Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PRZYJACIELE LASU. Wróbel jest ptakiem powszechnie znanym, ponieważ od tysiącleci związany był bezpośrednio z człowiekiem i żył wyłącznie przy jego siedzibach.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PRZYJACIELE LASU. Wróbel jest ptakiem powszechnie znanym, ponieważ od tysiącleci związany był bezpośrednio z człowiekiem i żył wyłącznie przy jego siedzibach."— Zapis prezentacji:

1

2 PRZYJACIELE LASU.

3 Wróbel jest ptakiem powszechnie znanym, ponieważ od tysiącleci związany był bezpośrednio z człowiekiem i żył wyłącznie przy jego siedzibach. Gniazdo wróbla oddalone ponad 100 m od siedzib ludzkich uważa się za bardzo rzadki widok. Samiec wróbla ma szary wierzch głowy, brązowe skronie i kark oraz czarny śliniaczek, które w okresie spoczynku są przysłonięte przez szare brzegi piór. Samica ma spód jednolicie szary, z wierzchu jest szaro-brązowa, nad okiem przechodzi jaśniejszy pasek. Wróbel należy do rodziny wikłaczowatych. Dlatego nie powinien dziwić fakt, że jego gniazda są kulistej budowy, sporządzone z traw, piór i wszelkiego rodzaju włókien (w tym także z niebezpiecznych dla ptaków sznurków). Są ważnym ogniwem łańcucha pokarmowego.

4

5 Łoś to największy współcześnie żyjący gatunek ssaka kopytnego z rodziny jeleniowatych, wyróżniający się charakterystycznym porożem i wyjątkowo długimi kończynami. Żyje w podmokłych lasach północnej Eurazji i Ameryki Północnej. Występujący w Polsce podgatunek– łoś europejski jest największą żyjącą w Polsce zwierzyną łowną. Rzadki i objęty całorocznym okresem ochronnym.

6

7 Gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny jeleniowatych. Jedno z ważniejszych zwierząt łownych Europy. Samica jest potocznie nazywana kozą, samiec rogaczem lub kozłem, młode zaś koźlętami. Istnieje również łowieckie określenie sarniak na dorosłego samca sarny. W Polsce sarna jest gatunkiem pospolitym w całym kraju, najliczniejszym w jego zachodniej części. Jej siedliskiem są równinne i górskie (do 2400 m. n.p.m. ) rzadkie lasy liściaste i mieszane oraz zarośla. W Europie – oprócz populacji leśnej – występuje populacja polna, która przystosowała się do życia na otwartych terenach uprawnych, łąkach, a nawet w ogrodach w pobliżu osiedli i miast.

8 Gatunek dużego ptaka z rodziny żurawi, zamieszkujący północną i środkową część Eurazji. Do niedawna można go było spotkać w całej Europie. W wyniku osuszania podmokłych lasów zniszczono jego lęgowiska i obecnie na południe od Bałtyku i na południu Europy występuje tylko wyspowo. Ciągły zasięg obejmuje Półwysep Skandynawski północną Rosję i Azję aż po wschodnią Syberię. Wiosenne powroty w marcu i kwietniu, a jesienne przeloty we wrześniu i październiku. Zimuje na Półwyspie Iberyjskim w zachodniej Azji i Afryce Północnej aż do Sudanu. W Polsce nieliczny lub bardzo nieliczny ptak lęgowy niżu (5-6 tys. par)

9 To bardzo dekoracyjne krzewinki należące do rodziny wrzosowatych o różnej wielkości i pokroju. Najmniejsze z nich nie przekraczają kilku centymetrów wysokości, a najwyższe osiągają nawet 50 cm. Wrzos zwyczajny, to jedyny gatunek rodzaju Calluna, pochodzący z Europy i obszarów Azji Mniejszej, charakteryzujący się krzaczastym pokrojem. Zdrewniałe pędy są pokryte małymi, łuskowatymi, szarozielonymi liśćmi. Kwiaty małe, dzwonkowate w barwach (zależnie od odmiany) od bieli, różu, purpury i czerwieni. Można również spotkać odmiany o odmiennych kolorach liści (odcienie czerwieni, złota, srebra). Są często schronieniem i miejscem gniazdowania drobnej fauny.

10 Jest najpospolitszym drapieżnikiem w naszym kraju. Tułów ma wydłużony, głowę o ostro zakończonym pysku i długich trójkątnych uszach. Kończyny ma krótkie, przednie 5-, tylne 6-palcowe, opuszki stóp owłosione. Ogon (kita) jest długi i puszysty. Koniec ogona jest biały, na górnej jego stronie, 5-6 cm od nasady, znajduje się gruczoł zapachowy. Wierzch ciała jest rudawy, spód biały, uszy i dolna część kończyn czarne. Zmienność ubarwienia jest bardzo duża stąd rozliczne nazwy, jak węglarz, krzyżak itp. Występowanie: Lis występuje w Eurazji, północnej Afryce i Ameryce Północnej. W górach sięga w Europie do 2700 m n.p.m., a w Azji do m n.p.m. W Polsce rozpowszechniony jest w całym kraju.

11 Gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianów. Jego upierzenie jest głównie białe, z czarnymi piórami na skrzydłach. Dorosłe ptaki mają długie czerwone nogi oraz długie spiczasto zakończone czerwone dzioby i mierzą średnio 100–115 cm od czubka dzioba do końca ogona, ze skrzydłami o rozpiętości 155–215 cm. Dwa podgatunki, które nieznacznie różnią się wielkością, gniazdują w Europie (na północy po Finlandię), północno-zachodniej Afryce, Azji południowo-zachodniej (na wschodzie po południowy Kazachstan) i w południowej Afryce. Bocian biały podejmuje co roku dalekie wędrówki, zimując w Afryce, od tropikalnej Afryki Subsaharyjskiej po Republikę Południowej Afryki na południu lub na subkontynencie indyjskim (podgatunek azjatycki).

12 Dziękuję za uwagę.

13 Kto jest przyjacielem lasu. Karolina Malinowska Kolno Rupin 6 woj. podlaskie tel: ur: Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Wykowie Wykowo Kolno Tel:


Pobierz ppt "PRZYJACIELE LASU. Wróbel jest ptakiem powszechnie znanym, ponieważ od tysiącleci związany był bezpośrednio z człowiekiem i żył wyłącznie przy jego siedzibach."

Podobne prezentacje


Reklamy Google