Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Podstawy procesów browarnictwa Wykład 1. Wstęp. Historia piwa. Gatunki piw. Style wg BJCP.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Podstawy procesów browarnictwa Wykład 1. Wstęp. Historia piwa. Gatunki piw. Style wg BJCP."— Zapis prezentacji:

1 Podstawy procesów browarnictwa Wykład 1. Wstęp. Historia piwa. Gatunki piw. Style wg BJCP.

2 Tematyka wykładów Surowce browarnicze: jęczmień, chmiel i woda drożdże oraz dodatki niesłodowane Produkcja słodu. Wytwarzanie brzeczki: zacieranie, warzenie. Produkcja piwa: fermentacja, dojrzewanie i filtracja Rozlew piwa Specyfika minibrowarów oraz domowego wyrobu piwa. Oprogramowanie wspomagające. Mycie i dezynfekcja Gospodarka energetyczna w browarze i słodowni

3 Tematyka laboratoriów Wytworzenie śruty. Określenie rozkładu ziarnowego. 2h Wytworzenie brzeczki kongresowej. Określenie parametrów słodu. 4h Propagacja drożdży, przygotowanie matki drożdżowej. – 8h Przygotowanie brzeczki piwnej o określonych parametrach (weizen i stout) – 10h, Fermentacja i rozlew 4h

4 Literatura Wolfgang Kunze, Technologia piwa i słodu, Piwochmiel, Warszawa : Lewis Michael, Young W. Tom, Piwowarstwo, PWN, Warszawa 2001

5 Historia piwa Prapoczątki - neolit Sumerowie Kodeks Hammurabiego Starożytny Egipt –Egipski sposób wytwarzania piwa Chiny Cywilizacje bez piwa: Grecja i Rzym??

6 Historia piwa Średniowiecze –Browary zakonne –Wprowadzenie chmielu (ok r.) –Pierwsze zimne fermentacje XV w. (zarzucone) Specyfika niemiecka: Reinheitsgebot (prawo czystości) 1516r

7 Historia piwa Przełom: rok 1842 – po raz pierwszy powstaje pils Rozwój techniki i nauki a browarnictwo: –Maszyna parowa J. Watt XVIIIw., w browarach od 1846 –Maszyna chłodnicza Carl von Linde 1871 –Badania fermentacji i utrwalania żywności Louis Pasteur –Czyste kultury drożdży Emil Ch. Hansen 1883 –Kolejnictwo – rozszerzenie dystrybucji.

8

9

10

11 BJCP Beer Judge Certification Program Dzieli piwa na style i kategorie Określa parametry stylu: –zawartość ekstraktu, kolor, goryczkę –profil aromatu i smakowy –Nagazowanie –Wytyczne dotyczące surowców

12 01-A Lager - Light Lager Lite American Lager 01-B Lager - Light Lager Standard American Lager 01-C Lager - Light Lager Premium American Lager 01-D Lager - Light Lager Munich Helles 01-E Lager - Light Lager Dortmunder Export 02-A Lager - Pilsner German Pilsner (Pils) 02-B Lager - Pilsner Bohemian Pilsner 02-C Lager - Pilsner Classic American Pilsner 03-A Lager - European Amber Lager Vienna Lager 03-B Lager - European Amber Lager Oktoberfest/Maerzen 04-A Lager - Dark Lager Dark American Lager 04-B Lager - Dark Lager Munich Dunkel 04-C Lager - Dark Lager Schwarzbier 05-A Lager - Bock Maibock/Helles Bock 05-B Lager - Bock Traditional Bock 05-C Lager - Bock Doppelbock 05-D Lager - Bock Eisbock

13 06-A Ale/Lager - Light Hyrbid Beer Cream Ale 06-B Ale - Light Hybrid Beer Blonde Ale 06-C Ale - Light Hybrid Beer Koelsch 06-D Ale - Light Hybrid Beer American Wheat or Rye Beer 07-A Ale - Amber Hybrid Beer Northern German Altbier 07-B Ale - Amber Hybrid Beer California Common Ale 07-C Ale - Amber Hybrid Beer Dusseldorfer Altbier 08-A Ale - English Pale Ale Standard/Ordinary Bitter 08-B Ale - English Pale Ale Special/Best/Premium Bitter 08-C Ale - English Pale Ale Extra Special/Strong Bitter 09-A Ale - Scottish and Irish Ale Scottish Light B Ale - Scottish and Irish Ale Scottish Heavy C Ale - Scottish and Irish Ale Scottish Export D Ale - Scottish And Irish Ale Irish Red Ale 09-E Ale - Scottish and Irish Ale Strong Scotch Ale (Wee Heavy) 10-A Ale - American Ale American Pale Ale 10-B Ale - American Ale American Amber Ale 10-C Ale - American Ale American Brown Ale 11-A Ale - English Brown Ale Mild 11-B Ale - English Brown Ale Southern Brown 11-C Ale - English Brown Ale Northern Brown

14 12-A Ale - Porter Brown Porter 12-B Ale - Porter Robust Porter 12-C Ale - Porter Baltic Porter 13-A Ale - Stout Dry Stout 13-B Ale - Stout Sweet Stout 13-C Ale - Stout Oatmeal Stout 13-D Ale - Stout Foreign Extra Stout 13-E Ale - Stout American Stout 13-F Ale - Stout Russian Imperial Stout 14-A Ale - India Pale Ale English IPA 14-B Ale - India Pale Ale American IPA 14-C Ale - India Pale Ale Imperial IPA 15-A Ale - German Wheat and Rye Beer Weizen/Weissbier 15-B Ale - German Wheat and Rye Beer Dunkelweizen 15-C Ale - German Wheat and Rye Beer Weizenbock 15-D Ale - German Wheat And Rye Beer Roggenbier (German Rye Beer) 16-A Ale - Belgian & French Ale Witbier 16-B Ale - Belgian & French Ale Belgian Pale Ale 16-C Ale - Belgian & French Ale Saison 16-D Ale - Belgian & French Ale Biere de Garde 16-E Ale - Belgian & French Ale Belgian Specialty Ale

15 17-A Ale - Sour Ale Berliner Weisse 17-B Ale - Sour Ale Flanders Red Ale 17-C Ale - Sour Ale Flanders Brown Ale/Oud Bruin 17-D Ale - Sour Ale Straight (unblended) Lambic 17-E Ale - Sour Ale Gueuze 17-F Ale - Sour Ale Fruit Lambic 18-A Ale - Belgian Strong Ale Belgian Blond Ale 18-B Ale - Belgian Strong Ale Belgian Dubbel 18-C Ale - Belgian Strong Ale Belgian Tripel 18-D Ale - Belgian Strong Ale Belgian Golden Strong Ale 18-E Ale - Belgian Strong Ale Belgian Dark Strong Ale 19-A Ale - Strong Ale Old Ale 19-B Ale - Strong Ale English Barleywine 19-C Ale - Strong Ale American Barleywine 20-A Ale/Lager - Fruit Beer Fruit Beer 21-A Ale/Lager - Spice/Herb/Vegetable Spice, Herb or Vegetable Beer 21-B Ale - Spice/Herb/Vegetable Christmas/Winter Specialty

16 22-A Ale/Lager - Smoked Flavored/Wood Aged Classic Rauchbier 22-B Ale/Lager - Smoked Flavored/Wood Aged Other Smoked Beer 22-C Ale - Smoked Flavored/Wood Aged Wood-Aged Beer 23-A Ale/Lager - Specialty Beer Specialty Beer Mead Cider

17 SUROWCE Zboże Chmiel Woda Drożdże


Pobierz ppt "Podstawy procesów browarnictwa Wykład 1. Wstęp. Historia piwa. Gatunki piw. Style wg BJCP."

Podobne prezentacje


Reklamy Google