Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KONKURS EKOLOGICZNY Szkoła Podstawowa nr 26 w Zabrzu ŻYCZYMY POWODZENIA.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KONKURS EKOLOGICZNY Szkoła Podstawowa nr 26 w Zabrzu ŻYCZYMY POWODZENIA."— Zapis prezentacji:

1 KONKURS EKOLOGICZNY Szkoła Podstawowa nr 26 w Zabrzu ŻYCZYMY POWODZENIA

2 1. KIEDY OBCHODZIMY „AKCJĘ SPRZATANIE ŚWIATA - POLSKA”? A) 26 maja B) 1 kwietnia C) września

3 2. KTO JEST POMYSŁODAWCĄ AKCJI „S PRZĄTANIE ŚWIATA ”? A) Maria Stanisławska – Meysztowicz B) Ben Kinsley C) Ian Kiernan

4 3. D O KTÓREGO POJEMNIKA POWINNIŚMY WRZUCIĆ KARTONIK PO MLEKU ? A) B) C)

5 4. C O WRZUCAMY DO POJEMNIKA NA BIOODPADY ? A) skorupki z jaj, mięso, ziemniaki B) resztki pochodzenia roślinnego C) wszystkie elementy jadalne

6 5. CO OZNACZA TEN ZNAK? A) Jest to symbol klubu ekologicznego „Zielona strzałka”. B) Symbolizuję harmonię w przyrodzie pomiędzy człowiekiem a środowiskiem. C) Jest to symbol przedstawiający możliwość przetworzenia odpadu na nowy produkt.

7 6. KTÓRYCH ODPADÓW NIE MOŻNA NAZWAĆ SUROWCAMI WTÓRNYMI? A) ogryzka z jabłka B) starej zabawki C) opakowania po lekach

8 7. DO POJEMNIKA Z NAPISEM „SZKŁO” NIE MOŻNA WRZUCAĆ? A) szklanek B) słoików po dżemie C) butelek po sokach

9 8. W KTÓRYM PUNKCIE ZNAJDUJĄ SIĘ WSZYSTKIE SUROWCE NIEODNAWIALNE ? A) rośliny, zwierzęta, gaz ziemny B) siarka, węgiel kamienny, ropa naftowa C) sól kamienna, boksyty, rośliny

10 9. TWORZYWA SZTUCZNE NAZYWANE PLASTIKAMI POWSTAJĄ Z PRZERÓBKI? A) ropy naftowej B) boksytów C) rud żelaza

11 10. T ETRAPAK TO : A) nazwa opakowania wielowarstwowego (np. karton po soku lub mleku), B) rodzaj pojemnika na odpady niebezpieczne, C) znak na opakowaniu informujący, że to opakowanie jest ekologiczne.

12 PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI 1 – C 2 – C 3 – A 4 – B 5 – C 6 – C 7 – A 8 – B 9 – A 10 – A

13 Ania, Ala, Magda, Martyny, Żaneta, Dominik, Kamil, Piotrek


Pobierz ppt "KONKURS EKOLOGICZNY Szkoła Podstawowa nr 26 w Zabrzu ŻYCZYMY POWODZENIA."

Podobne prezentacje


Reklamy Google