Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZAMIANA JEDNOSTEK CZAS, DŁUGOŚĆ, MASA WYKONAŁY: LAURA BUNDZIÓW KLAUDIA ŁAWECKA.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZAMIANA JEDNOSTEK CZAS, DŁUGOŚĆ, MASA WYKONAŁY: LAURA BUNDZIÓW KLAUDIA ŁAWECKA."— Zapis prezentacji:

1 ZAMIANA JEDNOSTEK CZAS, DŁUGOŚĆ, MASA WYKONAŁY: LAURA BUNDZIÓW KLAUDIA ŁAWECKA

2 CZAS CZAS - JEDNA Z PODSTAWOWYCH POJĘĆ FILOZOFICZNYCH, OKREŚLAJĄCA KOLEJNOŚĆ ZDARZEŃ ORAZ ODSTĘPY MIĘDZY ZDARZENIAMI. DOBĘ DZIELIMY NA 24 GODZINY. GODZINA TO 60 MINUT. MINUTA TO 60 SEKUND KWADRANS MA 15 MINUT.

3 ZADANIE 1 Samochód przejechał drogę 280 km ze średnią prędkością 50 km/h. Jak długo jechał samochód? Rozwiązanie : 280 km :50 km/h =5,6h Odp: Samochód jechał 5,6 godziny.

4 ZADANIE 2 Sokół podczas ataku na zdobycz osiąga prędkość 360 km/h.W jakim czasie sokół dopadnie zwierzynę, jeżeli zobaczy ją z odległości 600 m? Rozwiązanie: 360 km = m/h 600m : m/h = 1/600 h Odp:Sokół dopadnie zwierzynę w ciągu 1/600 h

5 ZADANIE 3 Samochód jadąc z prędkością 60 km/h pokonał 140 km.Jak długo jechał ten samochód? Rozwiązanie: 140 km :60 km/h = 2h 20 min. Odp: Samochód jechał 2 h i 20 min.

6 DŁUGOŚĆ Długość- potocznie największy z wymiarów jakiegoś obiektu. 1km =1000m 1m =10dm 1m=100cm 1dm=10cm 1cm=10mm

7 ZADANIE1 Z Ciepielowa do Nowego Żabna jest 2km. Ile to metrów? Rozwiązanie: 2km*1000=2000m Odp: Z ciepielowa do Nowego Żabna jest 2000m.

8 ZADANIE 2 Kasia ma do szkoły 40m.Oblicz ile to centymetrów uwzględniając drogę powrotną. Rozwiązanie: 40m*100=4000cm 4000cm*2=8000cm Odp: Kasia ma do szkoły 8000cm.

9 ZADANIE 3 Pan Jan ma do pracy 4 km. Ile kilometrów przejedzie w ciągu 10 dni ? Rozwiązanie: 4km*2=8km 8km*10=80km Odp: W ciągu 10 dni przejedzie 80km.

10 MASA Masa to wielkość fizyczna określająca ilość substancji materii. 1 kg =100 dag 1 dag =10 g 1 kg =1000 g

11 ZADANIE 1 Jesienią świstak gromadzi pod skóra zapas tłuszczu na zimę, powiększając aż o 2/3 masę swojego ciała. Na początku lata świstak ważył 3 kg. Ile kilogramów będzie ważył tuż przed zapadnięciem a sen zimowy. ROZWIĄZANIE: 3*2/3= 2 kg 2 kg+3 kg= 5 kg Odp: Świstak będzie ważył 5 kilogramów.

12 ZADANIE 2 Mama Kasi kupiła 3 kg ciastek.1kilogram dała Asi a Marcie pół kilograma z tego co jej zostało. Ile ciastek zostało mamie Kasi? ROZWIĄZANIE: 3 kg – 1kg = 2kg 2 kg:2 =1kg 2 kg – 1kg =1kg Odp:Mamie Asi zostało 1 kg ciastek.

13 ZADANIE 3 Pusty kosz waży 2,6 kg, a z gruszkami 8,9 kg. Ile ważą same gruszki? ROZWIĄZANIE: 8,9 Kg -2,6 kg = 6,3 kg Odp: Gruszki ważą 6,3 kg.

14


Pobierz ppt "ZAMIANA JEDNOSTEK CZAS, DŁUGOŚĆ, MASA WYKONAŁY: LAURA BUNDZIÓW KLAUDIA ŁAWECKA."

Podobne prezentacje


Reklamy Google