Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ceny detaliczne Boże Narodzenie

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ceny detaliczne Boże Narodzenie"— Zapis prezentacji:

1 Ceny detaliczne Boże Narodzenie
Urząd Statystyczny w Opolu Wydział Badań Ankietowych Ceny detaliczne Boże Narodzenie Opole 2011

2 Zapraszamy Państwa do zapoznania się z okolicznościowym folderem o tematyce Świąt Bożego
Narodzenia. Przy opracowaniu folderu korzystano z wyników badania cen detalicznych wybranych towarów konsumpcyjnych, notowanych w okresie grudzień 2005, 2009 i 2010 r. W celu stworzenia świątecznego klimatu wyniki te dodatkowo zostały wzbogacone krótkimi informacjami o historii, tradycji i wierzeniach bożonarodzeniowych. Wyniki mające charakter oficjalnych danych statystycznych oraz terminy ich udostępniania są ustalane zgodnie z programem badań statystycznych statystyki publicznej. W związku z powyższym bieżące dane możliwe były do zaprezentowania najszybciej 25. dnia po miesiącu sprawozdawczym. Ufamy, iż pomimo prezentowania danych po okresie Świąt Bożego Narodzenia przyczynią się one do poszerzenia wiedzy z zakresu poziomów cen detalicznych wybranych towarów konsumpcyjnych. Dla efektywniejszego poruszania się po folderze wprowadzono możliwość bezpośredniego przenoszenia do innych obszarów poprzez specjalne przyciski: DALEJ POWRÓT DALEJ

3 4. Wybierz … 1. 2. 3. 6. 5. 7. 1. Wybrane potrawy wigilijne
2. Wybrane przepisy świąteczne 3. Prezenty pod choinkę 1. 4. Świąteczne smakołyki 5. Główne tendencje zmian cen 2. 3. 6. Informacje uzupełniające 7. Bożonarodzeniowe wierzenia ludowe 6. 4. 5. 7.

4 Podczas wieczerzy wigilijnej nigdzie nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu, śledzia czy kompotu z suszonych owoców. Najważniejsze przy stole wigilijnym były i są ryby. Specjalnością kuchni polskiej są też śledzie przyrządzane na różne sposoby i podawane na początku wieczerzy jako zakąska. Najpopularniejsze są śledzie w oleju i śledzie marynowane. Oprócz dań rybnych podaje się wiele innych potraw. Do najbardziej popularnych należą groch z kapustą, kapusta z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami. Na stole wigilijnym nie może również zabraknąć słodkich dań. Na południu i wschodzie Polski zawsze musi być tzw. kutia, w innych regionach podaje się natomiast kluski z makiem. Do tradycji wigilijnej należy też podawanie świątecznych ciast: strucli z makiem, keksów oraz różnego rodzaju pierników i pierniczków. W niektórych regionach Polski przygotowywany jest także kisiel z żurawin. DALEJ

5 Wybrane potrawy wigilijne
WOJEWÓDZTWO POLSKA Barszcz czerwony za 80 g Uszka (np. z kapustą i grzybami) za 350 g Karp świeży za 1 kg Krokiety lub paszteciki (np. z kapustą i grzybami) za 500 g o 40,3% Filety ze śledzia w śmietanie lub majonezie za 400 g o 16,3% POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

6 ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R.
Piernik SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. 2 jajka jaja świeże 10 szt 4,00 zł 3 szklanki mąki mąka pszenna 1 kg 2,34 zł 7 dag margaryny margaryna do pieczenia np. „Kasia” 250 g 1,88 zł łyżka miodu miód naturalny 400 g 13,05 zł łyżeczka proszku do pieczenia proszek do pieczenia 30 g 0,66 zł 1,5 szklanki cukru cukier kryształ 2,68 zł 2 łyżki śmietany śmietana homogenizowana 18% 200 g 1,48 zł mleko 3,0 - 3,5% 1 litr 2,78 zł MASA kasza manna 500 g 2,08 zł cukier puder 2,28 zł 2 szklanki mleka aromat zapachowy 10 ml 1,37 zł 5 - 6 łyżek kaszy manny 20 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka WYKONANIE: Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec osobno w przygotowanych formach. Kaszę mannę gotować na mleku, aż będzie gęsta, ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną. Dodawać przestudzoną mannę, aromat i dalej ucierać. Przełożyć masą suche placki, pozostawić na całą dobę w lodówce. Ciasto można polać polewą czekoladową. DALEJ

7 ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM
Makówka SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. 0,5 kg zmielonego maku mak 1 kg 13,48 zł 0,5 litra mleka mleko 3,0 - 3,5% 1 litr 2,78 zł 1 chałka chałka 200 g 1,89 zł 0,5 kostki masła masło o zaw. tłuszczu ,5% 3,62 zł g miodu miód naturalny 400 g 13,05 zł bakalie (rodzynki, orzechy włoskie łuskane, migdały, kokos do dekoracji) olejek migdałowy rodzynki orzechy włoskie łuskane migdały wiórki kokosowe 100 g 2,41 zł 4,15 zł 4,21 zł 1,35 zł aromat zapachowy 10 ml 1,37 zł WYKONANIE: Suchy mak mielimy. W szerokim teflonowym rondlu rozpuszczamy masło, do którego wlewamy mleko. Podgrzewamy niemal do zagotowania, wsypujemy zmielony mak, mieszamy cały czas drewnianą łyżką, aż trochę ostygnie. Do tak przestudzonej masy dodajemy miód i bakalie (rodzynki namoczone, ale dobrze odciśnięte, orzechy i migdały). Dodajemy kilka kropel olejku. Chałkę kroimy na cienkie kromeczki. Do szklanej salaterki układamy warstwę maku. Przykrywamy kromkami chałki, potem znów kolejna warstwa maku i chałki. Wszystko powtarzamy do wyczerpania maku, pamiętając, że ostatnią warstwą jest mak. Wierzch makówki dekorujemy. Makówkę przygotowujemy w wigilię rano, by do wieczerzy wszystko się odpowiednio nasączyło w salaterce. DALEJ

8 ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM
Ryba po grecku SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. filety ryby mrożonej filety mrożone z mintaja niepanierowane 1 kg 18,59 zł 4 średnie marchewki marchew 1,96 zł 2 pietruszki pietruszka 4,75 zł mały seler selery korzeniowe 4,39 zł 4 cebule 1 cytryna cebula cytryna 2,64 zł 5,06 zł koncentrat pomidorowy liść laurowy kilka ziaren pieprzu koncentrat pomidorowy 30% liście laurowe pieprz naturalny, ziarnisty 200 g 6 g 20 g 2,60 zł 1,50 zł 1,77 zł ziele angielskie olej do smażenia olej jadalny rzepakowy 15 g 1 litr 1,46 zł 6,15 zł WYKONANIE: Warzywa ścieramy na dużych oczkach, a cebulkę kroimy w pół talarki. Podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler), lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Podlewamy ¼ szklanki wody i dalej dusimy. Na drugiej patelni smażymy zamrożoną jeszcze rybę, lekko posoloną. Po usmażeniu filetów, smażymy cebulkę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę oraz warzywa z patelni do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli warzywa są zbyt ścisłe, podlewamy je troszkę wodą. Gdy będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: raz warzywa, raz rybę. Pamiętamy, aby ostatnią warstwą były warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy plastrami cytryny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. POWRÓT

9 Choinkę – świerk lub jodłę – ubiera się w naszym kraju od mniej więcej 200 lat, jest najmłodszą ozdobą Świąt Bożego Narodzenia w polskich domach. Przywędrowała do nas z Niemiec pod koniec XVIII wieku, choć we wsiach środkowej, wschodniej i południowej Polski pojawiła się dopiero w okresie międzywojennym. Ubierano ją zawsze w Wigilię, wieszając na gałązkach ozdoby z opłatka, orzechy, pierniki, jabłka oraz świeczki. Bożonarodzeniowy zwyczaj obdarowywania się prezentami pod choinką pojawił się dopiero w połowie XIX wieku, ale szybko stał się tradycją. DALEJ

10 Wybierz prezent dla siebie …
DLA MŁODZIEŻY DLA DZIECI DLA NIEGO DLA SENIORÓW DLA NIEJ POWRÓT

11 Dla niej … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Szal z dzianiny za 1 szt
Rękawiczki zimowe, ze skóry za 1 parę o 22,1% Kolczyki srebrne (próba 925) za 10 g Depilator elektryczny za 1 szt Zestaw kosmetyczny ZOBACZ POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

12 Puder w puderniczce za 1 szt
Zestaw kosmetyczny dla niej … POLSKA WOJEWÓDZTWO Puder w puderniczce za 1 szt o 26,0% Tusz do rzęs ze spiralą za 1 szt Krem półtłusty za 30 ml POWRÓT Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

13 Krawat, tkanina żakardowa,
Dla niego … WOJEWÓDZTWO POLSKA Krawat, tkanina żakardowa, poliestrowa za 1 szt o 10,5% o 15,2% Portfel ze skóry za 1 szt o 20,1% Pasek skórzany do spodni za 1 szt Koszula męska, bawełna z poliestrem, rękaw długi za 1 szt Zestaw kosmetyczny ZOBACZ POWRÓT Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

14 Zestaw kosmetyczny dla niego …
POLSKA WOJEWÓDZTWO Żel pod prysznic za 200 ml o 1,5% o 1,3% Płyn po goleniu za 200 ml Pianka do golenia za 200 ml POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

15 Dla dzieci … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Klocki typu „Lego” za 1 opak.
Lalka typu „Barbie” za 1 szt Puzzle - układanka za 1 opak. Chomik syryjski za 1 szt POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

16 Dla młodzieży … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Zestaw z telefonem na kartę
za 1 szt o 57,8% o 7,7% Łyżwy figurowe z butami za 1 parę o 2,0% Rakieta do tenisa ziemnego za 1 szt POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

17 Dla seniorów … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Koszula damska, nocna za 1 szt
Skarpety męskie frotte za 3 pary Rajstopy damskie, grube za 1 szt Powieść kryminalna lub sensacyjna (przekład) za 1 egz. Album do zdjęć za 1 szt POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

18 Popularny niegdyś zwyczaj kolędowania z gwiazdą, szopką czy turoniem należy dziś do rzadkości i spotykany jest głównie we wsiach południowej Polski. Do dzisiaj mówi się, że: „tam gdzie turoń przychodzi, tam się wszystko rodzi”. Obchody kolędnicze znane były w całej Europie, a ich początki sięgają średniowiecza. W Polsce pierwsze zapisy o nich sięgają XVI wieku, lecz zwyczaj ten prawdopodobnie praktykowano już wcześniej. DALEJ

19 Kawa naturalna, mielona, „Tchibo - Family Classic” a
Świąteczne smakołyki WOJEWÓDZTWO POLSKA Strucla z makiem za 1 kg o 34,1% o 31,2% Chałwa za 300 g Bombonierka za 300 g „Raffaello” za 150 g Kawa naturalna, mielona, „Tchibo - Family Classic” a za 250 g a W 2005 r. i 2009 r. „Tchibo Family”. DALEJ Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

20 Świąteczne smakołyki (dok.)
WOJEWÓDZTWO POLSKA Pomarańcze za 1 kg o 5,9% o 6,3% Mandarynki za 1 kg Banany za 1 kg Grapefruity za 1 kg Jabłka za 1 kg POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

21 GŁÓWNE TENDENCJE ZMIAN CEN
Porównanie cen z grudnia 2005, 2009 i 2010 r. wybranych towarów konsumpcyjnych notowanych w województwie opolskim wskazuje na wzrosty, jak i spadki poziomów cen. W celu pełniejszego zobrazowania kierunków i tempa zmian cen przedstawiono je także na tle wyników krajowych. W grudniu 2010 r. w odniesieniu do grudnia 2005 r. w województwie opolskim w znacznym stopniu wzrosły ceny: płynu po goleniu o 76,3% (w kraju – o 26,3%), kremu półtłustego o 74,2% (w kraju – o 29,3%), jabłek o 59,2% (w kraju – o 52,4%), zestawu z telefonem na kartę o 57,8% (w kraju – o 7,7%), tuszu do rzęs ze spiralą o 49,7% (w kraju – o 30,8%) oraz krokietów lub pasztecików (np. z kapustą i grzybami) o 40,3% (w kraju – o 16,5%). W grupie towarów, których ceny w grudniu 2010 r. ukształtowały się na niższym poziomie w porównaniu z grudniem 2005 r. znalazły się m.in.: depilator elektryczny o 35,2% (w kraju – o 6,2%), rękawiczki zimowe, ze skóry o 22,1% (w kraju – o 4,4%), rakieta do tenisa ziemnego o 21,9% (w kraju wzrost o 4,1%) oraz szal z dzianiny o 17,1% (w kraju wzrost o 8,3%). W skali rocznej wyższe ceny w grudniu 2010 r. zaobserwowano m.in. w przypadku: jabłek o 74,4% (w kraju – o 64,9%), albumu do zdjęć o 24,1% (w kraju – o 9,6%), uszek (np. z kapustą i grzybami) o 23,2% (w kraju – o 3,8%), krawata, tkanina żakardowa, poliestrowa o 13,0% (w kraju – o 1,7%), chomika syryjskiego o 12,4% (w kraju – o 4,3%), rajstop damskich grubych o 12,2% (w kraju – o 5,1%), koszuli męskiej, bawełna z poliestrem, rękaw długi o 12,2% (w kraju – o 5,1%) oraz płynu po goleniu o 11,2% (w kraju – o 5,5%). Mniej niż w grudniu 2009 r. konsumenci zapłacili m.in. za: depilator elektryczny o 22,9% (w kraju – o 4,1%), rękawiczki zimowe, ze skóry o 14,3% (w kraju – o 4,2%), klocki typu „Lego” o 11,4% (w kraju wzrost o 3,5%), krem półtłusty o 7,5% (w kraju na podobnym poziomie) oraz pomarańcze o 6,4% (w kraju – o 4,9%). Większość z zanotowanych cen w grudniu 2010 r. w województwie opolskim ukształtowała się poniżej średniej krajowej. Wyższe ceny niż średnio w kraju dotyczyły m.in.: pudru w puderniczce (o 5,54 zł), płynu po goleniu (o 8,59 zł), koszuli męskiej, bawełna z poliestrem, rękaw długi (o 26,08zł) oraz zestawu z telefonem na kartę (o 45,42 zł). POWRÓT

22 ZAKUPY TOWARÓW DO PRZYGOTOWANIA ŚWIĄT
ORAZ PREZENTÓW POD CHOINKĘ NIE POZOSTAJĄ BEZ WPŁYWU NA DYNAMIKĘ SPRZEDAŻY DETALICZNEJ. Tabl. Dynamika sprzedaży detalicznej towarów według wybranych rodzajów działalności przedsiębiorstwa w Polscea Okresy Ogółem W tym żywność, napoje i wyroby tytoniowe farmaceu-tyki, kosmetyki, sprzęt ortopedy-czny włókno, odzież, obuwie meble, RTV, AGD prasa, książki, pozostała sprzedaż w wyspecja-lizowanych sklepach Analogiczny okres ub. roku = 100 XII 2008 106,9 107,9 121,1 119,5 109,1 XII 2009 107,2 107,0 115,7 116,8 93,2 99,7 XII 2010 112,0 104,2 117,6 114,3 121,8 90,6 Miesiąc poprzedni = 100 120,1 134,2 131,9 122,2 138,1 131,1 128,4 128,8 140,6 125,5 125,3 133,6 128,2 133,3 133,2 137,4 a Grupowanie przedsiębiorstw dokonano na podstawie Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 (PKD 2007), zaliczając przedsiębiorstwo do określonej kategorii według przeważającego rodzaju działalności, zgodnie z aktualnym stanem organizacyjnym. POWRÓT

23 Bożonarodzeniowe wierzenia ludowe …
Jeżeli pierwszą osobą, która wejdzie tego dnia do domu, będzie mężczyzna, rok będzie pomyślny, jeśli kobieta to zły. Mak w potrawach wigilijnych daje płodność, a miód powodzenie w miłości. W wigilijny poranek dobrze jest przeliczać i pocierać o siebie pieniądze. Dzięki temu w Nowym Roku cieszyć się będziemy zasobną kiesą. Dostatek i pomyślność finansową można sobie zapewnić, zjadając opłatek posmarowany miodem. Jeżeli dym ze zdmuchniętej wigilijnej świecy unosi się do góry, wróży to zdrowie i długie życie. POWRÓT


Pobierz ppt "Ceny detaliczne Boże Narodzenie"

Podobne prezentacje


Reklamy Google