Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

1) Jak Grecy traktowali teatr? a) jako rozrywkę b) jako obowiązek wobec bogów c) jako obowiązek wobec kraju.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "1) Jak Grecy traktowali teatr? a) jako rozrywkę b) jako obowiązek wobec bogów c) jako obowiązek wobec kraju."— Zapis prezentacji:

1

2 1) Jak Grecy traktowali teatr? a) jako rozrywkę b) jako obowiązek wobec bogów c) jako obowiązek wobec kraju

3 Prawidłowa odpowiedź

4 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) jako obowiązek wobec bogów

5 2)Gdzie znajdował się w Atenach święty krąg Dionizosa? a) na południowym stoku Akropolu b) na zachodnim stoku Akropolu c) na północnym stoku Akropolu

6 Prawidłowa odpowiedź

7 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) na południowym stoku Akropolu

8 3)Ile dni trwały Dionizje? a)3 b)6 c)7

9 Prawidłowa odpowiedź

10 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b)6

11 4)Co prezentowano podczas Lenaji? a) komedie b) dramaty c) tragedie

12 Prawidłowa odpowiedź

13 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) tragedie

14 5) Jak się nazywał przewodnik chóru? a) choreg b) koryfeusz c) agon

15 Prawidłowa odpowiedź

16 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) koryfeusz

17 6)Co oznacza słowo PROSKENION? a) garderoba b) widownia c) scena

18 Prawidłowa odpowiedź

19 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) scena

20 7)Kto w roku 58 p.n.e. udzielił zezwolenia na budowę stałego teatru drewnianego? a)Marek Skaurus b)Pompejusz c)Senat

21 Prawidłowa odpowiedź

22 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) Marek Skaurus

23 8)Gdzie znajduje się najlepiej zachowany teatr rzymski? a) w północnej Francji b) w południowym Rzymie c) w południowej Francji

24 Prawidłowa odpowiedź

25 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) w południowej Francji

26 9)Kiedy James Burbage wybudował pod Londynem pierwszy gmach przeznaczony do widowisk teatralnych? a)1689 b)1534 c)1576

27 Prawidłowa odpowiedź

28 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c)1576

29 10)Jak zachowywała się widownia ? a) widzowie głośno krzyczeli, rzucali w grających kamieniami b) widzowie oglądali spektakle, nie przeszkadzając aktorom c) widzowie nie wiwatowali, nie klaskali, nie tupali

30 Prawidłowa odpowiedź

31 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) widzowie głośno krzyczeli, rzucali w grających kamieniami

32 11)Jakie są dwa najistotniejsze składniki teatru? a) muzyka i scena b) aktor i widz c) reżyser i aktor

33 Prawidłowa odpowiedź

34 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) aktor i widz

35 12)Kiedy jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Teatru a) b) c) 30.10

36 Prawidłowa odpowiedź

37 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) 27.03

38 13)Jaki był najsłynniejszy teatr czasów królowej Elżbiety I? a) Blackfriars Theatre b) The Globe c) Theatre Royal

39 Prawidłowa odpowiedź

40 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) The Globe

41 14)Czego nie stosowano w teatrze szekspirowskim? a) kostiumów b) rekwizytów c) scenografii

42 Prawidłowa odpowiedź

43 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) scenografii

44 15) Jaki kolor flag wywieszano za czasów teatru elżbietańskiego, ażeby informować o charakterze przedstawienia? a) brązowy i pomarańczowy b) czarny i biały c) granatowy i czerwony

45 Prawidłowa odpowiedź

46 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź b) czarny i biały

47 16) W których latach XX wieku miał początek teatr improwizowany? a) lata 60 XX wieku b) lata 90 XX wieku c) lata 50 XX wieku

48 Prawidłowa odpowiedź

49 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) lata 50 XX wieku

50 17) Z jakich plemion Nowej Zelandii czerpią inspirację artyści z teatru ognia? a) Maoryskich b) Himba c) Papuaskich

51 Prawidłowa odpowiedź

52 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) Maoryskich

53 18) Bez czego wychodzi aktor na scenę w teatrze ubogim? a) bez wcześniej przygotowanego tekstu b) bez przygotowanej scenerii c) bez kostiumu i rekwizytów

54 Prawidłowa odpowiedź

55 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) bez kostiumu i rekwizytów

56 19) Kiedy pojawił się teatr studencki? a) w latach 90 XIX wieku b) w latach 90 XX wieku c) w latach 50 XX wieku

57 Prawidłowa odpowiedź

58 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź c) w latach 50 XX wieku

59 20)Który teatr jest idealny dla dzieci? a) teatr lalek b) teatr ognia c) teatr muzyczny

60 Prawidłowa odpowiedź

61 Zła odpowiedź Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź a) teatr lalek


Pobierz ppt "1) Jak Grecy traktowali teatr? a) jako rozrywkę b) jako obowiązek wobec bogów c) jako obowiązek wobec kraju."

Podobne prezentacje


Reklamy Google