III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Oznaczanie zawartości cukrów w sokach
Advertisements

Przepisy prawa dotyczące żywności
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Podstawy ochrony przed korozja
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
TERMOCHEMIA.
Zapewnianie jakości pomiarów wykonywanych na miejscu – transport i konserwacja prób Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe 1.
Wymagania systemu zapewnienia jakości próbobrania według DIN EN ISO Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
NIZP, Dr n. farm. BEATA M.GRUBER WARSZAWA, 18 PAŹDZIERNIKA 2005
Zanieczyszczenia biologiczne
CUKRY.
Wytwarzanie brzeczki.
Podane w tabelach leżą poniżej granicy, przy której dochodzi do zakłócenia w przebiegu oznaczania.
Jakość żywności w Polsce
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
Joanna Zagrodzka Zakład Analityki Badawczej,
O wyjątkowości tego koncentratu świadczy jego bardzo duża skuteczność w zwalczaniu bakterii, wirusów, grzybów i zarodników przy absolutnie.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Rozkład Maxwella dla temperatur T 1
FOSFORAN (V).
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Disacharydy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Hygiene-Institut des Ruhrgebiets Institut für Umwelthygiene und Umweltmedizin 1 Dr. Andreas Koch Zastosowanie materiałów związanych.
PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY
Nowe złoże do uzdatniania wody Pomaga rozwiązać problemy z:
Powietrze atmosferyczne
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Woda Opracowano na podstawie:
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ ICUMSA- Seminarium mikrobiologiczne Obrigheim, 27 stycznia 2009 roku Uczestnicy: Wim Antheunis Beneo Group Christer.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2007 AKTUALNIE OBOWIAZUJĄCE AKTY NORMATYWNE W ZAKRESIE JAKOŚCI CUKRU BIAŁEGO Krystyna Lisik.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
1 Oznaczanie zawartości dekstranu i skrobi w cukrze Aneta Antczak Dr inż. Maciej Wojtczak Instytut Chemicznej Technologii Żywności Specjalistyczne Laboratorium.
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Analityczna kontrola produkcji Polarymetria bez octanu ołowiu.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. Zakopane r.
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
KONFERENCJA POKAMPANIJNA STC lutego 2007 Kampania buraczana 2007/08 Grupa British Sugar (Overseas) Grupa British Sugar (Overseas) Józef Klimaszewski.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Wodór i jego właściwości
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Produkcja słodu.
Sposoby konserwowania żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Nowoursynowska 159C, Warszawa.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
Wyk. Przemysław Dubiński
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
(Mono- i oligosacharydy)
Zapis prezentacji:

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA wydania polskie: –Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 1997 (stan na rok 1994) –Pierwszy suplement 1999 (stan na rok 1998) –Drugi suplement 2001 (stan na rok 2000)

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA wydania oryginalne: –ICUMSA Method Book 2005 –Suplementy:

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Wydawca metod ICUMSA Verlag Dr. Albert Bartens KG, Lückhoffstr 16, Berlin Postfach , Berlin Deutschland Tel Fax:

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-1 (1994) Polaryzacja cukru białego GS2-4 (2005) Oznaczanie glukozy i fruktozy w cukrze białym GS2/3-5 (2001) Cukry redukujące w cukrze białym metoda Knighta i Allena z EDTA 1994

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2-6 (2001) Oznaczanie cukrów redukujących w cukrze białym GS2/3-9 (2005) Zabarwienie roztworu cukru białego przy pH 7,0 GS2/3-10 (2005) Zabarwienie roztworu cukru białego

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2-11 (1994) Typ zabarwienia cukru białego wg wzorców GS2-13 (1998) Reflektancja cukru białego GS2/1/3-15 (1994) Wilgotność cukru jako strata przy suszeniu

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-17 (2002) Popiół konduktometryczny w produktach wysokiej czystości GS2/3-19 (2002) Substancje nierozpuszczalne w wodzie GS2/1/7-33 (2005) Siarczyny w cukrze białym, cukrze surowy, sokach i syropach 1994

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-35 (2000) Siarczyny w produktach cukrowniczych wysokiej czystości metodą enzymatyczną GS2-36 (2005) Oznaczanie formaliny w cukrze białym GS2-37 (1994) Rozkład rozmiarów cząstek cukru białego

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/1/3-39 (1994) ERH cukru krystalicznego GS2/3-40 (2000) 10 dniowy test na kłaczkowanie 24 godzinny test na kłaczkowanie GS2/3-41 (2005) Bakterie mezofilne metodą membranową

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-42 (2002) Pobieranie prób produktów cukrowniczych wysokiej czystości do analiz mikrobiologicznych GS2/3-43 (1998) Bakterie mezofilne metodą płytkową GS2/3-45 (2002) Bakterie tworzące śluzy 1994

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-47 (1998) Drożdże i pleśnie GS2/3-49 (1998) Bakterie tworzące przetrwalniki 1994

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metoda GS2/3-42 (2002) Pobieranie prób produktów cukrowniczych wysokiej czystości do analiz mikrobiologicznych Pobieranie prób do kontroli mikrobiologicznej produkcji, produktu końcowego oraz przygotowanie prób do mikrobiologicznych badań porównawczych. Główne źródła zanieczyszczenia prób to: –osoba pobierająca próbę –powietrze –urządzenia produkcyjne –naczynia do pobierania i przechowywania prób.

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metoda GS2/3-19 (2002) proponowane zmiany 2007 Substancje nierozpuszczalne w wodzie Proponowane obniżenie temperatury wody do 45°C Przyjęcie jej jako oficjalnej bez dolnego limitu 10 mg Pozostawienie rekomendacji sączków Schleicher and Schuell AE99/5

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 proponowane zmiany 2007 Przyjęcie metody oznaczania As, Cd, Cu i Fe metodą GFAAS Dalsze prace nad metodą oznaczania mętności roztworów cukru Nadanie statutu „akceptowanego” metodzie GS2/3-40B

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Polskie wydanie przepisów analitycznych ICUMSA

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 Stan na rok 2005 tłumaczone 69 metod analitycznych pozostałe metody w języku angielskim termin wydania II kwartał 2007

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Aktualnie opracowane metody GS2/3-1 (19994) Oznaczanie polaryzacji cukru białego GS1/2/3/4/8-23 (1994) Oznaczanie pH Metoda bezpośrednia – oficjalna GS2/1/3-15 (1994) Oznaczanie wilgotności cukru jako strata przy suszeniu – oficjalna GS2/3-5 (2001) Oznaczanie cukrów redukujących w cukrze białym metodą Knighta i Allena z EDTA - oficjalna