( ślepota zmierzchowa, czyli niezdolność widzenia w półmroku) Nadmiar: objawy zatrucia Witamina D: Niedobór: krzywicę ( zahamowanie rozwoju kości i zębów) Nadmiar: zwapnienie tkanek miękkich Witamina C: Niedobór: szkorbut ( choroba ta objawia się krwawieniem dziąseł, sinieniem skóry, bolesnym opuchnięciem stawów i ogólnym osłabieniem)

Witamina B: Niedobór: choroba beri-beri ( przy średnim niedoborze- zmęczenie, brak apetytu, osłabienie i skurcze mięśni; przy większym niedoborze- objawy te występują silniej i rozpoczyna się degeneracja nerwów połączona z bólem, następnie uszkodzenie mięśni i paraliż) pelagra( objawy: zapalenie skóry oraz biegunka) pelagra( objawy: zapalenie skóry oraz biegunka) Witamina E: Niedobór: postępujące pogorszenie i paraliż mięśni

Sól jest związkiem chloru i sodu. Sód zawarty w soli jest podstawowym minerałem dla naszego organizmu, ale choć jest nam potrzebny, nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Naukowcy wykryli zależność między dużymi dawkami sodu, a nadciśnieniem tętniczym. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby na wszelki wypadek ograniczyć spożycie sodu. Podaje też, że dorośli powinni jeść nie więcej niż 5 g soli dziennie. Zbilansowana dieta i aktywny tryb życia pomagają w utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie. Sól jest związkiem chloru i sodu. Sód zawarty w soli jest podstawowym minerałem dla naszego organizmu, ale choć jest nam potrzebny, nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Naukowcy wykryli zależność między dużymi dawkami sodu, a nadciśnieniem tętniczym. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby na wszelki wypadek ograniczyć spożycie sodu. Podaje też, że dorośli powinni jeść nie więcej niż 5 g soli dziennie. Zbilansowana dieta i aktywny tryb życia pomagają w utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie.

Chyba każdemu zależy na tym, by urosnąć. Zdrowe włosy i ładna cera też się przydadzą... Od tego mamy białka. Tylko musimy po nie sięgnąć, bo jeszcze się nie zdarzyło, aby same wtłoczyły się do naszego organizmu. W normalnej diecie białko stanowi 10-15% wartości energetycznej. To, ile białka potrzeba człowiekowi, zależy od jego płci, wieku, aktywności fizycznej. Chyba każdemu zależy na tym, by urosnąć. Zdrowe włosy i ładna cera też się przydadzą... Od tego mamy białka. Tylko musimy po nie sięgnąć, bo jeszcze się nie zdarzyło, aby same wtłoczyły się do naszego organizmu. W normalnej diecie białko stanowi 10-15% wartości energetycznej. To, ile białka potrzeba człowiekowi, zależy od jego płci, wieku, aktywności fizycznej.

Produkty bogate w białko: -mięso białe (drób, ryby) -mięso czerwone( wołowina, wieprzowina, baranina) -soja-groch-fasola-orzechy -płatki zbożowe -jajka -mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery)

Od niego zależy prawidłowe działanie twojego układu pokarmowego. Błonnik pomaga utrzymać go w zdrowiu. Mało tego! Wpływa na nasz apetyt. Błonnik daje długotrwałe poczucie sytości. Kolejny punkt dla błonnika za to, że zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Tylko dlaczego wciąż za mało go spożywamy? A tak łatwo do niego dotrzeć. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 20 do 40 g. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością błonnika, bo jego nadmierne spożycie może zmniejszyć przyswajalność witamin i składników mineralnych. Od niego zależy prawidłowe działanie twojego układu pokarmowego. Błonnik pomaga utrzymać go w zdrowiu. Mało tego! Wpływa na nasz apetyt. Błonnik daje długotrwałe poczucie sytości. Kolejny punkt dla błonnika za to, że zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Tylko dlaczego wciąż za mało go spożywamy? A tak łatwo do niego dotrzeć. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 20 do 40 g. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością błonnika, bo jego nadmierne spożycie może zmniejszyć przyswajalność witamin i składników mineralnych.

Błonnik zawierają: - płatki owsiane -chleb pełnoziarnisty -płatki śniadaniowe -otręby-fasola-nasiona-owoce-warzywa

Cukry to najbardziej znane wcielenia węglowodanów. Dostarczają organizmowi paliwa na wiele godzin. Zaspokajają aż 60% dziennego zapotrzebowania na energię. Produkty skrobiowe powinny być bazą każdego posiłku. Cukry to najbardziej znane wcielenia węglowodanów. Dostarczają organizmowi paliwa na wiele godzin. Zaspokajają aż 60% dziennego zapotrzebowania na energię. Produkty skrobiowe powinny być bazą każdego posiłku. Skrobie zawierają: Skrobie zawierają: -chleb -chleb -ziemniaki -ziemniaki -płatki zbożowe -płatki zbożowe - ryż - ryż -kasze -kasze -makaron -makaron -produkty pełnoziarniste -produkty pełnoziarniste

Wszyscy potrzebujemy konkretnej ilości tłuszczów, aby nasz organizm dobrze funkcjonował. Bez tłuszczów nasz organizm nie przyswoi sobie niektórych witamin takich jak A, D, E, K. Problem w tym, że tłuszcze są najbardziej kalorycznym paliwem dla naszego organizmu. Mają dwa razy więcej kalorii niż węglowodany czy białka. Dlatego spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Taka porcja energii wystarczy. Tym, co zjadają za dużo tłuszczów i mało się ruszają, szybko przybywa zbędnych kilogramów. W skład tłuszczy wchodzą kwasy tłuszczowe, które dzielimy na nasycone i nienasycone. Kwasy nienasycone są zdrowsze. Gdzie się kryją? W olejach roślinnych, dobrych margarynach i rybach. Nie najadaj się do syta kwasami tłuszczowymi nasyconymi. A najlepiej w ogóle ich unikaj. Za duża ilość tych kwasów w naszej diecie może podnieść poziom cholesterolu we krwi, a to z kolei zwiększa ryzyko, że twoje serducho odmówi z tobą współpracy. Wszyscy potrzebujemy konkretnej ilości tłuszczów, aby nasz organizm dobrze funkcjonował. Bez tłuszczów nasz organizm nie przyswoi sobie niektórych witamin takich jak A, D, E, K. Problem w tym, że tłuszcze są najbardziej kalorycznym paliwem dla naszego organizmu. Mają dwa razy więcej kalorii niż węglowodany czy białka. Dlatego spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Taka porcja energii wystarczy. Tym, co zjadają za dużo tłuszczów i mało się ruszają, szybko przybywa zbędnych kilogramów. W skład tłuszczy wchodzą kwasy tłuszczowe, które dzielimy na nasycone i nienasycone. Kwasy nienasycone są zdrowsze. Gdzie się kryją? W olejach roślinnych, dobrych margarynach i rybach. Nie najadaj się do syta kwasami tłuszczowymi nasyconymi. A najlepiej w ogóle ich unikaj. Za duża ilość tych kwasów w naszej diecie może podnieść poziom cholesterolu we krwi, a to z kolei zwiększa ryzyko, że twoje serducho odmówi z tobą współpracy.

*pomaga trawić, wchłaniać i przenosić pokarm *usuwa zbędne produkty przemiany materii, w tym związki toksyczne *reguluje temperaturę ciała, chroni i nawilża Bez wody nie byłoby życia na Ziemi. Nasz organizm, podobnie jak każdy organizm żywy, domaga się jej w pierwszej kolejności. Woda to jego podstawowy składnik. W klimatyzowanych pomieszczeniach, w sezonie grzewczym, w ostre mrozy, wietrzne dni, czy na dużych wysokościach wilgotność powietrza spada nawet do 10%. Aby nasz organizm się nie odwodnił i wydalił wszystkie szkodliwe substancje, dorośli powinni wypijać średnio litrów wody i napojów dziennie. Pamiętaj, że w upał i przy ciężkim wysiłku fizycznym potrzebujesz więcej płynów, gdyż tracisz ok. 0,5 litra wody na godzinę. Bez wody nie byłoby życia na Ziemi. Nasz organizm, podobnie jak każdy organizm żywy, domaga się jej w pierwszej kolejności. Woda to jego podstawowy składnik. W klimatyzowanych pomieszczeniach, w sezonie grzewczym, w ostre mrozy, wietrzne dni, czy na dużych wysokościach wilgotność powietrza spada nawet do 10%. Aby nasz organizm się nie odwodnił i wydalił wszystkie szkodliwe substancje, dorośli powinni wypijać średnio litrów wody i napojów dziennie. Pamiętaj, że w upał i przy ciężkim wysiłku fizycznym potrzebujesz więcej płynów, gdyż tracisz ok. 0,5 litra wody na godzinę.