III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA wydania polskie: –Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 1997 (stan na rok 1994) –Pierwszy suplement 1999 (stan na rok 1998) –Drugi suplement 2001 (stan na rok 2000)
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA wydania oryginalne: –ICUMSA Method Book 2005 –Suplementy:
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Wydawca metod ICUMSA Verlag Dr. Albert Bartens KG, Lückhoffstr 16, Berlin Postfach , Berlin Deutschland Tel Fax:
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-1 (1994) Polaryzacja cukru białego GS2-4 (2005) Oznaczanie glukozy i fruktozy w cukrze białym GS2/3-5 (2001) Cukry redukujące w cukrze białym metoda Knighta i Allena z EDTA 1994
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2-6 (2001) Oznaczanie cukrów redukujących w cukrze białym GS2/3-9 (2005) Zabarwienie roztworu cukru białego przy pH 7,0 GS2/3-10 (2005) Zabarwienie roztworu cukru białego
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2-11 (1994) Typ zabarwienia cukru białego wg wzorców GS2-13 (1998) Reflektancja cukru białego GS2/1/3-15 (1994) Wilgotność cukru jako strata przy suszeniu
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-17 (2002) Popiół konduktometryczny w produktach wysokiej czystości GS2/3-19 (2002) Substancje nierozpuszczalne w wodzie GS2/1/7-33 (2005) Siarczyny w cukrze białym, cukrze surowy, sokach i syropach 1994
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-35 (2000) Siarczyny w produktach cukrowniczych wysokiej czystości metodą enzymatyczną GS2-36 (2005) Oznaczanie formaliny w cukrze białym GS2-37 (1994) Rozkład rozmiarów cząstek cukru białego
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/1/3-39 (1994) ERH cukru krystalicznego GS2/3-40 (2000) 10 dniowy test na kłaczkowanie 24 godzinny test na kłaczkowanie GS2/3-41 (2005) Bakterie mezofilne metodą membranową
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-42 (2002) Pobieranie prób produktów cukrowniczych wysokiej czystości do analiz mikrobiologicznych GS2/3-43 (1998) Bakterie mezofilne metodą płytkową GS2/3-45 (2002) Bakterie tworzące śluzy 1994
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metody ICUMSA dotyczące analizy cukru białego (GS2) GS2/3-47 (1998) Drożdże i pleśnie GS2/3-49 (1998) Bakterie tworzące przetrwalniki 1994
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metoda GS2/3-42 (2002) Pobieranie prób produktów cukrowniczych wysokiej czystości do analiz mikrobiologicznych Pobieranie prób do kontroli mikrobiologicznej produkcji, produktu końcowego oraz przygotowanie prób do mikrobiologicznych badań porównawczych. Główne źródła zanieczyszczenia prób to: –osoba pobierająca próbę –powietrze –urządzenia produkcyjne –naczynia do pobierania i przechowywania prób.
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Metoda GS2/3-19 (2002) proponowane zmiany 2007 Substancje nierozpuszczalne w wodzie Proponowane obniżenie temperatury wody do 45°C Przyjęcie jej jako oficjalnej bez dolnego limitu 10 mg Pozostawienie rekomendacji sączków Schleicher and Schuell AE99/5
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 proponowane zmiany 2007 Przyjęcie metody oznaczania As, Cd, Cu i Fe metodą GFAAS Dalsze prace nad metodą oznaczania mętności roztworów cukru Nadanie statutu „akceptowanego” metodzie GS2/3-40B
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Polskie wydanie przepisów analitycznych ICUMSA
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 Stan na rok 2005 tłumaczone 69 metod analitycznych pozostałe metody w języku angielskim termin wydania II kwartał 2007
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Aktualnie opracowane metody GS2/3-1 (19994) Oznaczanie polaryzacji cukru białego GS1/2/3/4/8-23 (1994) Oznaczanie pH Metoda bezpośrednia – oficjalna GS2/1/3-15 (1994) Oznaczanie wilgotności cukru jako strata przy suszeniu – oficjalna GS2/3-5 (2001) Oznaczanie cukrów redukujących w cukrze białym metodą Knighta i Allena z EDTA - oficjalna