Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

,,MATEMATYKA WOKÓŁ NAS – W KUCHNI,, M A T E M A T Y K A W O K Ó Ł N A S – W K U C H N I OPRACOWANIE: ORIANA SZYMKOWIAK TOMASZ WACHOWIAK KL. 6B OPRACOWANIE:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: ",,MATEMATYKA WOKÓŁ NAS – W KUCHNI,, M A T E M A T Y K A W O K Ó Ł N A S – W K U C H N I OPRACOWANIE: ORIANA SZYMKOWIAK TOMASZ WACHOWIAK KL. 6B OPRACOWANIE:"— Zapis prezentacji:

1 ,,MATEMATYKA WOKÓŁ NAS – W KUCHNI,, M A T E M A T Y K A W O K Ó Ł N A S – W K U C H N I OPRACOWANIE: ORIANA SZYMKOWIAK TOMASZ WACHOWIAK KL. 6B OPRACOWANIE: ORIANA SZYMKOWIAK TOMASZ WACHOWIAK KL. 6B

2 CIASTECZKA Tomek upiekł 72 ciasteczka. 2/4 z nich to ciasteczka orzechowe, 1/3 to ciasteczka kokosowe, a 1/6 to kakaowe. Ile było sztuk ciasteczek orzechowych, kokosowych, a ile kakaowych?

3 ROZWI Ą ZANIE ZADANIA Dane: Razem 72 ciastka 2/4 - orzechowe 1/3 - kokosowe 1/6 - kakaowe ile sztuk każdego rodzaju? 72 x 2/4 = 72/1 x 2/4 =72 X 2 : 4 = 36 -> orzechowe 72 x 1/3 = 72/1 x 1/3 = 72 x1 : 3 = 24 -> kokosowe 72 x 1/6 = 72/1 x 1/6 = 72 x 1: 6 = 12 -> kakaowe Sprawdzenie : = 72 -> wszystkie ciastka Odp. : Ciasteczek orzechowych było 36, ciasteczek kokosowych było 24, a ciasteczek kakaowych 12.

4 PIERNIKI Oriana upiekła 42 pierniki i włożyła je do zamykanych pojemników, które stały na kuchennej półce. Do każdego pojemnika włożyła po 6 pierników. Ile było pojemników na kuchennej półce?

5 ROZWI Ą ZANIE ZADANIA Dane: 42 pierniki 1 pojemnik => 6 pierników ile pojemników? 42 : 6 = 7 -> ilość pojemników Odp. : Na kuchennej półce było 7 pojemników.

6 DU Ż A RODZINKA TOMKA Tomek ma 6 sióstr, 5 braci, mamę, tatę, 2 babcie i 2 dziadków. Ile łącznie widelców i noży potrzeba w tej rodzinie w czasie obiadu?

7 ROZWI Ą ZANIE ZADANIA Dane: Tomek, 6- braci, 5- sióstr mama, ojciec, 2 – babcie, 2- dziadków, ile potrzeba sztućców ? = 18 -> liczba członków rodziny 18 x 2 = 36 -> liczba sztućców Odp. : W tej rodzinie w czasie obiadu potrzebne jest 36 sztućców.

8 CZEKOLADA W kuchni stoi słoik zawierający 650g czekolady. Oriana wyjada z niego codziennie 5 łyżeczek. Każda łyżeczka ma 6g czekolady. Ile czekolady zostanie w słoiku po 20 dniach?

9 ROZWI Ą ZANIE ZADANIA Dane: 650g- słoik 5 łyżek - wyjada codziennie 6g - pojemność łyżki ile zostanie po 20 dniach? 5 łyżeczek x 6 g = 30g -> dziennie 20 x 30g = 600g ->w ciągu 20 dni 650g – 600g = 50g -> zostanie po 20 dniach Odp. : Po 20 dniach w słoiku zostanie 50g czekolady.

10 BUTELKA Syrop w napełnionej w całości butelce waży 5kg. Butelka napełniona syropem do połowy waży 2, 75 kg. Ile waży butelka?

11 ROZWI Ą ZANIE ZADANIA Dane: 5kg- waga syropu 2,75kg- waga butelki napełnionej do połowy waga butelki? 2,75 kg x 2 = 5,5 kg -> waga butelki z syropem 5,5 kg – 5 kg = 0,5 kg -> waga butelki Odp. : Butelka bez syropu waży 0,5 kg.

12 OMLET Do usmażenia ogromnego omletu użyto 6 tuzinów wytłaczanek zawierających po tuzin jaj każde. Z ilu jaj zrobiono ten omlet?

13 ROZWI Ą ZANIE ZADANIA Dane: 6 tuzinów wytłaczanek po 12 jaj tuzin to 12 ile jaj na omlet? 6 x 12 = 72 -> ilość wytłaczanek 72 x 12 = 864 -> ilość jaj Odp. : Ten omlet zrobiono z 864 jaj.

14 SOK Ż URAWINOWY Oriana zrobiła 24 litry soku żurawinowego. Rozlała go do słoiczków. Każdy z nich mieścił 1/4 litra. Ile potrzebowała słoiczków?

15 ROZWI Ą ZANIE ZADANIA Dane: 24 litry soku ¼ pojemność słoiczka ilość słoiczków ? 24 : ¼ = 24 x 4/1 = 24 x 4 = 96 -> ilość słoiczków Odp. : Oriana potrzebowała 96 słoiczków.

16 Dzi ę kujemy za zainteresowanie nasz ą prezentacj ą !!!!!!!


Pobierz ppt ",,MATEMATYKA WOKÓŁ NAS – W KUCHNI,, M A T E M A T Y K A W O K Ó Ł N A S – W K U C H N I OPRACOWANIE: ORIANA SZYMKOWIAK TOMASZ WACHOWIAK KL. 6B OPRACOWANIE:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google