Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830."— Zapis prezentacji:

1

2

3

4

5

6 Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830

7 http://www.headcrab.pl/?p=63 Składniki: - 50 dag świeżego szczawiu - 4 średnie świeże ogórki - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku - Łyżka tartego chrzanu - 4 łyżki posiekanego koperku - Łyżka cukru - Łyżka masła - 1 l kwasu chlebowego - 4 jaja na twardo - Sól Wykonanie: Szczaw przebrać, umyć, osuszyć i pokroić. W rondelku stopić masło, wrzucić szczaw, dodać cukier i dusić na niewielkim ogniu. Miękki szczaw przetrzeć przez sito, utrzeć na gładką masę, łącząc szczaw z żółtkami z jaj ugotowanych na twardo i chrzanem. Całość bardzo dokładnie wymieszać z kwasem chlebowym. Obrane ogórki pokroić w kostkę, posiekać białka jaj i razem z koperkiem i szczypiorkiem dodać do zupy. Składniki zupy starannie wymieszać, mocno schłodzić i doprawić do smaku solą.

8 cytat z książki Hanny Szymanderskiej Sekret kucharski…, Warszawa 1999

9

10

11

12 Składniki: - 2 szklanki śmietanki - Szklanka mleka - 10 dag twardej gorzkiej czekolady - 10 dag cukru - 2 żółtka - torebka cukru waniliowego - 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem waniliowym i rozpuścić w nim żelatynę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Czekoladę zetrzeć na tarce. Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i wrzucić startą czekoladę. Dokładnie wymieszać aż się czekolada rozpuści. Śmietanę z rozpuszczoną czekoladą połączyć z mlekiem i utartymi żółtkami i podgrzewać na małym ogniu. Gdy krem zacznie gęstnieć, rozlać do pucharków, ostudzić, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Podawać na zimno.

13 Składniki: - 4 szklanki mleka - Szklanka słodkiej śmietanki - 10 żółtek - Szklanka cukru - Sok i skórka otarta z cytryny Sos: - Pół szklanki śmietany - Pół szklanki słodkiego soku z wiśni Wykonanie: Żółtka ze śmietanką ubić trzepaczką. Pod koniec ubijania dodać skórkę i sok z cytryny. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i wlewać przygotowaną śmietankę (uważać, aby mleko się nie zwarzyło). Przygotowaną masę przelać na lnianą serwetę, związać i powiesić do ostygnięcia. Zimną ułożyć w kryształowej salaterce, udekorować owocami lub podawać polaną śmietaną wymieszaną z sosem wiśniowym. Przepisy pochodzą z książki Hanny Szymanderskiej Sekret kucharski (wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa 1999)


Pobierz ppt "Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830."

Podobne prezentacje


Reklamy Google