Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Z apraszamy Państwa do zapoznania się z okolicznościowym folderem o tematyce Świąt Bożego Narodzenia. Przy opracowaniu folderu korzystano z wyników badania.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Z apraszamy Państwa do zapoznania się z okolicznościowym folderem o tematyce Świąt Bożego Narodzenia. Przy opracowaniu folderu korzystano z wyników badania."— Zapis prezentacji:

1

2 Z apraszamy Państwa do zapoznania się z okolicznościowym folderem o tematyce Świąt Bożego Narodzenia. Przy opracowaniu folderu korzystano z wyników badania cen detalicznych wybranych towarów konsumpcyjnych, notowanych w okresie grudzień 2005, 2009 i 2010 r. W celu stworzenia świątecznego klimatu wyniki te dodatkowo zostały wzbogacone krótkimi informacjami o historii, tradycji i wierzeniach bożonarodzeniowych. Wyniki mające charakter oficjalnych danych statystycznych oraz terminy ich udostępniania są ustalane zgodnie z programem badań statystycznych statystyki publicznej. W związku z powyższym bieżące dane możliwe były do zaprezentowania najszybciej 25. dnia po miesiącu sprawozdawczym. Ufamy, iż pomimo prezentowania danych po okresie Świąt Bożego Narodzenia przyczynią się one do poszerzenia wiedzy z zakresu poziomów cen detalicznych wybranych towarów konsumpcyjnych. Dla efektywniejszego poruszania się po folderze wprowadzono możliwość bezpośredniego przenoszenia do innych obszarów poprzez specjalne przyciski: DALEJ POWRÓT

3 Wybierz … Bo ż onarodzeniowe wierzenia ludowe 6. Informacje uzupełniaj ą ce 5. Główne tendencje zmian cen 4. Ś wi ą teczne smakołyki 3. Prezenty pod choink ę 2. Wybrane przepisy ś wi ą teczne 1. Wybrane potrawy wigilijne

4 P odczas wieczerzy wigilijnej nigdzie nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu, śledzia czy kompotu z suszonych owoców. Najważniejsze przy stole wigilijnym były i są ryby. Specjalnością kuchni polskiej są też śledzie przyrządzane na różne sposoby i podawane na początku wieczerzy jako zakąska. Najpopularniejsze są śledzie w oleju i śledzie marynowane. Oprócz dań rybnych podaje się wiele innych potraw. Do najbardziej popularnych należą groch z kapustą, kapusta z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami. Na stole wigilijnym nie może również zabraknąć słodkich dań. Na południu i wschodzie Polski zawsze musi być tzw. kutia, w innych regionach podaje się natomiast kluski z makiem. Do tradycji wigilijnej należy też podawanie świątecznych ciast: strucli z makiem, keksów oraz różnego rodzaju pierników i pierniczków. W niektórych regionach Polski przygotowywany jest także kisiel z żurawin. DALEJ

5 WOJEWÓDZTWO POLSKA Barszcz czerwony za 80 g Uszka (np. z kapustą i grzybami) za 350 g Karp świeży za 1 kg Krokiety lub paszteciki (np. z kapustą i grzybami) za 500 g Filety ze śledzia w śmietanie lub majonezie za 400 g Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Wybrane potrawy wigilijne zł o 40,3% o 16,3% POWRÓT

6 SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. 2 jajka jaja świeże10 szt4,00 zł 3 szklanki mąki mąka pszenna1 kg2,34 zł 7 dag margaryny margaryna do pieczenia np. Kasia250 g1,88 zł łyżka miodu miód naturalny400 g13,05 zł łyżeczka proszku do pieczenia proszek do pieczenia30 g0,66 zł 1,5 szklanki cukru cukier kryształ1 kg2,68 zł 2 łyżki śmietany śmietana homogenizowana 18%200 g1,48 zł mleko 3,0 - 3,5%1 litr2,78 zł MASA kasza manna500 g2,08 zł cukier puder400 g2,28 zł 2 szklanki mleka aromat zapachowy10 ml1,37 zł łyżek kaszy manny 20 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka aromat zapachowy WYKONANIE: Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec osobno w przygotowanych formach. Kaszę mannę gotować na mleku, aż będzie gęsta, ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną. Dodawać przestudzoną mannę, aromat i dalej ucierać. Przełożyć masą suche placki, pozostawić na całą dobę w lodówce. Ciasto można polać polewą czekoladową. Piernik DALEJ

7 Makówka SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. 0,5 kg zmielonego maku mak1 kg13,48 zł 0,5 litra mleka mleko 3,0 - 3,5%1 litr2,78 zł 1 chałka chałka200 g1,89 zł 0,5 kostki masła masło o zaw. tłuszczu ,5%200 g3,62 zł g miodu miód naturalny400 g13,05 zł bakalie (rodzynki, orzechy włoskie łuskane, migdały, kokos do dekoracji) olejek migdałowy rodzynki orzechy włoskie łuskane migdały wiórki kokosowe 200 g 100 g 2,41 zł 4,15 zł 4,21 zł 1,35 zł aromat zapachowy10 ml1,37 zł WYKONANIE: Suchy mak mielimy. W szerokim teflonowym rondlu rozpuszczamy masło, do którego wlewamy mleko. Podgrzewamy niemal do zagotowania, wsypujemy zmielony mak, mieszamy cały czas drewnianą łyżką, aż trochę ostygnie. Do tak przestudzonej masy dodajemy miód i bakalie (rodzynki namoczone, ale dobrze odciśnięte, orzechy i migdały). Dodajemy kilka kropel olejku. Chałkę kroimy na cienkie kromeczki. Do szklanej salaterki układamy warstwę maku. Przykrywamy kromkami chałki, potem znów kolejna warstwa maku i chałki. Wszystko powtarzamy do wyczerpania maku, pamiętając, że ostatnią warstwą jest mak. Wierzch makówki dekorujemy. Makówkę przygotowujemy w wigilię rano, by do wieczerzy wszystko się odpowiednio nasączyło w salaterce. DALEJ

8 Ryba po grecku SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. filety ryby mrożonej filety mrożone z mintaja niepanierowane1 kg18,59 zł 4 średnie marchewki marchew1 kg1,96 zł 2 pietruszki pietruszka1 kg4,75 zł mały seler selery korzeniowe1 kg4,39 zł 4 cebule 1 cytryna cebula cytryna 1 kg 2,64 zł 5,06 zł koncentrat pomidorowy liść laurowy kilka ziaren pieprzu koncentrat pomidorowy 30% liście laurowe pieprz naturalny, ziarnisty 200 g 6 g 20 g 2,60 zł 1,50 zł 1,77 zł ziele angielskie olej do smażenia ziele angielskie olej jadalny rzepakowy 15 g 1 litr 1,46 zł 6,15 zł WYKONANIE: Warzywa ścieramy na dużych oczkach, a cebulkę kroimy w pół talarki. Podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler), lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Podlewamy ¼ szklanki wody i dalej dusimy. Na drugiej patelni smażymy zamrożoną jeszcze rybę, lekko posoloną. Po usmażeniu filetów, smażymy cebulkę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę oraz warzywa z patelni do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli warzywa są zbyt ścisłe, podlewamy je troszkę wodą. Gdy będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: raz warzywa, raz rybę. Pamiętamy, aby ostatnią warstwą były warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy plastrami cytryny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. POWRÓT

9 C hoinkę – świerk lub jodłę – ubiera się w naszym kraju od mniej więcej 200 lat, jest najmłodszą ozdobą Świąt Bożego Narodzenia w polskich domach. Przywędrowała do nas z Niemiec pod koniec XVIII wieku, choć we wsiach środkowej, wschodniej i południowej Polski pojawiła się dopiero w okresie międzywojennym. Ubierano ją zawsze w Wigilię, wieszając na gałązkach ozdoby z opłatka, orzechy, pierniki, jabłka oraz świeczki. B ożonarodzeniowy zwyczaj obdarowywania się prezentami pod choinką pojawił się dopiero w połowie XIX wieku, ale szybko stał się tradycją. DALEJ

10 Wybierz prezent dla siebie … POWRÓT DLA MŁODZIEŻY DLA SENIORÓW

11 WOJEWÓDZTWOPOLSKA Szal z dzianiny za 1 szt Rękawiczki zimowe, ze skóry za 1 parę Kolczyki srebrne (próba 925) za 10 g Depilator elektryczny za 1 szt Zestaw kosmetyczny Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Dla niej … ZOBACZ o 17,1% o 22,1% o 8,3% POWRÓT zł

12 WOJEWÓDZTWO POLSKA Puder w puderniczce za 1 szt Tusz do rzęs ze spiralą za 1 szt Krem półtłusty za 30 ml Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Zestaw kosmetyczny dla niej … o 26,0% POWRÓT zł

13 WOJEWÓDZTWOPOLSKA Krawat, tkanina żakardowa, poliestrowa za 1 szt Portfel ze skóry za 1 szt Pasek skórzany do spodni za 1 szt Koszula męska, bawełna z poliestrem, rękaw długi za 1 szt Zestaw kosmetyczny Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Dla niego … ZOBACZ o 10,5% o 15,2% o 20,1% POWRÓT zł

14 WOJEWÓDZTWO POLSKA Żel pod prysznic za 200 ml Płyn po goleniu za 200 ml Pianka do golenia za 200 ml Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Zestaw kosmetyczny dla niego … o 1,5%o 1,3% POWRÓT zł

15 o 7,3% WOJEWÓDZTWOPOLSKA Klocki typu Lego za 1 opak. Lalka typu Barbie za 1 szt Puzzle - układanka za 1 opak. Chomik syryjski za 1 szt Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Dla dzieci … POWRÓT zł

16 o 57,8% WOJEWÓDZTWOPOLSKA Zestaw z telefonem na kartę za 1 szt Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Dla młodzie ż y … o 7,7% o 2,0% POWRÓT zł Rakieta do tenisa ziemnego za 1 szt Łyżwy figurowe z butami za 1 parę

17 WOJEWÓDZTWOPOLSKA Koszula damska, nocna za 1 szt Skarpety męskie frotte za 3 pary Rajstopy damskie, grube za 1 szt Powieść kryminalna lub sensacyjna (przekład) za 1 egz. Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Album do zdjęć za 1 szt Dla seniorów … POWRÓT zł

18 P opularny niegdyś zwyczaj kolędowania z gwiazdą, szopką czy turoniem należy dziś do rzadkości i spotykany jest głównie we wsiach południowej Polski. Do dzisiaj mówi się, że: tam gdzie turoń przychodzi, tam się wszystko rodzi. Obchody kolędnicze znane były w całej Europie, a ich początki sięgają średniowiecza. W Polsce pierwsze zapisy o nich sięgają XVI wieku, lecz zwyczaj ten prawdopodobnie praktykowano już wcześniej. DALEJ

19 WOJEWÓDZTWOPOLSKA Strucla z makiem za 1 kg Chałwa za 300 g Bombonierka za 300 g Raffaello za 150 g Kawa naturalna, mielona, Tchibo - Family Classic a za 250 g Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Ś wi ą teczne smakołyki o 34,1% o 31,2 % zł a W 2005 r. i 2009 r. Tchibo Family. DALEJ

20 WOJEWÓDZTWOPOLSKA Pomarańcze za 1 kg Mandarynki za 1 kg Banany za 1 k g Grapefruity za 1 kg Jabłka za 1 kg Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r. Ś wi ą teczne smakołyki (dok.) o 5,9%o 6,3% zł POWRÓT

21 GŁÓWNE TENDENCJE ZMIAN CEN POWRÓT P orównanie cen z grudnia 2005, 2009 i 2010 r. wybranych towarów konsumpcyjnych notowanych w województwie opolskim wskazuje na wzrosty, jak i spadki poziomów cen. W celu pełniejszego zobrazowania kierunków i tempa zmian cen przedstawiono je także na tle wyników krajowych. W grudniu 2010 r. w odniesieniu do grudnia 2005 r. w województwie opolskim w znacznym stopniu wzrosły ceny: płynu po goleniu o 76,3% (w kraju – o 26,3%), kremu półtłustego o 74,2% (w kraju – o 29,3%), jabłek o 59,2% (w kraju – o 52,4%), zestawu z telefonem na kartę o 57,8% (w kraju – o 7,7%), tuszu do rzęs ze spiralą o 49,7% (w kraju – o 30,8%) oraz krokietów lub pasztecików (np. z kapustą i grzybami) o 40,3% (w kraju – o 16,5%). W grupie towarów, których ceny w grudniu 2010 r. ukształtowały się na niższym poziomie w porównaniu z grudniem 2005 r. znalazły się m.in.: depilator elektryczny o 35,2% (w kraju – o 6,2%), rękawiczki zimowe, ze skóry o 22,1% (w kraju – o 4,4%), rakieta do tenisa ziemnego o 21,9% (w kraju wzrost o 4,1%) oraz szal z dzianiny o 17,1% (w kraju wzrost o 8,3%). W skali rocznej wyższe ceny w grudniu 2010 r. zaobserwowano m.in. w przypadku: jabłek o 74,4% (w kraju – o 64,9%), albumu do zdjęć o 24,1% (w kraju – o 9,6%), uszek (np. z kapustą i grzybami) o 23,2% (w kraju – o 3,8%), krawata, tkanina żakardowa, poliestrowa o 13,0% (w kraju – o 1,7%), chomika syryjskiego o 12,4% (w kraju – o 4,3%), rajstop damskich grubych o 12,2% (w kraju – o 5,1%), koszuli męskiej, bawełna z poliestrem, rękaw długi o 12,2% (w kraju – o 5,1%) oraz płynu po goleniu o 11,2% (w kraju – o 5,5%). Mniej niż w grudniu 2009 r. konsumenci zapłacili m.in. za: depilator elektryczny o 22,9% (w kraju – o 4,1%), rękawiczki zimowe, ze skóry o 14,3% (w kraju – o 4,2%), klocki typu Lego o 11,4% (w kraju wzrost o 3,5%), krem półtłusty o 7,5% (w kraju na podobnym poziomie) oraz pomarańcze o 6,4% (w kraju – o 4,9%). Większość z zanotowanych cen w grudniu 2010 r. w województwie opolskim ukształtowała się poniżej średniej krajowej. Wyższe ceny niż średnio w kraju dotyczyły m.in.: pudru w puderniczce (o 5,54 zł), płynu po goleniu (o 8,59 zł), koszuli męskiej, bawełna z poliestrem, rękaw długi (o 26,08zł) oraz zestawu z telefonem na kartę (o 45,42 zł).

22 ZAKUPY TOWARÓW DO PRZYGOTOWANIA ŚWIĄT ORAZ PREZENTÓW POD CHOINKĘ NIE POZOSTAJĄ BEZ WPŁYWU NA DYNAMIKĘ SPRZEDAŻY DETALICZNEJ. Tabl. Dynamika sprzedaży detalicznej towarów według wybranych rodzajów działalności przedsiębiorstwa w Polsce a OkresyOgółem W tym żywność, napoje i wyroby tytoniowe farmaceu- tyki, kosmetyki, sprzęt ortopedy- czny włókno, odzież, obuwie meble, RTV, AGD prasa, książki, pozostała sprzedaż w wyspecja- lizowanych sklepach Analogiczny okres ub. roku = 100 XII ,9107,9121,1119,5109,1119,5 XII ,2107,0115,7116,8 93,2 99,7 XII ,0104,2117,6114,3121,8 90,6 Miesiąc poprzedni = 100 XII ,1134,2131,9122,2138,1131,1 XII ,1128,4128,8140,6138,1125,5 XII ,3133,6128,2133,3133,2137,4 a Grupowanie przedsiębiorstw dokonano na podstawie Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 (PKD 2007), zaliczając przedsiębiorstwo do określonej kategorii według przeważającego rodzaju działalności, zgodnie z aktualnym stanem organizacyjnym. POWRÓT

23 Bo ż onarodzeniowe wierzenia ludowe … POWRÓT Jeżeli pierwszą osobą, która wejdzie tego dnia do domu, będzie mężczyzna, rok będzie pomyślny, jeśli kobieta to zły. W wigilijny poranek dobrze jest przeliczać i pocierać o siebie pieniądze. Dzięki temu w Nowym Roku cieszyć się będziemy zasobną kiesą. Jeżeli dym ze zdmuchniętej wigilijnej świecy unosi się do góry, wróży to zdrowie i długie życie. Mak w potrawach wigilijnych daje płodność, a miód powodzenie w miłości. Dostatek i pomyślność finansową można sobie zapewnić, zjadając opłatek posmarowany miodem.


Pobierz ppt "Z apraszamy Państwa do zapoznania się z okolicznościowym folderem o tematyce Świąt Bożego Narodzenia. Przy opracowaniu folderu korzystano z wyników badania."

Podobne prezentacje


Reklamy Google